Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

🤖 Författare mot AI. Oron växer inom förlagskretsar kring AI och vad det innebär för branschen. Författarorganisationen Authors Guild har inlett en aggressiv kampanj för att försäkra att skydda författare från eventuella negativa effekter av den nya tekniken. Förbundet har adderat fyra nya avtalsklausuler rörande AI i sin avtalsmallar. De nya klausulerna kräver författarens skriftliga medgivande för att förlagen ska kunna använda AI-genererade översättningar, ljudboksinläsningar eller omslagsillustrationer, skriver Publishers Weekly.

📱 Bookstagrammare. Bookstagrammare, alltså personer som skriver om böcker på Instagram, får allt större inflytande över vilka titlar som blir populära, rapporterar SVT som intervjuat Christoffer Holst på Printz Publishing som skickar ut recensionsex till ett 50-tal bookstagrammare.
– Vi kallar dem för microinfluencers, de har inte jättemånga följare, men i gengäld har de genom sitt personliga tilltal byggt upp en trovärdighet som ger deras boktips tyngd och genomslag, säger han till SVT.

⛷️ Spårbyte. Anne Gaathaug och Vebjørn Rogne startar förlaget Megafon, och har norska Gyldendal-koncernen med sig på ägarsidan (40 %). Anne Gaathaug lämnar nu sitt jobb på Thorleif Dahls Kulturbibliotek. Vebjørn Rogne lämnar redaktörsstolen på norska branschsajten Bok365, som han startade för tio år sedan:
– Bok365 kommer att fortsätta vara framgångsrik, det har varit viktigt för mig. Det är en satsning jag är stolt och glad över att jag har kunnat genomföra tillsammans med det fantastiska teamet där. Bok365 är viktigt både för bokbranschen och litteraturfältet, och det kan vara bra med ett nytt perspektiv och nya idéer i redaktionen, säger Vebjørn Rogne i ett pressmeddelande.

🎦 Strategibyte. HBO Nordic blev HBO Max och ska våren 2024 bli bara Max (ej att förväxla med hamburgerkedjan). Räkna inte med fler filmatiseringar (som Björnstad) av svenska böcker.
”Det händer att lokala produktioner blir stora globalt, men det är sällsynt. Att producera något lokalt som färdas över världen är väldigt, väldigt svårt. Jag utesluter inte att vi kan göra det igen någon gång, men det är inte strategin just nu”, säger Nordenchef Christina Sulebakk till Di Digital.
Serier som ”Bianca” och ”Över Atlanten” kommer att fortsätta däremot är det inte säkert att rättigheterna till Fotbollsallsvenskan förnyas.

💰 Extraknäck. Få författare kan leva enbart på sitt skrivande. The Guardian berättar om Tony Tulathimutte som vann Whiting award 2017 för sin debutroman Private Citizens. Han hade tidigare undervisat i skrivande på universitet men valde då att starta en egen skola som han håller småskalig med ett begränsat antal elever (nio per kurs). De betalar 800 dollar för två månader och tack vare det kan han efter sex år dra in runt 30 000 dollar per år som tillsammans med frilansuppdrag gör att han har råd att fortsätta skriva själv.

🎧 Ljudbokstillväxt. Audio Publishers Association i USA rapporterar elfte raka året med tvåsiffrig försäljningsökning för ljudböcker, skriver Publishers Weekly. 2022 ökade intäkterna med 10 %, vilket motsvarar en uppskattad total försäljning på 1,8 miljarder dollar. Denna tillväxt är dock mindre än 2021 års +25 %, vilken troligen berodde på pandemin. Statistiken omfattar endast de 28 förlag som är APA-medlemmar. Enligt en undersökning har 140 miljoner amerikaner lyssnat på en ljudbok.

🥡 Förlagsutflykt. Författarduon bakom den populära bokserien Mord i Falsterbo, Christina Olséni och Micke Hansen, är nu aktuella med Den frusna polisen, den första delen i den nya humoristiska deckarserien Ystadmorden. Det blir deras första bok på Stockholmsförlaget Lind & Co, men duon tänker fortsätta ge ut sin Falsterbo-serie på Malmöförlaget Bokfabriken.

🥊 Monopolstrid. Som svar på att Storytel tagit bort sina förlags titlar från konkurrenten skickade Nextory in en anmälan till Konkurrensverket eftersom de menade att Storytel missbrukar sin dominerande ställning. De senaste månaderna har Konkurrensverket hämtat in mer information i ärendet och säger nu till Förlagspodden att de kommer att granska ärendet mer omfattande.

🗯️ Tonhöjning. Det började med att författaren Lena Andersson skrev en hårdvinklad krönika om att inga svenska barn behöver gå hungriga eftersom det finns havregryn och ris. Hon fick mothugg av flera debattörer som påpekade att det faktiskt finns föräldrar som tvingas prioritera mat framför barnens fritidsaktiviteter och att det kanske inte är så bra. Ett bibliotek ville (enligt egen utsago) skoja till det lite och skänka bort Lena Anderssons utgallrade böcker, via en bild på Instagram. Det fick hennes förläggare på Polaris, Jonas Axelsson, att ryta till i ett uttalande:
”Högsbo bibliotek gallrar ut Lena Anderssons utgivning och kan inte ens se det allvarliga i sitt beteende. Jag lämnar den haveristiska förklaringen från chefsbibliotekarien därhän, dess ohederliga pinsamhet är naken.
Jag är mer intresserad av handlingen, att demonstrativt utradera en författare pga en debatt och tycka sig ha rätt till det på ett skattefinansierat bibliotek – det är minst sagt ett tjänstefel.
Och förstår man inte det som bibliotekarie så har denne missat fundamentet i vårt demokratiska samhälle och har knappast rätt att uppröras över att t ex Amanda Gormans The Hill We Climb nu gallras på Florida-bibliotek.
Det finns inget humoristiskt i aktionen på Högsbo bibliotek, det är endast huvudlös och hänsynslös aktivism, bekostad av dig och mig. Offret är en av landets mest lästa författare. Känns det rimligt?”


📉 Kvartalsrapport. Hoi Publishing AB minskade omsättningen under första kvartalet till 2 462 (2 672) tkr samtidigt som rörelseresultatet sjönk till (-904 ) -1 169 tkr jämfört med 2022. Köpet av danska förlaget Superlux nyligen hoppas Hoi ska bidra till ett bättre resultat och öka årsomsättningen till 17 Mkr. I årets första rapport (Q1-2023) skriver VD Lars Rambe: ”Fokus framöver blir på att säkra intäkter och finansiering som säkerställer den här positiva utvecklingen för förlaget och som bidrar till möjligheterna att genomföra ytterligare förvärv i en tid när konsolideringsbehoven i förlagsbranschen i min uppfattning sällan har varit så uppenbara.”

🧻 Tryckrapport. Scandbook ökade omsättningen under Q1-2023 jämfört med samma period förra året till 100,7 (97,7) Mkr och medan rörelseresultatet (EBIT) sjönk till 4,4 (9,1) Mkr. Första kvartalet 2022 var turbulent med bland annat skenande papperspriser. Därför beställde förlagen böcker tidigare än normalt vilket ökade beläggningen i ScandBooks anläggningar. Idag är läget annorlunda.
”Kostnaderna för tryckmaterial som grafiskt papper, färg och lim var som högst i december 2022 och har under första kvartalet sjunkit, dock marginellt. Behovet från förlagen att säkra produktionsresurser inför höstens högsäsong bedöms lägre än föregående år och därför är beläggningen på ScandBooks anlägningar mer normal under Q1 2023”, skriver Scandbook som förväntar sig att papperspriserna sjunker ytterligare något.

📊 Mediebarometern. Under en genomsnittlig dag 2022 uppgick andelen bokläsare i befolkningen till 48 procent (jämfört med 45 procent 2021). Skönlitteratur var den vanligast lästa genren, följt av lärobok och fackbok. 35 (34) procent av befolkningen läste tryckt bok. 14 (13) procent lyssnade på ljudbok och 7 (7) procent läste e-bok. Den genomsnittliga användningstiden bland läsare/lyssnare var längst för ljudbok (80 min) jämfört med ebok (60 min) och tryckt bok (53 min). Allt enligt Mediebarometern 2022. Värt att notera är att i åldersgrupperna 25-44 och 45-64 år var skillnaden mellan tryckt bok och ljudbok minst: 32 vs 17 procent.

