Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Här hittar du de senaste debutantporträtten.

Debutanterna i bokstavsordning (förnamn)

Majvi Holm debuterar med släktmemoar

Mitt liv började i ett barnrikehus i södra Helsingborg, i ett boende subventionerat av staten. Jag är yngst av sex syskon i en arbetarfamilj där vår far prioriterade bort allt som hade med bildning att göra.

Malin Tyberg debuterar med personlig diktsamling

Skrivandet blev tidigt ett sätt att kanalisera känslorna, båda mina föräldrar dog i cancer när jag var barn. Förutom den fysiska ohälsan fanns också psykisk ohälsa som ledde till missbruk hos flera som stod mig nära.

Maria Jacobson debuterar med psykologisk thriller

För mig är läsandet och skrivandet den av mina fritidssysselsättningar som ger mig allra mest.

Jag har alltid tyckt om att skriva berättelser i form av noveller som blivit liggande hemma i byrålådan och jag har säkert ett hundratal noveller och ett tjugotal novellsamlingar som ligger på hög och samlar damm.

Marian Lilltheir debuterar med roman om nygammal kärlek

Min skrivresa till debuten startade efter att jag blivit sjukskriven i utmattningssyndrom. Jag läste om flera som varit utmattade och skrivit om det. Först var min tanke att också skriva om min väg ur utmattningen men insåg i ett tidigt skede att jag vill skriva något helt annat.

Marianne Elfving debuterar med pedagogisk arbetsbok

Jag har ett brinnande intresse för pedagogik och dess möjligheter att skapa förutsättningar till förändringar i människors liv. I mitt yrkesliv som beteendevetare har jag träffat kursdeltagare som behövde stöd i en svår situation.

Marianne Engman debuterar med handbok om internet

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar.

Marie Ek debuterar med ett mysterium för barn

Jag började skriva utan tanke på att det skulle bli en bok. Det var helt enkelt lustfyllt. Eftersom jag arbetade i skolan med yngre barn och deras skrivande blev det naturligt för mig att ta in dem i processen.

Marie H Lundh debuterar med svärta och skratt

För några år sedan lämnade jag mediebranschen för domstolsvärlden. Det visade sig bli ett lyckokast. Trots att jag har skrivit många skönlitterära manus genom åren var det först när jag bytte miljö som jag hittade hem i mitt sätt att berätta.

Marie Holtmar debuterar med spänningsbok för unga

Mitt namn är Marie Holtmar. Jag är skolledare, egen företagare och kan nu även titulera mig som författare. Vägen dit har inte varit spikrak. Författare beskriver ofta skrivandet som en dröm som alltid funnits där.

Maths Hedberg debuterar med Var sover älgarna?

Ibland så förundras jag över att jag faktiskt gav mig på att skriva en barnbok – och dessutom måla alla illustrationer med akvarell. För egentligen känner jag mig som mest hemma inom kommunikation och grafisk design gömd bakom min dator,

Mats Linde debuterar med bakbok om bröd

”Den glade bagarn bakar det bästa bröd som fås.” Så sjunger Cornelis i Den glade bagarn från San Remo. Den sången klingar i mitt huvud när jag tar fram bakbordet hemma i köket på Dunö.