Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till fick Ordfront förlag att undersöka hur man kunde trycka med minsta klimatpåverkan. Foto: Ordfront.

Klimatbok fick Ordfront förlag att göra alla böcker mer miljövänliga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ordfront förlag har gett ut flera klimatböcker. Nu går förlaget ett steg längre och gör en miljövänligare, rå pärm som standard. Och det var en bok av Pär Holmgren som födde idén.

– När vi skulle släppa Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till bad vi tryckeriet att ta reda på vad vi kunde göra för att minska böckernas miljöpåverkan, förutom att som vanligt använda FSC-märkt papper i inlagan. Deras förslag var så bra att vi bestämde oss för att köra Pär Holmgren-standard på våra böcker, säger Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Den miljövänligare pärmen är gjord i samma råa kartong som andra böcker har, men utan det överdrag som måste tas bort om man ska kunna återvinna boken.

– En nackdel är att pärmen blir lite mindre stöttålig, men det tyckte vi fick vara värt det. Dessutom har böckerna fortfarande kvar sina skyddsomslag, säger Pelle Andersson.

ANNONS

Från och med Pär Holmgrens bok gör Ordfront helt enkelt så mycket som möjligt för miljön även i produktionsledet, menar han.

Kostar det mer eller blir det rent av billigare med det klimatvänligare omslaget?
– Det klimatvänligare omslaget blir lite dyrare, men inte mycket. Egentligen borde det väl vara billigare eftersom mindre material går åt, men de flesta tryckerier tar en startavgift för att ställa om maskinerna varje gång en bok trycks som inte är enligt standard. Men vem vet, följer fler efter kanske detta blir den nya standarden och i så fall skulle det också bli billigare, säger Pelle Andersson till Boktugg. 

Har boken fått er på förlaget att tänka till kring andra saker som man som företag kan göra?
– Ordfront och alla som jobbar här brinner ju för de här frågorna, vilket innebär att vi hela tiden har klimatet i åtanke och försöker göra bra val i så många situationer som möjligt. Som att ta tåget i stället för att flyga eller vad det nu kan vara. Men det är klart att vi hela tiden lär oss nya saker och Pär Holmgrens bok har många bra tips på hur vi kan tänka, både i det stora och i det lilla. 

Och sedan finns den väl i det då ännu mer klimatvänliga formatet ebok … eller?
– Visst. Och de flesta av våra böcker finns också som e-böcker för den som föredrar det. Allra mest miljövänligt skulle förstås vara att inte göra några böcker alls. Eller egentligen att inte göra något alls, någonsin. Men vi tror ju att böcker förändrar världen, så vi fortsätter nog ett tag till. Förhoppningsvis går klimatet ändå plus på vår utgivning, säger Pelle Andersson med glimten i ögat.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL