fbpx

Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien

Mats Malm på Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: Bengt Oberger. CC BY-SA 4.0

Vid sin sammankomst på torsdagen beslöt Svenska Akademien att till ny ständig sekreterare från den 1 juni 2019 utse Mats Malm. Han efterträder Anders Olsson, som varit ständig sekreterare sedan den 1 juni 2018, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Jag
kommer att tillsammans med Akademiens ledamöter och medarbetare fortsätta det viktiga förändringsarbete som Akademien har påbörjat, säger Mats Malm i samma pressmeddelande.

Mats Malm, född 1964, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han disputerade 1996 på en avhandling om 1600- och 1700-talens nationalistiska kultur och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige, om barocken och om hur läsningen av litterära verk har förändrats. På senare tid har han främst ägnat sig åt utveckling av nya forskningsmetoder kring stora textbaser och han är föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

Mats Malm arbetar även med översättning, och har bland annat översatt isländska sagor och Snorres Edda. Frågor om översättning och hur litterära verk förändras när de förs över till nya språk återkommer i hans forskning. Han är ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg, och ingår i styrelsen för Svenska Vitterhetssamfundet.

ANNONS

Han valdes in i Svenska Akademien i oktober 2018 som efterträdare till Klas Östergren.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny