Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

Spotify lanserar video-kurser i Storbritannien

👩‍🏫 Kursändring. Det är inte bara ljudböcker som finns på Spotifys radar. Techcrunch rapporterar om en ny satsning på videokurser som till att börja med släpps på den brittiska marknaden. Utbudet sträcker sig från musik till Excel och sägs ligga någonstans mellan Youtube, Masterclass och LinkedIn Learning. Betalmodellen är freemium där de två första lektionerna är gratis och därefter får man köpa hela (pris 20-80 pund, motsvarande 270-1080 kr). Innehållsleverantörer är kursplattformar som BBC Maestro (vars tekniska plattform är närmast identisk med Masterclass), Skillshare, PLAYvirtuoso och Thinkific. Fördelningen mellan Spotify och dess partners är okänd.

Ånge Bok- och Pappershandel söker ny ägare

📚 Till salu. Ånge Bok- och Pappershandel skriver på sin Facebooksida: ”Vår fina bokhandel vill ha nya ägare. Det är dags för oss att släppa taget och låta andra ta över.” Bokhandeln är lönsam, säger Göran och Anna-Lena Fjellström till P4 Västernorrland. Senaste bokslutet (2023) bekräftar detta med en omsättning på 1,9 Mkr och ett rörelseresultat på +295 tkr samt en outnyttjad checkräkningskredit. Låga personalkostnader skvallrar dock om att ägarna arbetar en del oavlönade timmar, så som verkligheten ser ut i en liten butik. Bokhandeln är medlem i Ugglan. ”Är du den som vill verka inom en positiv branch och låta kreativiteten få utlopp? Hör av dig till oss!”, uppmanar ägarna. Ånge kommun har drygt 9000 invånare.

Dags att nominera Årets läsfrämjare 2024

🏆 Årets läsfrämjare delas årligen ut av Pascal Engmans stiftelse sedan 2021 och belönar insatser för att främja läsning och läsförståelse bland Sveriges ungdomar. Mottagaren tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor.
– Vi hoppas inte bara uppmärksamma viktiga insatser utan också inspirera fler att engagera sig i läsfrämjande verksamheter. För mottagarna har utmärkelsen ofta lett till nya möjligheter att göra ännu större skillnad, vilket känns roligt, säger nomineringskommitténs ordförande Pascal Engman.
Kommittén består även av Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, Silan Diljen, reportagechef för DN, Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för DN och DI, samt Elisabet Reslegård, grundare av Läsrörelsen.
Har du eller någon du känner gjort en betydande insats för att inspirera ungdomar till att upptäcka läsglädjen? Nominera!
Nomineringar skickas in till nominering@pascalengmansstiftelse.se senast den 2 maj. Beskriv kortfattat den nominerades insatser och hur dessa har bidragit till att främja läsning bland unga. Glöm inte att inkludera kontaktinformation till både dig själv och den nominerade.

Patrik Wahlén föreslås till ny styrelseordförande för Bokusgruppen

Valberedning. Bokusgruppen (där Bokus och Akademibokhandeln ingår) får en ny styrelseordförande vid stämman i maj då Mårten Andersson avböjt omval. Valberedningen, där huvudägaren Karl Perhagen (49,7 %) ingår, föreslår att bolagets näst största ägare Patrik Wahlén (24 %) blir ny ordförande. Han är även grundare av, och styrelseordförande i, Bokusgruppens tidigare ägare Volati. Samtidigt föreslår man omval av styrelseledamöterna Mattias Björk, Anna Wallenberg, Cecilia Marlow, Jeanette Söderberg.

Udda jobb: Högläsare på Stockholms Central under Världsbokdagen

👁️‍🗨️ Högläsning. Bokhandlareföreningen erbjuder ett tillfälligt gig: ”Det är inte alla som har fattat hur underbart det är med högläsning. Nu vill vi att du som älskar din egen röst och blir glad över att se hur en bok kan landa hos lyssnaren ska hjälpa oss. Som bonus får du i realtid se hur högläsning främjar fantasin, empatin och ökar ordförrådet. Vi har valt ut skojiga, spännande, faktaspäckade, äventyrliga och fantasifulla böcker för barn och unga. Din uppgift är att fånga lyssnarna och dela berättelserna med dem.”
Sista ansökningsdag är 3 april. Högläsningen äger rum på Stockholms centralstation under Världsbokdagen tisdag 23 april kl 15-16. Läs mer och ansök här.

Palabra förlag pausar utgivningen

⏱️ Förlagspaus. Precis som Teg Publishing pausar nu Palabra förlag utgivningen – i minst ett år. Förlaget startade 2018 och ger ut översatt litteratur från Spanien och Latinamerika. Det senaste bokslutet (per sista juni 2023) visade en omsättning på 664 tkr med en vinst på 147 tkr. Räknat på de senaste fem åren är dock det totala resultatet -14 tkr.
– Jag har aldrig kunnat ta ut lön för förlaget eftersom jag aldrig har kommit upp i den försäljningen. Men jag känner att nu får jag ta en paus, för jag har bara kunnat hålla mig flytande på stipendium som jag fått för min översättargärning. Nu måste jag jobba upp så att jag översätter fler böcker och kan söka fler stipendier som översättare, säger förlagets grundare Ellinor Broman till Svensk Bokhandel.
I mitten av mars gav Palabra förlag ut den fjärde och sista delen i serien Balladen från norr, av den spanska författaren Alfonso Zapico.

Hjärtans fröjd-priset 2024 till Linda Jones

💝 Pristagare. Linda Jones tilldelas Hjärtans fröjd-priset 2024 för ungdomsromanen De tar allt ifrån mig. Romanen, som utforskar ungdomsliv i Norrland, belönas för sin ärliga skildring och personliga språk. Det renodlade ungdomsbokspriset är instiftat av Region Blekinge. Prissumman är 40 000 kronor. Dessutom ingår ett klassbesök på en skola i Blekinge.

Nextory justerar systemet efter klagomålen

🎧 Obegränsad. Boktugg skrev om kritiken mot Nextory i februari då ett flertal användare blivit avstängda för ”otillåten användning”. Några ansåg sig felaktigt anklagade och anmälde till Konsumentverket (som nu tagit emot 38 anmälningar om oskäliga avtalsvillkor).
– Det har också drabbat ett antal vanliga användare, tyvärr. Vi har tagit till oss av feedbacken och sett över och justerat hur vi identifierar otillåten användning, men också hur vi kommunicerar med våra användare, säger Shadi Bitar till Svenska Dagbladet.
Han bekräftar för SvD att användare som inte bryter mot andra regler i teorin ska få lov att lyssna dygnet runt.

Magnus Ernströms bok om Bosnien-kriget blir tv-serie

🎥 Filmatisering. ”A Life’s Worth”, en teveserie i sex delar baserad på Magnus Ernströms bok om Bosnienkriget på 1990-talet, ska produceras av Yellowbird, Arte France och Viaplay. Serien, som skildrar den svenska FN-bataljonens svåra uppdrag, är skriven av Mona Masri och Oliver Dixon, med Ahmed Abdullahi som regissör. I rollerna ses bland andra Edvin Ryding och Johan Rheborg. Hoi Publishing återutger boken Ett halvt år, ett helt liv i pocket i anslutning till tv-serien och försöker även sälja bokrättigheterna utomlands via förlagets agentur.

Albrecht lämnar Storytel för nytt uppdrag

🎧 Uppbrott. Anledningen till att Hans-Holger Albrecht lämnar Storytel är att han fått ett annat ordförandeuppdrag för ett ”stort sydeuropeiskt mediebolag” samt ett uppdrag som investeringspartner i ett europeiskt family office, skriver Dagens Industri. I intervjun säger Albrecht även om Storytel att ”bolaget var i ett mycket sämre skick än jag föreställde mig när jag anslöt” men att ”i dag är det lönsamt, växer fint och är i bra form även finansiellt. Så den första fasen, att säkra bolagets överlevnad är nu genomförd.” Han upprepar även det som Johannes Larcher, VD, brukar tjata om att Storytel måste hitta ”ett konsumenterbjudande som är unikt och att undvika det som händer inom musikstreaming där alla har samma innehåll”.

PEN International släpper rapport om hotade författare

😶 Rapport. Idag, på Världspoesidagen 21 mars, släpper PEN International sin årliga rapport om fängslade och hotade författare runt om i världen. Årets rapport har fått titeln Krig, censur och förföljelse och belyser utmaningar för författare i globala konflikter och understryker behovet av att värna om yttrandefriheten, särskilt i krigshärjade regioner. De svenska författarna Dawit Isaak och Gui Minhai lyfts specifikt i rapporten som fall som kräver omedelbart agerande. PEN International uppmanar människor att stå upp för Dawit Isaak och Gui MInhai och uppmana myndigheter att omedelbart släppa dem. Rapporten dokumenterar 122 fall där författare världen över utsatts för trakasserier, arresteringar, våld eller till och med dödats under 2023.

Stockholms litteraturmässa 2024 

📚 Bokmässa. Stockholms litteraturmässa 2024 arrangeras den 13 april på Kulturhuset med 50 skönlitterära förlag och tidskrifter som utställare samt författarsamtal med bland andra Ingvild H. Rishøi, Peter Englund och Marie-Louise Ekman. Temat är ”Konsten att läsa”, fokuserar på litterär hållbarhet och läsarens roll. Samarbeten inkluderar Kulturhuset Stadsteatern och Hedengrens bokhandel, med aktiviteter som sträcker sig från förmiddag till kväll.

Björn Borgs memoarer på Norstedts förlag 2025

🎾 Självbiografi. Björn Borg delar för första gången sin livshistoria, från barndomen till tennislegend. Memoarerna, skrivna med hustrun Patricia Borg, ges ut av Norstedts 2025. Det internationella intresset är redan stort för boken om Sveriges tennisikon och Norstedts Agency som hanterar översättningsrättigheterna siktar på ett gemensamt utgivningsdatum för alla länder.

Carina Burman får Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024

💰 Stipendium. Carina Burman belönas med Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 för sin bok om guldålderns kvinnliga deckarförfattare, Drottningar och pretendenter. Stipendiet, på 100 000 kronor, hyllar hennes bidrag till litteraturhistorien. Prisceremonin sker på Nedre Manilla, Djurgården i april 2024. Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Malin Persson Giolito tar bort sitt namn från Netflix-filmatisering

🎬 Netflixavbrott. Malin Persson Giolito drar tillbaka sitt namn från Netflix-serien I dina händer, som handlar om gängkriminalitet bland ungdomar. Giolito uttrycker missnöje med produktionens inriktning och vill inte att hennes namn ska förknippas med slutprodukten, rapporterar DN. Detta var tänkt att bli hennes debut som manusförfattare. Trots interna meningsskiljaktigheter, tonar seriens regissör ner konflikten. Giolito betonar vikten av att kunna stå för produktioner som bär hennes namn, särskilt när det gäller känsliga ämnen.

Succédebut av Anders Nilsson – 85 000 exemplar sålda

🎧 Storsäljare. I onsdags gick priset i Spänningskategorin på Storytel Awards till Slutet var bara början som är Anders Nilssons skönlitterära debut (inläst av Jonas Malmsjö). Tidigare i år vann den även Adlibrispriset, årets deckare, framröstad av svenska folket. Den fortsätter berättelsen om filmkaraktären och polisen Johan Falk. Boken har på sex månader sålt i över 85 000 exemplar och tryckts i sju upplagor, enligt Bokfabriken. Uppföljaren kommer ut hösten 2024.

Rinkeby bokfestival 2024: ”Stockholms största bokfest!”

🎪 Rinkeby bokfestival, ”Där Sverige möts”, lockar författare som Leif GW Persson till Rinkeby 24-25 maj. Festivalen betonar litteraturens kraft att förena, med över 700 besökare förra året. Fokus ligger på samtal, musik och mat från hela världen, och särskild vikt vid att engagera barn och unga i läsning. Framtidens litteratur, som speglar ett mångkulturellt Sverige, står i centrum, med fyra scener dedikerade till allt från Augustprisvinnare till nya röster. Läs mer om programmet.

Brandon Sanderson sätter rekord på ny plattform

💰 Crowfunding. Brandon Sanderson har återigen slagit rekord genom att samla in över 19 miljoner dollar via Kickstarter-konkurrenten Backerkit för en lyxutgåva av ”Words of Radiance”. Kampanjen, som i skrivande stund lockat 72 000 bidragsgivare, erbjuder premiummaterial och illustrationer samt ett nytt ”hemligt projekt”. Det är en bit kvar till hans rekordkampanj på Kickstarter 2022 som drog in 41,7 miljoner dollar från 185 000 backare.

Camilla Läckberg som hedersdoktor?

🎩 Dr Camilla. Alla som skriver vill bli lästa av så många som möjligt och därför borde studenterna på Litterär gestaltning och fakulteten i sig skulle ha stort utbyte av att ha en hedersdoktor som sålt fler än 30 miljoner böcker. ”Det är mycket svårare att skriva en bok som säljer i en miljon exemplar än en bok som säljer i 100 exemplar. Därför tycker jag att Camilla Läckberg ska nomineras och utses till hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet”, skriver Robert Johnsson, kommunikationskonsult och frilansskribent, i ett debattinlägg i GP.

Aftonbladets litteraturpris 2023 till Sofia Stenström

🏆 Litteraturpris. Författaren Sofia Stenström tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2023 för sin roman Tomt bo (Norstedts). ”Sofia Stenström skriver med skärpa och humor om kärleken till ett barn, och hur nära den kan ligga galenskapen. I Tomt bo får hon läsaren att se en allt mer skruvad verklighet ur moderns perspektiv. Det är en stor bedrift”, säger Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson. Prissumman är på 50 000 kronor.
Senaste årens vinnare: 2018 Sami Said, 2019 Lina Wolff, 2020 Axel Lindén, 2021 Andreas Lundberg, 2022 Ia Genberg.

Spotify lanserar ljudboksabonnemang för sina gratislyssnare

🎧 Paketering. Spotify lanserade i höstas ljudböcker som en del i sitt Premium-abonnemang i USA, UK och Australien där det ingick 15 timmar i månaden. Nu lanserar Spotify även en fristående ljudboksprenumeration riktad till alla användare i USA med gratiskonto – 15 timmar för 9,99 dollar i månaden, skriver Techcrunch. Förmodligen hoppas Spotify locka många att uppgradera till Premium som kostar 10,99 dollar. Värsta konkurrenten Audible erbjuder en bok i månaden för 14,95 dollar – en ljudbok som kunden dock får behålla och dessutom kan spara sina credits.

Heffaklumpen-priset för 2023 till Melody Farshin

🐘 Pris. Expressens Heffaklumpen 2023 går till stand up-komikern, författaren och debattören Melody Farshin, som gett ut tre böcker på Bonnier Carlsen, som förra året släpptes i samlingsvolymen Mizeria deluxe. Heffaklumpen är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som instiftades 1966 och består av en statyett som skapas varje år av konstnären Stina Opitz. Namnet Heffaklump är förresten hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh.
Motivering: Den fetaste fiktionen har en särskild melodi. Längs blå linjen löper hennes blodröda tråd, och avtäcker trefaldigt en tonårsvärld full av såväl grymhet som humor och kärlek.
Tidigare pristagare i urval: Maria Gripe (1966), Barbro Lindgren (1971), Lennart Hellsing (1980), Jenny Jägerfeldt (2019), Emma Adbåge och Lisen Adbåge (2021).

Mycket insynshandel i Storytel-aktien

Aktiemarknad. Efter Storytels rapport den 15 februari har det varit mycket insynshandel i aktien, det vill säga av styrelseledamöter, ledning och närstående (exempelvis bolag). Det skapar många frågetecken på börsen.
Grundaren Jonas Tellander sålde först 200 000 aktier för 11,5 Mkr och köpte sedan 48 880 aktier (till ett högre pris) för 2,9 Mkr.
VD Johannes Larcher har sålt nästan hela sitt innehav, 110 000 aktier och har nu bara kvar 25 000 aktier, för nästan 5,7 Mkr.
”Transaktionen beror på personliga, ekonomiska skäl och är inte på något sätt relaterad till bolaget eller dess prestation”, skriver Johannes Larcher i en kommentar till Dagens industri.
Jonas Sjögren däremot har köpt på sig aktier i flera omgångar. De senaste två veckorna har han köpt totalt 83 765 aktier för 4,6 Mkr. En annan delägare är finska Otava som köpt 138 355 aktier för 7,6 Mkr. För att sätta det i perspektiv motsvarar Otavas post 0,18 procent av Storytel.
Även Kristin Widell, Chief People Officer, har sålt en mindre post på 1474 aktier för drygt 78 000 kr.