Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Här hittar du de senaste debutantporträtten.

Debutanterna i bokstavsordning (förnamn)

Josefine Hektors debutroman bottnar i 60-talets textilkris

I takt med att bibliotekets hyllor blev allt lägre, med mina mått mätt, formades den fysiska längtan efter att skriva något eget. Just deckare har fängslat mig sedan jag var stor nog att begripa de matta sidornas innebörd och någonstans bland alla underarmslånga lånekvitton växte lusten hos mitt 15-åriga jag att gå emot alla oskrivna regler.

Kaj Hagstedt debuterar med äventyrsroman för unga

Alla barn har rätt till sina känslor och åsikter, sin röst och sin talan. Som författare kan vi inspirera och entusiasmera barn att vidga sina perspektiv och att utforska de kreativa möjligheterna inom fantasin.

Karin Sundberg debuterar med spänningsroman

Allt som är dig kärt börjar med att ett övergivet spädbarn hittas i Millesgårdens trädgård. Det är ingen slump. 

Jag började skriva på boken för fem år sedan när jag blev mamma.

Karolina Hellman debuterar med bok från 2020 års lockdown

Karolina Hellman – Partyprinsessa från Las Palmas som vindsurfade mig genom ungdomsårens glitter och drog tillbaka till Sverige i 20-årsåldern för att läsa journalistik. Jag har alltid älskat det svenska språket och grottar gärna ner mig i svenska poeters lyrik,

Kenneth Handberg debuterar med Tantpatrullen

Kenneth Handberg är toppolitikern som hoppade av för att få tid för sitt skrivande. Att syresätta hjärnan utanför maktens korridorer gav resultat. Familjelivet i Örebro och det egna företagandet kan kompletteras med barndomsdrömmen att skriva.

Kia Hedman debuterar med spänningsroman

När nyhetsreportage rapporterade om föräldrar som dödat sina barn väcktes en tanke. Tänk om man skulle bli anklagad för något man inte gjort. Tanken lade grunden till att slå ihop mina intressen,

Kim Spolén debuterar med Törnet och rosen

Jag är född i Stockholm men flyttade som 10-åring till trakterna runt några av Sveriges mest historiska platser: Skara, Varnhem och Axvall. 

Här är spåren av gammal civilisation inte svår att finna och lämningar finns från Sveriges första kristna samhällen vilket brukar ses som en övergång från vikingatiden till svensk medeltid. 

Konstflygaren Orvar Bergvall debuterar med sina memoarer

Mitt egentliga arbetsliv började som forskningsassistent på dåvarande Atomenergi AB och följdes av studier på Karolinska Institutets tandläkarutbildning. Närmare trettioårsåldern belönades mitt flygintresse med ett certifikat på Bromma vilket följdes upp med utbildning i avancerad flygning.

Konstnären Malin Sellergren debuterar som barnboksförfattare

Den 27 januari debuterar jag som barnboksförfattare med ”Den gyllene dalen” – en konstsaga med poetiska sånger och 72 fantasifulla bilder. Boken handlar om barnhemsflickan Elara som längtar efter att finna en plats där hon kan vara sig själv och inte behöver anpassa sig efter barnhemmets alla krav och regler.

Kristina Uggla debuterar med illustrerad barnbok

Jag har ända sen jag var barn älskat böcker – att bli läst för, läsa för både mitt eget och andras barn. Nu är jag en storlyssnare på ljudböcker. Det i kombination med att jag är en kreativ person som tycker om att skapa på olika sätt,

Lars Landgrens debutroman utspelar sig längs med älven Ljusnan

Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda.

Lena Berglin debuterar med Kickoff

Till vardags är jag molekylärbiolog och arbetar inom forskningsbranschen. På fritiden skriver jag böcker. Som barn skrev jag mycket, men sen glömde jag bort skrivandet och började ägna mig åt det som jag då tänkte var livet.