Bråk kring ljudbokstjänster även i Norge

Den norska marknaden för strömmade digitala böcker har tre aktörer. Två stora med dominerande förlagshus i ryggen och en liten utmanare. Bakgrundsfoto: iStock.

På den svenska marknaden har Bonnierförlagen strypt tillgången till nya titlar för Storytel. Men i grannlandet Norge är konflikten större än så, rapporterar nyhetssajten Klassekampen.

Norge är på många sätt en reglerad marknad och något av ett oligopol. Men det finns ett avtal mellan Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen om leveransplikt som ska säkerställa att förlagen levererar böcker även till bokhandlare där de inte är delägare.

Från december 2017 omfattas även strömning av digitala produkter, skriver Klassekampen.no, genom ett tilläggsprotokoll men med ett förbehåll om att den enskilda leverantören och återförsäljare är eniga om villkoren. Det blir i praktiken ett effektivt hinder för att leveransplikten ska träda in.

Istället har det utvecklat sig så att läsare/lyssnare måste ha flera abonnemang för att få tillgång till ett brett utbud av digitala böcker.

Så här ser den norska marknaden ut för ljudbokstjänster (källa: Klassekampen):

Storytel Norge (hälftenägs av Cappelen Damm och svenska Storytel AB). Har över 100 000 abonnenter.

Fabel (ägs av Lydbokforlaget som Gyldendal och Aschehoug äger 50 procent vardera av). Passerade 50 000 abonnenter 2018.

Ebok.no Pluss (ägs av Vigmostad & Bjørke) med runt 1 000 abonnenter.

Bland de 50 första titlarna på topplistan hos Storytel Norge kommer 38 från Cappelen Damm. Ingen från Gyldendal eller Aschehoug. Konkurrenten Fabel erbjuder, såvitt Klassekampen vet, inga titlar alls från Cappelen Damm.

Den sistnämnda utmanaren är alltså den som råkat mest illa ut. De menar att de drabbas av orimliga krav från Cappelen Damm och Lydboksforlaget i förhandlingar. Det gick så långt att de klagat till den norska motsvarigheten till Konkurrensverket och menar att Cappelen Damm missbrukar sin dominerande ställning.

– Vi möts av orimligt höga priser för att leverera ljudböcker, säger Lene Røren på Ebok.no till Klassekampen.

Cappelen Damm har svarat på kritiken och menar att det inte är nödvändigt för Ebok.no med tillgång till Cappelen Damms digitala katalog eftersom de genom sin ägare Vigmostad & Bjørke har möjlighet att skapa en egen exklusiv innehållsportfölj.

Det vi i Sverige emellanåt har fruktat – att läsare/lyssnare måste ha flera tjänster för att vara säker på att ha tillgång till böcker från alla förlag – är alltså en realitet i Norge.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,