ANNONS

Klimatbok fick Ordfront förlag att göra alla böcker mer miljövänliga

Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till fick Ordfront förlag att undersöka hur man kunde trycka med minsta klimatpåverkan. Foto: Ordfront.

Ordfront förlag har gett ut flera klimatböcker. Nu går förlaget ett steg längre och gör en miljövänligare, rå pärm som standard. Och det var en bok av Pär Holmgren som födde idén.

– När vi skulle släppa Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till bad vi tryckeriet att ta reda på vad vi kunde göra för att minska böckernas miljöpåverkan, förutom att som vanligt använda FSC-märkt papper i inlagan. Deras förslag var så bra att vi bestämde oss för att köra Pär Holmgren-standard på våra böcker, säger Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Den miljövänligare pärmen är gjord i samma råa kartong som andra böcker har, men utan det överdrag som måste tas bort om man ska kunna återvinna boken.

– En nackdel är att pärmen blir lite mindre stöttålig, men det tyckte vi fick vara värt det. Dessutom har böckerna fortfarande kvar sina skyddsomslag, säger Pelle Andersson.

Från och med Pär Holmgrens bok gör Ordfront helt enkelt så mycket som möjligt för miljön även i produktionsledet, menar han.

Kostar det mer eller blir det rent av billigare med det klimatvänligare omslaget?
– Det klimatvänligare omslaget blir lite dyrare, men inte mycket. Egentligen borde det väl vara billigare eftersom mindre material går åt, men de flesta tryckerier tar en startavgift för att ställa om maskinerna varje gång en bok trycks som inte är enligt standard. Men vem vet, följer fler efter kanske detta blir den nya standarden och i så fall skulle det också bli billigare, säger Pelle Andersson till Boktugg. 

ANNONS

Har boken fått er på förlaget att tänka till kring andra saker som man som företag kan göra?
– Ordfront och alla som jobbar här brinner ju för de här frågorna, vilket innebär att vi hela tiden har klimatet i åtanke och försöker göra bra val i så många situationer som möjligt. Som att ta tåget i stället för att flyga eller vad det nu kan vara. Men det är klart att vi hela tiden lär oss nya saker och Pär Holmgrens bok har många bra tips på hur vi kan tänka, både i det stora och i det lilla. 

Och sedan finns den väl i det då ännu mer klimatvänliga formatet ebok … eller?
– Visst. Och de flesta av våra böcker finns också som e-böcker för den som föredrar det. Allra mest miljövänligt skulle förstås vara att inte göra några böcker alls. Eller egentligen att inte göra något alls, någonsin. Men vi tror ju att böcker förändrar världen, så vi fortsätter nog ett tag till. Förhoppningsvis går klimatet ändå plus på vår utgivning, säger Pelle Andersson med glimten i ögat.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se