fbpx

Katarina Frostenson i nya boken: ”Jag är oskyldig”

Författaren Katarina Frostenson. Foto: Peter Karppinen.

Katarina Frostenson går till hård attack mot Svenska Akademien och de svenska medierna i sin nya bok ”K”. Hon hävdar att hon och den så kallade kulturprofilen har utsatts för förtal.
”Jag är oskyldig till det som jag har anklagats för”, skriver hon.

Boken börjar i november 2017, när Dagens Nyheter har publicerat sin artikel där 18 kvinnor anklagar kulturprofilen för trakasserier och övergrepp. Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till mannen, befinner sig på flykt från Sverige undan ”groteska överdrifter, lögner och förtal”.

”Anonyma röster skriker hot på telefonsvararen, att jag ska dra åt helvete, försvinna och dö. Och det kommer ett sms från en nära vän i Paris: ’Vilka låga, nedriga gubbar dina kollegor är!’ Vad serverades i går kväll på supén på Freden? Den torde ha blivit sen, maten hann kanske svalna medan drevet gick utanför”, skriver hon i boken.

Legat lågt

Katarina Frostenson, som var ledamot i Svenska Akademien i mer än 25 år, har hållit mycket låg profil utåt efter DN:s artikel och den efterföljande krisen i Svenska Akademien. Hon har inte gett några intervjuer för att försvara sig mot de anklagelser om jäv och läckor som riktats mot henne. Inte heller i samband med utgivningen av boken. Men ett samtal mellan henne och förläggaren Jonas Axelsson på Polaris förlag, som ger ut boken, har publicerats i sociala medier.

ANNONS

I boken förklarar hon sin tystnad med ett citat av Ovidius: ”svara inte trots förtal/ försvarstal är sällan ett motgift”. Men boken kan ändå läsas som ett försvarstal, tillstår förläggaren Jonas Axelsson.

– Hon gör det som Ovidius avråder ifrån. Varför kan bara hon svara på, men jag tror att hon har ett behov av att beskriva skeendet utifrån sitt eget perspektiv. Hon tycker väl att det har varit en bild som varit dominerande och det är inte så som hon har upplevt det här, säger han till TT.

Tröstrika ord

Det mediala intresset, även från utlandet, är stort och har triggats av att förlaget, i enighet med Katarina Frostensons önskemål, inte skickat ut några förhandsexemplar av boken, inte ens till utländska förlag.

TT: Hur mår hon i dag?
– Det kan bara hon svara på. Men jag upplever att Katarina har gått igenom en kris och att den krisen fortfarande pågår på många sätt. Men hon har en uppenbar resning. Sättet som hon skrivit boken på, och som hon pratar om den på, vittnar om att hon är en stark människa som inte tappat modet, inte alls egentligen, säger Jonas Axelsson.

”K” är en höglitterär bok där Frostenson beskriver sitt liv i exil i Frankrike, interfolierat med citat av andra författare – reskamrater – vars rader ger henne tröst och styrka. H C Andersen, Marguerite Duras, Inger Christensen och Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio är några av de författare hon refererar till.

Blodtörst och svek

Men Katarina Frostenson förklarar sig också helt oskyldig till det hon har anklagats för.

”Jag har inte läckt Nobelprisnamn som Le Clézio, Modiano, Pinter eller Jelinek i förväg”, skriver hon och fortsätter: ”Det som ’vittnena’, de anonyma angivarna påstår är falskt”.

ANNONS

En sak tillstår hon ändå. Katarina Frostenson medger att hon missat att berätta att hon varit delägare i det handelsbolag som funnits i verksamheten för den klubb som kulturprofilen drev.

”Det beror enbart på bristande uppmärksamhet. Ingenting annat”, skriver hon och försäkrar att förbiseendet inte har handlat om att hon velat tjäna pengar.

Frostenson kallar i boken svenskarna för ”ett blodtörstigt folk” som skadeglatt ser på när människor söndras och faller. ”K” är också en svidande vidräkning med de gamla kollegorna i Svenska Akademien som hon anklagar för svek och feghet – för att ha fallit för grupptrycket.

”Nu står S för skräckvälde, för Sveden. Stortorget. Svenska Akademien, Ständiga Sekreteraren. De förkortas SA, SS. SD”, skriver Katarina Frostenson.

Text: Sara Ullberg/TTErika Josefsson/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
K

K

Fakta om Katarina Frostenson

Poeten Katarina Frostenson efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Hon var institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot.

Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som har dömts till fängelse för våldtäkt. Enligt en advokatutredning har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till kulturprofilen.

Våren 2018 uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson. Efter att en omröstning om att utesluta henne inte gått igenom valde flera ledamöter att hoppa av, vilket utlöste fler avhopp och en fördjupad kris. Med början i april förra året deltog hon inte på möten.

Den 18 januari i år kom beskedet att Katarina Frostenson lämnade sin stol i Svenska Akademien för gott, efter att parterna enats om en förlikning.

Aktuell med ”K ”.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny