Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

💣 Maratonlyssning. Vi har redan berättat om produktiva författarduon Leffe och Caroline Grimwalker vars serie Döden i December som ockuperat ljudbokstjänsternas topplistor sedan första boken i september. Nu har seriens tio delar lyssnats på mer än 300 000 gånger.
– I princip har vi skapat en egen genre, som man skulle kunna kalla Krim-Dallas, säger Grimwalkers i ett pressmeddelande från förlaget Wapi.

💰 Stipendieregn. På fredagen fick 1 184 sökande besked om från Sveriges författarfond besked om de fått ett stipendieum eller ej i höstomgången. Tillgängliga medel tillät att totalt 160 ansökningar (14 %) kunde bifallas. Totalt fördelades 10,9 Mkr till de skattefria ettåriga stipendierna (70 000 – 157 500 kr) och om man räknar ihop alla åren i de fleråriga ytterligare 17,8 Mkr på skattepliktiga tre- och femåriga.
Fyra ansökningar beviljades tioåriga långtidsstipendier på tre prisbasbelopp (idag 157 500 kr/år): Ida Börjel, Carl-Michael Edenborg, Sven Olov Karlsson och Ylva Mörk.
För att förstå värdet av ett skattefritt ettårigt arbetsstipendium på 100 000 kr så motsvarar det ett förskott på över 200 000 kr. Merparten av pengarna kommer ur den del av biblioteksersättningen som ej tillfaller den utlånade upphovsmannen utan läggs i en stipendiepott.

🎧 Mindremoms. Den svenska ljudboksmarknaden fick en bra boost när momsen på digitala böcker sänktes till 6 % för ett par år sedan. I grannlandet Danmark är momsen fortfarande 25 % (vilket den är på i stort sett alla varor eftersom man anser att är enklare än den svenska lapptäcket av momssatser och undantag). Det tycker Storytels VD Johannes Larcher är skamligt. I en intervju med Berlingske, som Bogmarkedet refererar till, menar han att sänkt moms skulle gynna inte bara Storytel utan även förlag och författare.

🎧 Nedskärningar. Spotify (som nyligen utökat sina satsningar på ljudböcker) ska minska personalstyrkan med 17 procent, skriver vd:n och medgrundaren Daniel Ek i ett brev till de anställda, enligt Di Digital. Utifrån att Spotify har 9 241 anställda (sept 2023) globalt är 1 570 tjänster nu ligga i farozonen. Tidigare i år har runt 800 personer sagts upp.

🎪 Biljettförköp. Den 28 november kl 12.00 släpps biljetterna till Littfest 2024. Till festivalen i Umeå kommer de långväga gästerna Han Kang, Shehan Karunatilaka och Ahmed Saadawi. Svenska författare på scen blir bland andra Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann men fler namn kommer. För den som vill följa festivalen på distans kommer den att streamas även i år.

🎧 Lyssningsläsning. Anders Ohlsson jämför i HD om ljudboksrädslan med 80-talets videovåldsdebatt. Han menar att det är rimligt och klargörande att använda uttrycken ”ögonläsning” och ”lyssningsläsning”; det handlar om två olika sätt att tillgodogöra sig text. Han uppmanar oss att inte minst titta på kombinationen av ljud och text:
”För yngre läsare, för dem som kämpar med avkodningen eller läser på främmande språk erbjuder ljudboken en väg till djupare förståelse. Det finns studier som visar att för dessa grupper av läsare är samtidig ögon- och lyssningsläsning ännu mer gynnsam för deras textförståelse. Ett liknande resultat visar en undersökning där universitetsstudenter fick läsa en novell av Guy de Maupassant och svara på frågor som krävde att de drog slutsatser och läste mellan raderna. En grupp läste på papper. En annan fick använda ljudboksversionen. En tredje grupp ögonläste och lyssningsläste samtidigt. Denna tredje grupp presterade bäst.”

⛷️ Grimwalkers. Hela hösten har paret Grimwalker (Leffe och Caroline) dominerat topplistorna hos streamingtjänsterna med sin Döden i December-serie (Word Audio), tio kortromaner med utgivning varannan vecka som har över 250 000 lyssningar, släpps nu i pappersbok och ska få en fortsättning. I somras berättade vi att de även planerar ett nytt jätteprojekt hos Bokfabriken (som gett ut Alex Storm-serien som med spinoffs nu passerat 350 000 ex) i form av ett nytt gemensamt universum där de ska inleda med att skriva tre böcker vardera. Den nya spänningsserien beskrivs som ”en blandning mellan tv-serierna Succession och Yellowstone” med två familjer och två orter, Åre och Kiruna, i centrum. Något namn har serien ännu inte fått men utgivningen börjar hösten 2024.

❄️ Sverigebilden. Inas Hamdan fick Stora Journalistpriset 2023 för sin granskning av det arabiska tv-bolaget Al Jazeera (som når 430 miljoner hushåll i över 159 länder). Genom att utnyttja AI kunde hon avslöja att mediebolaget spred felaktiga uppgifter om den svenska socialtjänsten och koranbränningarna. Nu skriver hon en bok som ska ”behandla ämnen som desinformation och en förändrad Sverigebild, men samtidigt ge insikter från Hamdans egen uppväxt i Malmös mest utsatta förorter”. Kommer på Polaris hösten 2024.

Förvärv. Hoi Publishing har genom sitt danska dotterbolag förvärvat Förlaget Griffle och stärker samtidigt teamet med den grafiska formgivaren och förläggaren Elin Steffensen. Förlaget grundades 2016 och utöver Steffensen får Hoi en katalog på 43 titlar, både skönlitteratur och facklitteratur, exempelvis Gaven i Maven av Gina Asbjerg som sålt över 16 000 exemplar i Danmark. Köpeskillingen uppgår till 100 000 danska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Q3-tapp. Postnord släppte idag rapport för ehandeln under tredje kvartalet 2023, E-barometern. Där kan vi läsa att de kategorier som tappar mest är Bygghandel som minskar med 14 procent och Böcker & media som minskar med 8 procent. Nu inkluderar ju kategorin inte bara böcker och de lutar sig delvis på siffror från Bokförsäljningsstatistiken för Q3 som vi redan rapporterat om. I E-barometern framgår i alla fall att 17 procent (21 procent 2022) av alla ehandelskunder handlat inom kategorin under juli-september. 39 (33) procent planerar att handla Böcker & media under Black Friday och 55 (54) procent planerar att handla julklappar. Dessutom: Rapporten berättar att allt fler tidigarelägger sina julklappsinköp till Black Week samt att allt fler skjuter upp inköp som skulle skett tidigare under året. 

Bästsäljare. Fantasyromanen Iron Flame av Rebecca Yarros sålde strax över 57 000 exemplar och blev därmed den snabbast säljande vuxenboken inom Sci Fi och Fantasy i listan UK Top 50:s historia. Tidigare rekordet var Terry Pratchetts Stuff (oktober 2011) med 55 000 exemplar första veckan. Hon knuffade även ner Britney Spears (som toppat i två veckor). Yarros förra bok Fourth Wing släpptes i maj och har sålt 112 000 exemplar hittills – den klättrade till 38:e plats tack vare hypen kring den nya boken. Båda böckerna släpps på svenska av Gondol före jul med titlarna Fourth Wing : Svensk utgåva och Iron Flame : Svensk utgåva.

📱 E-papper. Elektronikjätten Sharp presenterade två nyheter som bokbranschen kan ha nytta av. Dels A2-affischer med Eink-teknik som sägs ge ”levande färger och utmärkt kontrast jämförbar med högkvalitativt färgutskriftspapper”. Och precis som läsplattor drar e-affischen bara ström när man byter motiv. Den andra nyheten är en 8-tums färg-e-pappersskärm med IGZO-teknik avsedd för läs- och skrivplattor. Kommer vi att se nyorden e-anteckningsböcker och e-affischer snart? (GoodEReader)

📚 Quattro Reacher. Författarduon Lee Child och hans yngre bror Andrew Child, även känd under pseudonymen Andrew Grant, har skrivit ett nytt avtal med PRH-imprintet Delacorte Press på fyra nya Jack Reacher-thrillers. Den första, ännu ej namngivna boken, i det nya avtalet planeras att publiceras någon gång under 2024. Det blir den 29:e boken i serien, som hittills har sålt över 100 miljoner exemplar världen över. Bok 27 i serien utkom på svenska i maj 2023: Konspirationen. Den 15 december är det för övrigt premiär för säsong 2 av Reacher (Amazon Prime).

🎧 Spotify. I onsdags fick även Spotify Premium-prenumeranter i USA tillgång till 15 timmars ljudbokslyssning. Sedan tidigare har kunder i UK och Australien fått tillgång. De amerikanska lyssnarna kan välja bland över 200 000 ljudböcker, bland dem nya titlar som Britney Spears-biografin. I ett pressmedelande skriver Spotify om en undersökning de gjort där hela 72 (!) procent av Generation Z och Millennials (18-34 år) lyssnar på ljudböcker samt att 37 % lyssnat på samma ljudbok två eller fler gånger. Populäraste genrer enligt samma undersökning: humor (31 %, fantasy (28 %), business/ledarskap (28 %), självhjälp (27 %) och true crime (27 percent). Hoppsan, inga deckare eller romance?

🛳️ Skeppohoj! Tidningen Icakurien arrangerar 12-13 november sin första Kulturkryssning (ej att förväxla med Tidningen Vi:s Litteraturbåt som arrangerats i 20 år) i samarbete med Viking Line, Stockholms Kulturhus och Bokförlaget Polaris. Ombord finns därför ett helt gäng författare: Lena Andersson, Ida Andersen, Maria Grund, Per J Andersson och Kalle Lind.

🎬 Filmstopp. Viaplay har ekonomiska problem och kan spara pengar kortsiktigt genom att skjuta på premiären för redan inspelade serier. En del av ersättningen till produktionsbolaget betalas nämligen ut först när filmen/tv-serien visats, skriver Di. Bland de drabbade finns en ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter som skulle haft premiär hösten 2023, rapporterar SVT. Andra aktörer kan komma att ta över, eller köpa, vissa av serierna.
Bland de utannonserade Viaplay-serier under 2023 som ännu inte dykt upp finns fler filmatiseringar som ”Jana – märkta för livet” (Emelie Schlepp-filmatisering av Felix Herngren och Henrik Björn) och ”Slutet på sommaren” (thriller baserad på Anders de la Motte-roman). Med tänkt premiär under 2024 har Viaplay även “Paradise city” (Jens Lapidus-filmatisering med Alexander Abdallah) och ”Åremorden” (baserade på Viveca Stens deckare).

🧒🏽 Skärmtid. Barnläkareföreningen föregriper Folkhälsomyndighetens utredning kring skärmtid och utfärdar egna riktlinjer till föräldrar: Skärmförbud under de två första åren och för barn 2-5 år max en timme per dag. Det innebär att illustrerade sagoböcker på paddan konkurrerar med tv (ja, tv-tittande ingår i skärmtid). Alla som dyrkar den tryckta boken jublar. Men vad innebär det för bokbranschen? Ljudböcker kanske är okej – om föräldern inte visar skärmen. Oklart ifall en läsplatta, som i praktiken kan ligga extremt nära pappersboken, räknas in i skärmar (där mobiltelefon självklart inkluderas).

📚 Äldre YA. Nya studier visar att personer mellan 12 och 44 år numera läser YA (Young Adult), skriver Publishers Weekly. Ursprungligen definierades YA som åldersgruppen 12-18 år där vi i Sverige använt tonårsböcker och ibland unga vuxna (16-29 år). I en undersökning var 51 % av köparna till YA-böckerna i åldern 30-44 år och 78 % av dem avsåg att läsa böckerna själva. Det här skapar utmaningar kring hur ”vuxet” innehållet egentligen kan och får vara i YA-böcker.

🎦 Filmatisering. Den svenske regissören Jonatan Etzler (aktuell med Netflix-filmen One More Time) ska få göra sin första Hollywood-film, rapporterar Deadline. Saoirse Ronan (som spelade huvudroll i filmatiseringen av sci fi-romanen Foe av Iain Reid) ska spela huvudrollen i Bad Apples, en satirisk komedi med thrillerinslag. Den är i sin tur en filmatisering av ljudboken De oönskade av Rasmus Lindgren (Andersson på bokens omslag). Inspelning ska ske i Storbritannien våren 2024.

📱 Storytelling. Nya appen Storia beskriver sig som ”en plattform som matchar de bästa författarna och animatörerna som får skapa fantastiska berättelser i ett nytt read-watch-format”. Startup med rötterna i Silicon Valley. Namnet är inte unikt, en googling ger träffar på indiska hälsodrycker, en svensk bokhylla och än värre kanske – förlaget Scholatics Storia som stängdes ner 31 augusti 2022. Vi får se om nya Storia blir en succé med hybriden av animerade serier och textberättelser (längd 2000-4000 ord).

🏆 AI-feber. AI (förkortningen av Artifical Intelligence) utses till Collins Word of the Year 2023, överskuggar nepo-baby, deinfluencing och ultra-processed. Användandet av termen AI har fyrdubblats – ett tecken på teknikens genomslag i vardagen det senaste året, skriver The Bookseller.

👱‍♀️ Bästsäljare. The woman in me (sve) av Britney Spears har fått mycket utrymme i media även i Sverige. Nu meddelar förlaget Gallery Books (imprint till Simon & Schuster) att boken sålt 1,1 miljoner exemplar (alla format) i USA under första veckan. Den tryckta upplagan är redan uppe i 1,4 miljoner exemplar i USA och 2,4 miljoner globalt (boken ges ut i 26 länder), skriver Publishers Weekly. Oops, she did it again. På god väg att tjäna in förskottet på 15 miljoner dollar.

🤖 Kindle-AI. Kindle Direct Publishing (KDP) erbjuder nu författare att konvertera sina eböcker till ljudböcker med hjälp av ”virtuella röster”, skriver Publishers Weekly. Idag är det endast 4 % av de självpublicerade titlarna som ges ut som ljudböcker. Författaren kan välja en av sina eböcker, lyssna på röstprovet och anpassa ljudboken som blir tillgänglig på Audible inom 72 timmar. Författaren får 40 % royalty på priser mellan 3,99 och 14,99 dollar. Ljudböckerna kommer att märkas med ”created by virtual voice”. Amazon ser det som ett komplement till ljudboksproduktionen de erbjuder via ACX och planerar att utöka betatestet de kommande månaderna. Kanske är det snarare Amazon Primes katalog av ljudböcker som är målet att utöka än Audibles. Till skillnad från Googles verktyg verkar ljudböckerna vara låsta till Amazons kanaler.

🎙️ Kulturpodd. Gunnar Ardelius (författare och generalsekreterare på Sveriges Museer) och Anders Rydell (författare och chefredaktör på tidskriften Författaren) har startat podcasten Kulturmännen. Med ett avsnitt varannan vecka, och kommer podden att ta upp aktuella ämnen som rör litteratur, museifrågor och kulturpolitik.