Johanna Lundeberg skriver om livet i Norrbotten förr och nu

Johanna Lundeberg. Foto: Privat

Hur levde människor förr i tiden? Vad tänkte de och vad drömde de om? Det funderar jag över varje gång jag kommer till en plats som bär spår av äldre tider. Jag undrar hur livet formade sig för tidigare generationer och hur nya innovationer förändrade deras liv.

Det är genom människor och deras historier som jag vill beskriva samhällets utveckling, men också skildra livet utanför storstaden. Som stockholmare är jag van vid att ha allt jag behöver i min närhet, men hur hade jag klarat att ha tre mil till närmsta väg? Hade jag haft kvar min framtidstro om allt fler flyttade från min ort och butikerna stängde?

Jag är frilansjournalist och älskar långa reportage där människor får bära berättelsen. Genom att samla flera berättelser i en bok fick jag möjlighet att binda ihop dem till en helhet. Jag tänker ofta på mina möten med olika människor jag mött, allt som de har upplevt i takt med att samhället förändrats. De är en del av vår historia, och det finns så många historier att berätta.

Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu

Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu

"Styrkan i Lundebergs bok är närheten till människor i skildringen. Det är människornas känslor kring utvecklingen som dominerar och inte statistik och uttalanden av maktens företrädare. Det som återkommer i människornas sorg är förlusten av barndomens bygd. [...] Johanna Lundeberg låter människorna berätta och det gör hon rätt i. Det blir en historiebok som kommer nära. Läs mer »
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

info@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.