Skicka in debutantporträtt

Är du debuterande författare? Då är du välkommen att skicka in ditt debutantporträtt som publiceras under vinjetten Debutantporträtt.

Här nedan hittar du mer information om vilka kriterier som gäller – och hur du gör rent praktiskt.

Kriterier för debutantporträtt

 • Publicering av debutantporträtt sker på utgivningsdagen.
 • Du kan skicka in debutantporträtt i efterhand, dock senast två månader efter utgivningsdagen.
 • Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare. Med andra ord – om du gett ut en ungdomsroman kan du inte deckardebutera ett år senare.
 • Du har debuterat när din bok är utgiven med ISBN och är registrerad i Bokinfo och/eller KB:s Libris.
 • Boken ska finnas upplagd i Bokinfo (eftersom vi hämtar omslag och information om boken från deras databas). Alternativt finnas tillgänglig hos återförsäljare och/eller streamingtjänster.

Så här skickar du in

 • För smidig hantering, skicka in ditt debutantporträtt minst två veckor före utgivning.
 • Texten till debutantporträttet ska vara max 1000 tecken inkl blanksteg. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform. Skicka in texten i Wordformat eller direkt i mejlet, inte som pdf.
 • Bild på författaren i jpg-format, bifogas mejlet (inte inklistrad i word-dokumentet). Bilden ska vara minst 1200 pixlar bred och helst i liggande format. Glöm inte att ange fotografens namn.
 • Text och bild mejlas till support@boktugg.se
 • I mejlet anger du även:
  – bokens titel
  – förlag
  – utgivningsdag
  – ISBN
 • I ärenderaden på mejlet ange ”Debutantporträtt” och författarens namn.

Debutantporträtt är kostnadsfria.

Vanliga frågor om debutantporträtt

Jag gav ut en bok själv för några år sedan, men nu har jag kommit ut på ett traditionellt förlag – är jag debutant?
Svar: Nej, när du gett ut en bok med ISBN har du debuterat. Vårt enda undantag är att vi skiljer på prosa (skönlitteratur) och sakprosa (facklitteratur). Därmed kan du fortfarande göra en skönlitterär debut även om du tidigare gett ut en fackbok.

Jag har medverkat i en novellsamling, räknas det som debut?
Svar: Nej, du är debutant när du är ensam författare eller medförfattare till en bok. Antologier och novellsamlingar räknar vi inte dit.

Jag har skrivit boken under pseudonym, kan jag fortfarande få ett debutantporträtt?
Svar: Ja. Vi vill fortfarande ha en bild på dig så du kan välja att dölja ditt ansikte på ett eller annat sätt. Eller bara skicka en annan stämningsfull bild som du tycker beskriver dig som författare (men kom ihåg att bilden måste vara fri att använda). Berätta lite om vem du är bakom pseudonymen även om du givetvis får vara vag och hemlighetsfull.

Jag är egenutgivare, räknas jag som debutant?
Svar: Ja, det spelar ingen roll om du gett ut boken på eget förlag, hybridförlag eller traditionellt förlag. Det räknas som debutbok så länge den är försedd med ISBN och tillgänglig för försäljning.

Min bok har ISBN men finns inte i Bokinfo, jag säljer den själv. Kan jag skriva debutantporträtt?
Svar: Vi ser helst att böcker finns att köpa hos återförsäljare eftersom det är där läsarna främst köper böcker. Om du enbart säljer boken via din egen webbshop, berätta detta och skicka med länk direkt till bokens informations- eller produktsida.

Min bok finns inte i Bokinfo utan endast som digital ljudbok, kan jag skicka in debutantporträtt?
Svar: Vi är medvetna om att vissa digitala titlar inte finns i Bokinfo då förlagen valt bort detta eller för att de är exklusiva i digitala tjänster. Berätta då detta i ditt mejl och skicka med en omslagsbild (ej foto av boken, utan själva omslaget som jpg) och en katalogtext. Om boken endast finns som Storytel Original eller liknande, skicka med länk till den.

Ska jag skicka med baksidestexten eller själva boken i pdf-format så att ni kan läsa den?
Svar: Nej. Vi hämtar text om boken från Bokinfo.