🎬 Filmatisering. Produktionsbolaget FLX förvärvar rättigheterna till Marcus Dunbergs debutroman Skuggland, en berättelse om klass och social strävan i det nya rika Sverige, med planer på att omvandla den till en tv-serie. Boken, som utspelar sig i en exklusiv privatskola på Djurgården, släpptes i mars 2023.
– FLX förstår min historia och den här världen. Från vårt allra första möte har jag känt mig säker på att de kommer att väcka handlingen och människorna i den här romanen till liv på skärmen, säger Marcus Dunberg.

🎙️ Podcastpengar. Antalet svenska hushåll som betalar för podcasts har nära fördubblats under Q1 2023, med över en halv miljon betalande hushåll, en ökning med 230 000 från förra året, enligt Mediavision. Störst tillväxt ses i betalningar för enskilda poddtitlar via exempelvis Patreon. Genomsnittsutgiften per hushåll för podcasts är nu cirka 9 kronor per månad.

📚 Fritidsläsning. De flesta rubriker idag handlar om läskris. Men i den nya PIRLS 2021-rapporten fanns även en positiv nyhet: Svenska elever använder mera tid till läsning på fritiden 2021 jämfört med 2016, mätt i hur länge de läser varje gång. Pojkarna har dessutom ökat sitt bokläsande, men flickorna läser fortfarande böcker oftare än vad pojkarna gör. Elever som inte alltid talar svenska i hemmet är mer positiva till att läsa.

Topplista. Förra veckans mest lyssnade och lästa böcker på Storytel är glad läsning för VD Johannes Larcher. 8 av 10 titlar på topp 10 var nämligen utgivna på Storytelägda förlag. Peter Mohlin och Peter Nyström är allra hetast, tre av duons böcker ligger just nu på listan. Inte oväntat dök den åttonde boken i Sju systrar-serien upp direkt.
1. Den tysta fågeln, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
2. Kärlek på den lilla ön i havet, Jenny Colgan, uppläst av Irene Lindh, Norstedts
3. Andra kvinnors liv, Jojo Moyes, uppläst av Gunilla Leining, Printz Publishing
4. Nattens öga, Cilla och Rolf Börjlind, uppläst av Nina Zanjani, Norstedts
5. När ingen lyssnar, Diamant Salihu, uppläst av Gerhard Hoberstorfer, Mondial
6. Skattjakten, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
7. Atlas: Historien om Pa Salt, Lucinda Riley och Harry Whittaker, uppläst av Gunilla Leining, Bazar Förlag
8. Det sista livet, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
9. Ad mortem, Ann-Charlotte Persson och Mikael Ressem, uppläst av Gunilla Leining, Lind & Co
10. Den andra systern, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
Topplistan baseras på antal avslutade ljud- och e-böcker hos Storytel de senaste sju dagarna.

📚 Storsläpp. Idag 11 maj 2023 är det världspremiär för den åttonde och avslutande delen i Lucinda Rileys romansvit om de sju adoptivsystrarna: Atlas: historien om Pa Salt. Författaren avled i cancer i juni 2021, men före sin död bad hon sonen Harry Whittaker att färdigställa boken. Bara i Sverige har böckerna i serien sålt 1,9 miljoner exemplar så även denna tegelsten lär bli en storsäljare.

🏆 Pulitzer-vinnare. När 2023 års vinnare av Pulitzer Prize presenterades var det många namn som är obekanta i Sverige. Men i fictionkategorin vann Egendom av Hernan Diaz som finns utgiven på svenska av Brombergs samt Demon Copperhead av Barbara Kingsolver (ej översatt till svenska ännu). Nonfiction-priset gick till His Name Is George Floyd av Robert Samuels och Toluse Olorunnipa. Publishers Weekly har fler vinnare.
Uppdaterat: Demon Copperhead av Barbara Kingsolver kommer ut på Norstedts 2024, meddelar förlaget.

💰 Prisad bibliotekarie. Svenska Akademien har tilldelat bibliotekarien Carina Norderäng 2023 års Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium. Stipendiebeloppet är på 125 000 kronor. Som verksamhetsansvarig bibliotekarie på Gråbobiblioteket, ett integrerat folk- och skolbibliotek i Visby, har hon utvecklat ett nära samarbete med lärarna på skolan kring framför allt det läsfrämjande arbetet. Hennes insatser har under åren bidragit till att öppna dörren till läsning för många av skolans elever. 

🖨️ Bokslut. Tryckerikoncernen Scandbook beskriver 2022 som ett av de mest turbulenta åren i företagets historia. Det inleddes med pappersbrist och krig i Ukraina och avslutades med prishöjningar på material. Ändå ökade försäljningen till 387,4 (335,1) Mkr vilket var en ökning med 15,6%. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 36,9 Mkr (28,9). Den största resultatförbättringen har verksamheten i Falun stått för, skriver bolaget i årsredovisningen.

💰 Pristagare. Svenska Akademien har beslutat tilldela Eva Ström 2023 års Signe Ekblad-Eldhs pris. Prisbeloppet är 140 000 kronor. Eva Ström (född 1947) är författare, läkare, litteraturkritiker och översättare. Sedan 1988 författare på heltid och sedan 2010 är hon ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Bland hennes nyare verk finns romanen Rakkniven (2018) och diktsamlingen Jag såg ett träd (2022).

📊 Topplista. De sju första platserna på Storytels topp 10-lista för vecka 18 (1-7 maj 2023) innehas av böcker utgivna på Storytelägda förlag. Tre av dem tillhör duon Mohlin Nyström.
1. Den tysta fågeln, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
2. Andra kvinnors liv, Jojo Moyes, uppläst av Gunilla Leining, Printz Publishing
3. Försvinnanden, Martin Ezpeleta, uppläst av författaren, Storytel Original
4. Ad mortem, Ann-Charlotte Persson och Mikael Ressem, uppläst av Gunilla Leining, Lind & Co
5. Sömmerskan och friheten, Karin Härjegård, uppläst av Marie Richardson, Printz Publishing
6. Det sista livet, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
7. Den andra systern, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
8. Au revoir Agneta, Emma Hamberg, uppläst av författaren, Piratförlaget
9. Skammens väg, Johannes Selåker och Pascal Engman, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokförlaget Forum
10. Vatten över huvudet, Frida Gråsjö, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
Topplistan baseras på antal avslutade ljudböcker och eböcker hos Storytel de senaste sju dagarna.

📉 Röda siffror. Danska förlaget People’s (Press som köptes av Storytel för 97 Mkr 2017) hade ett tufft 2022 och redovisar en förlust på 5,4 miljoner DKK (motsvarande 8,1 Mkr), skriver Bogmarkedet. Året före var vinsten 7,1 Mkr (SEK). Omsättningen sjönk, främst på grund av minskad pappersbokförsäljning. Dessutom gjordes nedskrivningar. Framöver utlovas mer fokus på digitalt och utgivningen på papper när det enskilda verket passar för detta.

📈 Till salu. Paramounts försäljning av Simon & Schuster till Penguin Random House slutade i fiasko när myndigheterna satte stopp för 2,1 miljardersaffären (i dollar). Men förlaget tuggar på. Första kvartalet 2023 ökade omsättningen 19 % till 258 miljoner dollar (motsvarande 2,6 miljarder kronor) och resultatet +16 % till 58 miljoner dollar. S&S är fortfarande till salu och hoppas på ett bra pris och att affären kan vara slutförd före årsskiftet. Starkast tillväxt hade S&S Audio med +36 %.

🧲 Sci-fi. Författaren Karin Tidbeck (som vi tidigare intervjuat om varför hon skriver på engelska) skriver i ett debattinlägg på Expressen att sci-fi ”på samma sätt som socialrealism (fiktion som utspelar sig i vår värld utan konstigheter) kan vara allt från lättsmält romans till djuplodande samtidsspaning. Genren inrymmer allt möjligt. Men inte alla vågar ta språnget till att oironiskt uppleva sci-fi för vad det faktiskt mest är: visionärt berättande.” Hon konstaterar också att det är lättare för en redan etablerad författare att ta steget till sci-fi, som exempelvis Harry Martinson, P C Jersild eller Karin Boye.