Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Här hittar du de senaste debutantporträtten.

Debutanterna i bokstavsordning (förnamn)

Madelene Thiger debuterar med Hedda och Vera flyttar

Varje morgon vaknar barn upp i oroliga hem där de inte får uppleva självklarheter som att få kärlek, mat och hjälp med läxorna. Brister i föräldraskapet gör att tusentals barn i Sverige riskerar att fara illa och placeras i familjehem varje år – och det finns ett stort mörkertal. 

Magnus Ledin och David Fundin debuterar med ”Harry i hög fart”

”Harry i hög fart” är första boken i en lättläst serie för barn i tidig skolålder. Den lyfter fram riskfylld lek som en viktig faktor i barns utveckling och visar hur vuxna kan hjälpa barn att utvecklas genom att vara mer närvarande och bejaka deras behov av äventyr.

Majvi Holm debuterar med släktmemoar

Mitt liv började i ett barnrikehus i södra Helsingborg, i ett boende subventionerat av staten. Jag är yngst av sex syskon i en arbetarfamilj där vår far prioriterade bort allt som hade med bildning att göra.

Malin Tyberg debuterar med personlig diktsamling

Skrivandet blev tidigt ett sätt att kanalisera känslorna, båda mina föräldrar dog i cancer när jag var barn. Förutom den fysiska ohälsan fanns också psykisk ohälsa som ledde till missbruk hos flera som stod mig nära.

Maria Jacobson debuterar med psykologisk thriller

För mig är läsandet och skrivandet den av mina fritidssysselsättningar som ger mig allra mest.

Jag har alltid tyckt om att skriva berättelser i form av noveller som blivit liggande hemma i byrålådan och jag har säkert ett hundratal noveller och ett tjugotal novellsamlingar som ligger på hög och samlar damm.

Marian Lilltheir debuterar med roman om nygammal kärlek

Min skrivresa till debuten startade efter att jag blivit sjukskriven i utmattningssyndrom. Jag läste om flera som varit utmattade och skrivit om det. Först var min tanke att också skriva om min väg ur utmattningen men insåg i ett tidigt skede att jag vill skriva något helt annat.

Marianne Elfving debuterar med pedagogisk arbetsbok

Jag har ett brinnande intresse för pedagogik och dess möjligheter att skapa förutsättningar till förändringar i människors liv. I mitt yrkesliv som beteendevetare har jag träffat kursdeltagare som behövde stöd i en svår situation.

Marianne Engman debuterar med handbok om internet

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar.

Marianne Petrén debuterar med Smugglare i hamnen

Jag har alltid haft böcker och barn omkring mig – både privat och i mitt yrkesliv som lågstadielärare, specialpedagog, läromedelsutvecklare, lektör, läromedelsförfattare och korrekturläsare. I dag har jag fem barnbarn mellan 6 år och 13 år som deltagit under skrivprocessen och kommit med synpunkter och inte minst stärkt mig i min förvissning att det är en berättelse som fängslar barn i den åldern.

Marie Ek debuterar med ett mysterium för barn

Jag började skriva utan tanke på att det skulle bli en bok. Det var helt enkelt lustfyllt. Eftersom jag arbetade i skolan med yngre barn och deras skrivande blev det naturligt för mig att ta in dem i processen.

Marie Englund debuterar med Vingklippta

Jag har närt drömmen att debutera med en roman sedan tonåren. Som yngre läste och skrev jag mest hästberättelser men efter hand som intresset ökade för historia,

Marie H Lundh debuterar med svärta och skratt

För några år sedan lämnade jag mediebranschen för domstolsvärlden. Det visade sig bli ett lyckokast. Trots att jag har skrivit många skönlitterära manus genom åren var det först när jag bytte miljö som jag hittade hem i mitt sätt att berätta.

Marie Holtmar debuterar med spänningsbok för unga

Mitt namn är Marie Holtmar. Jag är skolledare, egen företagare och kan nu även titulera mig som författare. Vägen dit har inte varit spikrak. Författare beskriver ofta skrivandet som en dröm som alltid funnits där.

Marie Metso debuterar med Gynnaren

Mitt namn är Marie Metso. Jag är författare och poet med en dragning till fantastiken. Till allt det där som gömmer sig på andra sidan garderoben eller i mörkret under sängen.

Martin Söderlind debuterar med Ögonblickar

Jag heter Martin Söderlind och är född 1961. Jag har alltid varit intresserad av människans villkor i det förflutna. 
Farmors lägenhet var i min barndom fylld av porträtt av släktingar målade av hennes morbror för drygt hundra år sedan.