ANNONS

Lars Landgrens debutroman utspelar sig längs med älven Ljusnan

Debutanten Lars Landgren. Foto: Sofia Runarsdotter

Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda. Därpå en kvalitetsmässig utförsbacke, i kronologisk ordning: tvärt avhuggna dagboksinlägg, usla låttexter, styltig poesi, adjektivstinna essäer, ryckig brevväxling, halvhjärtade jobbansökningar.

Sen stannade jag mitt i steget en dag, helt slut på dåliga idéer. Gick tillbaka till början, till berättelserna, skrev utan adress och tog en skrivkurs, skyddsvallar när orden rann undan. Sluta nu, bad någon, sluta låtsas att du inte är författare, så jag sattes på självpåtaget undantagstillstånd, sex månader med sex timmars nattsömn, skrev vid köksbordet, i sandlådan och på jobbmöten tills orden rann över kanten och ned i ett manus, in på ett förlag och rakt ned i älven.

Ljusnan du mörka

Ljusnan du mörka

Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Läs mer »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL