Amazon har plockat bort eböcker efter konflikt med Bookwire

Hårda förhandlingar mellan Amazon och Bookwire. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: iStock.

Den tyska distributören Bookwire hjälper förlag i både Europa och Sydamerika att förmedla eböcker och ljudböcker till olika återförsäljare. Men just nu är ett stort antal titlar bortplockade från Amazons Kindle Store efter att parterna misslyckats med ett nytt avtal.

På den svenska marknaden har vi sett konflikter mellan förlag och streamingtjänster i olika omgångar. Bonnierförlagen och Storytel, Storytel Books och Nextory samt senast Wapi/Gyldendal och Storytel.

Men just nu utspelar sig en avtalskonflikt på en ny nivå mellan Amazon och den tyska distributören Bookwire, vars roll motsvaras av svenska aktörer som Publit och Publizon. Bookwire har kunder runtom i Europa men även i Sydamerika.

På sin hemsida skriver de att ”Amazon inte längre visar Bookwire-titlar som synliga eller tillgängliga för köp” samt att ”Bakgrunden till denna situation är de pågående förhandlingarna mellan Amazon och Bookwire om villkoren för ett balanserat avtal.”

För alla drabbade förlag är det såklart allvarligt eftersom Amazon via Kindle Store är den klart dominerande återförsäljaren av eböcker på ett flertal marknader. Det rör sig om ett stort antal titlar.

Förlag som förhandlar direkt med Amazon och endast använder Bookwire för att förmedla filer påverkas inte av förhandlingsproblemen.

Bookwire skriver vidare att de för ”vänskapliga och konstruktiva samtal med Amazon. Båda sidor diskuterar realistiska alternativ för ett bra partnerskap och en förlängning av avtalssituationen.”

”Vi beklagar att de aktuella avnoteringarna är Amazonas standardprocesser som tillämpas när parterna ännu inte har nått en slutlig överenskommelse”, skriver Bookwire vilket är ett väldigt artigt sätt att uttrycka det.

Bookwire ber sedan sina kunder om stöd och tålamod medan de arbetar för att hitta en lösning.

”Naturligtvis är dina försäljningstitlar tillgängliga i alla andra butiker”, avslutar Bookwire.

Återstår att se ifall Kobo eller någon annan Amazonkonkurrent tar chansen att flytta fram sina positioner hos ebokskunderna i de berörda länderna?

Fotnot: Ljudböcker (som dock är en mindre del av den digitala marknaden i större delen av världen) påverkas inte eftersom avtal kring dessa förhandlas med Audible (som visserligen ägs av Amazon).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL