Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

Scandbooks nya digitala tryckpressar är i drift

Kvartalsrapport. Tryckerikoncernen Scandbook redovisar en försäljning på 97,8 (100,7) Mkr för första kvartalet 2024. Resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 9,1 (9,2) Mkr. Efterfrågan på den nordiska bokmarknaden varit något lägre jämfört med samma periode föregående år, men nya marknader i norra Europa bidrog dock med betydligt högre volymer än tidigare. Även försäljningen till Nordamerika tog fart igen.
En ny tryckenhet i digitalpressen Falun samt en helt ny digitalpress i Klaipeda är nu på plats och har gett förväntade effekter i form av bättre kvalitet och effektivare produktion. Scandbook har nu digital tryckning i både Klaipeda och i Falun, vilket är en styrka i en marknad där trenden går mot lägre upplagor, skriver bolaget.

Hoi Publishing ökade omsättning och förlust Q1-2024

📈 Kvartalsrapport. Hoi Publishing AB har gjort flera förvärv det senaste året. Det syns efterhand i försäljningssiffrorna – förvärvade förlaget Ekström & Garay AB ingår exempelvis för mars månad 2024 och Superlux för hela kvartalet.
Omsättningen ökade till 4,4 (2,5) Mkr under första kvartalet 2024 jämfört med samma period föregående år. Rörelseresultatet landade på -1,7 (-1,2) Mkr, enligt kvartalsrapporten som släpptes i veckan. Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades dock till +156 (-536) tkr liksom resultatet på EBITDA-nivå: -52 (-609) tkr. Fortfarande tyngs Hoi av stora lån och räntekostnaden ökade till 277 (170) tkr. Nyemissionen i april på 4,4 Mkr (före kvittningar och emissionskostnader) bör minska skuldsättningen.

Exportsuccé för Henrik Fexeus soloprojekt

✈️ Export. Henrik Fexeus, internationellt känd författare och mentalist fick ett genombrott som spänningsförfattare tillsammans med Camilla Läckberg. Hans nya bok Offerdjuret (Bookmark förlag) har Nordin Agency redan sålt till 16 språk världen över – trots att den inte släpps på svenska förrän 3 juni.
– Jag är lite i chock över hur väl mottagen Offerdjuret redan har blivit utomlands. Att så många förlag utanför Sverige tror på den här serien är väldigt smickrande. Jag är inte säker på att jag slutat rodna sen jag fick veta siffrorna, säger Henrik Fexeus i ett pressmeddelande.

Karolina Schütze och LB Förlag i nytt flerboksavtal

🤝 Nytt kontrakt. Karolina Schützer har nått stora framgångar med debuten Under stjärnorna i Paris och uppföljaren Snöfall över Paris. Böckerna har legat högt på topplistorna, sålt i över 75 000 exemplar och nominerats till flera fina priser. Nu skriver LB Förlag avtal med Karolina Schützer på en ny pusseldeckarserie i Agatha Christie-stil – Mord för Filosofiska klubben och utspelar sig i hennes hemstad Uppsala. Första boken Dödens lustgård kommer i oktober 2024.

Adlibris klimatavtryck minskade 13 procent 2023

🌲 Klimatkamp. När Adlibris (inklusive Campusbokhandeln, Pocket Shop och Odla.nu) gjorde årets beräkning för klimatavtrycket 2023 blev resultatet 18 188 ton CO2e, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med föregående år. Ännu ett steg i rätt riktning för att nå målen om ett halverat klimatavtryck till 2030. Sedan mätningarna började 2020 har det totala klimatavtrycket minskat med 30 procent.
Minskningen 2023 kommer från lägre utsläpp från transporter samt lägre utsläpp vid produktion av böcker.
– Vi har jobbat hårt med att förändra transporten för leveranser från USA där gods nu transporteras med långsammare frakt som genererar lägre utsläpp. Samtidigt har vi även minskat inköpen från USA, vilket i sin tur minskar behovet av frakten generellt, säger Linnéa Hård af Segerstad, hållbarhetsansvarig på Adlibris i ett pressmeddelande.

Bookbeat får läsare och lyssnare från telekombolaget Elisa i Finland

🎧 Strömhopp. BookBeat inleder ett samarbete med Finlands ledande telekombolag Elisa. Det innebär att användare av Elisa Kirja som är Elisas tjänst för digitala e- och ljudböcker från 17 juni 2024 kommer att flyttas över till BookBeat.
– Elisa Kirja har varit en pionjär på den finska bokmarknaden och lanserade sin tjänst för e-böcker redan 2010. Sex år före vi på BookBeat lanserade i Finland. Vi är imponerade av vad de gjort och kommer att göra allt vi kan för att användarna nu ska känna sig som hemma i BookBeats tjänst, säger Niclas Sandin VD på BookBeat i ett pressmeddelande.

Bonnierförlag släpper titlar till Spotify

🎧 Spotify. Bonnier Books UK är det senaste kommersiella förlaget att släppa sina ljudbokstitlar till Spotify Premium (där 15 timmar ljudbokslyssning ingår varje månad för betalande abonnenter). Titlar som kommer till plattformen inkluderar The Beekeeper of Aleppo av Christie Lefteri, Parenting Hell av Josh Widdicombe och Rob Beckett, samt Audacity av Katherine Ryan, skriver The Bookseller. Enligt statistik från Association of American Publishers (AAP) ökade försäljningen av ljudböcker med 15,3 % första kvartalet, något som Spotify bidragit starkt till.

Sounded.com utökar katalog med Dreamscape-titlar

🎧 Ljudboksdeal. Ljudboksplattformen Sounded.com (baserad på Isle of Man) kombinerar gratis ljudböcker med styckförsäljning a la carte. Gratisböckerna är främst public domain producerade med deras egna AI-tjänster AutoAudio och TrueVoice. Genom ett nytt avtal utökas nu katalogen med över 8000 titlar från ljudboksförlaget Dreamscape Media som utöver egna ljudböcker även producerar ljudböcker åt andra förlag och indieförfattare. Med det nya avtalet erbjuder Sounded nu 120 000 ljudbokstitlar i sina appar, skriver man i en pressrelease.

Den stora läsutmaningen 2024 drar igång med fler författare

📚 Lästävla. Den 15 maj öppnade anmälan till Den stora läsutmaningen, tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att läsa mer –  oavsett förutsättningar. Flera kända programledare och författare coachar eleverna med målet att slå fjolårets läsrekord, där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läste över en miljon timmar. I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz), Elias Våhlund (Handbok för superhjältar) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Tävlingsledare i år är Julia Wiberg, känd programledare från barnprogram som Djur med Julia, författare till flera populära barnböcker och hyllad poddare.

Bibliotekariepris till Önnerfält, Davidson-Bask och Andersson

📚 Bibliotekariepris. Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2024 tilldelas Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask, Gymnasieskolan Spyken för ”deras inspirerande och glädjefyllda engagemang för läsning” samt Hanna Andersson, Sjöbo bibliotek för ”hennes målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet”. Beloppet är 50 000 kronor per pris (vid delat pris 25 000 kronor per person). Dessutom tilldelas till bibliotekariernas respektive arbetsplatser 30 000 kronor var.

Bokmarknaden i UK passerade 7 miljarder pund – men ökade mindre än inflationen

📉 Miljardstolpe. Den brittiska bokförsäljningen ökade till 7,1 (6,9) miljarder pund 2023 och spräckte därmed för första gången 7 miljarder, rapporterar The Bookseller baserat på en rapport från Publishers Association (PA). Det är en ökning med 3 % vilket låter bra, ifall inte inflationen varit 8,6 %. Det innebär att 7,5 miljarder pund hade motsvarat oförändrad försäljning jämfört med 2022. Faktum är att det är exporten av engelska böcker till resten av världen som står för hela tillväxten så den inhemska brittiska marknaden faller.
Värt att notera: Digitala böcker står för tillväxten och 45 % av de totala intäkterna i UK. Läs rapporten här.

Pascal Engman tilldelas norska litteraturpriset Glasskniven

🔪 Prisvinnare. Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain (som utkom i Sverige 2021 och på norska 2023) valts till vinnare av det nya norska priset Glasskniven. Priset är designat av glasblåsaren Pål Roald Janssen och på svenska heter priset alltså Glaskniven. Priset tilldelas den bästa översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste åren. 
Juryn beskriver boken som en ”Actionfylld kriminalroman som tyvärr är alldeles för realistisk. På 562 sensationella och uppslukande sidor sätter han saker i perspektiv, och det fascinerar hur träffsäkert han skildrar Sveriges samtid.”
– Jag är väldigt stolt och hedrad över att ta emot Glasskniven. De norska läsarna står mig otroligt varmt om hjärtat, säger Pascal Engman i ett pressmeddelande.

Mats Lundgren vinner Selmapriset 2024

💐 Prisvinnare. Det blev Mats Lundgren som tog hem Selmapriset 2024 för bästa egenutgivna bok under 2023. Han får priset för feelgood-deckaren Den osynlige tjuven som är utgiven via Vulkan (pappersbok), Bokea (ebok) och Whip Media (ljudbok). Prissumman är 30 000 kr.
Mats I Lundgren är uppvuxen i Gävle och bor numera i Nyköping. Han debuterade 2015 med kriminalromanen Den som ger, som också nominerades till Selmapriset. Den osynlige tjuven är hans fjärde bok. Det allmänna omdömet om böckerna är att de är trevliga, lättlästa och spännande utan att bli våldsamma.
Läs mer om juryns motivering och de två andra finalisterna i Boktuggs tidigare artikel.

Efter tv-satsningen: Handelsbanken startar bokförlag

🏦 Bankböcker. Handelsbanken har nyligen gjort en storsatsning på att återuppliva sin egen tv-kanal, EFN Ekonomikanalen. Nu kan den kompletteras av bokutgivning. Förlagspodden gick i början av veckan ut med nyheten att de anlitat Magnus Nytell (fd Nextory och Bonnierförlagen, numera konsult åt bland annat Kobo) fått uppdraget att bygga en organisation. Där sades att verksamheten redan var igång. Något som dementeras av Handelsbanken:
”Det stämmer inte att banken startar ett förlag. EFN tittar däremot hela tiden på olika sätt att bredda sin verksamhet. Böcker skulle kunna vara ett sådant sätt. EFN har anlitat Magnus Nytell för att undersöka förutsättningarna för det. Vad det blir av det i slutändan är alldeles för tidigt att uttala sig om”, uppger Handelsbankens tillförordnade presschef Mats Olsson till Ddagens Industri i en skriftlig kommentar.

Även Gleerups ansluter till studentplattformen Studora

📚 Kurslitteratur. Från och med i höst kommer studenter på universitet och högskolor att kunna ta del av kurslitteratur även från Gleerups digitalt via Studora.
Studora lanserades 2022 och är en studieplattform som erbjuder kurslitteratur på ett helt nytt sätt. Bakom står Studentlitteratur. Sedan tidigare har Iustus och Natur & Kultur anslutit sig till plattformen där studenter kan köpa tillgång till eböcker (i Pdf- eller Epub-format) under 180 dagar.
Förutom själva eboken erbjuder Studora smarta funktioner som underlättar och förbättrar studietekniken – exempelvis layoutval, anpassade läsinställningar, anteckningar, flashcards och talsyntes med textföljning.

Författarfestival förvandlades till böckernas ”Fyre Festival”

🎪 Kaosfestival. Har du sett dokumentären på Netflix om Fyre Festival? En musikfestival som förvandlas till ett fullständigt kaos. Fyradagarsevenemanget Readers Take Denver jämförs nu med just Fyre, berättar The Telegraph. Besökarna (bokälskare som betalat 300-375 dollar) möttes av enorma köer till inheckning, författarsigneringar och i flera fall stök som för en besökare slutade med en blåtira. Dessutom förbeställda böcker som inte kommit, mat som tog slut och funktionärer som var otrevliga. Ett av dragplåstren, bästsäljande författaren Rebecca Yarros, ventilerade sin besvikelse över evenemanget i ett Facebookinlägg och bad sina läsare om ursäkt för allt de tvingats utstå.

Författares delade manus med testläsare – Google låste dokumenten

🔏Utelåst. Författaren K. Renee skriver i den (bokstavligt) heta genren hockey romance. En kväll när hon kollade på NHL-hockey med sin man hörde en testläsare av sig och berättade att den inte gick att komma åt den Google Docs-fil hon ville läsa, skriver Wired. Renee loggade själv in och upptäckte att alla hennes tio pågående manus, totalt över 222 000 ord fördelade på flera filer och mappar, var låsta även för henne. Flera andra författare vittnar om liknande problem och det är oklart om det beror på att det barnförbjudna innehållet i texterna flaggats som olämpligt eller om det är spamfilter som triggats av att författaren delar Docs-filer med 15-20 personer samtidigt. Slutsatsen: skaffa en backup av dina manus på mer än ett ställe.

Böckerna som vann Pulitzerpriset 2024

🏆 Pulitzervinnare. Årets Pulitzer-priser har delats ut och ett antal författare fanns bland vinnarna. De flesta tämligen okända i Sverige. Men författaren Jayne Anne Phillips, som fick pris i fiction-kategorin för historiska romanen Night Watch, har gett ut flera böcker på Forum tidigare, senast Historien om Quiet Dell.
En artikel i New York Times växte till en hel bok och blev A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy som Nathan Thrall tog hem fackbokspriset för.
Historia: togs hem av Jacqueline Jones med No Right to an Honest Living.
Memoar/autobiografi: Liliana’s Invincible Summer av Cristina Rivera Garza
I biografi-kategorin blev det två vinnare: Master Slave Husband Wife av Ilyon Woo och King av Jonathan Eig. Ingen av dem på svenska ännu. I poesiklassen vann Tripas: Poems av Brandon Som.

Nya Kobo-plattor med färgskärm slut i USA – men i lager i Sverige

🎨 Slutsålda. Kobo släppte nyligen en ny generation läsplattor med färgskärm, 7-tums Kobo Libra Colour och 6-tums Kobo Clara Colour. Nu rapporteras från USA att den första leveransen av plattor sålde slut snabbare än Kobo hade förväntat sig och att de därför är tillfälligt slut hos flera återförsäljare, skriver Goodereader. På den svenska marknaden finns de dock i lager hos flera återförsäljare, se exempelvis marknadsplatsen CDON. Flera tillverkare sägs vara på gång med färgskärmar, bland annat Amazon och reMarkable.

Studio SN7 avvecklar programverksamhet – svårt att få kulturstöd

🎤 Ridå. I tre år har Volante drivit Studio SN7, granne med bokhandeln, på Stora Nygatan 7 i Gamla Stan, Stockholm. Över 280 evenmang i form av panelsamtal, workshops, föreläsningar, poddar mm har det blivit under åren. Men nu är det slut.
”Dessvärre har vi inte lyckats få våra ansökningar från olika håll om ytterligare kulturstöd beviljade, vilket har gjort det svårt för oss att växla upp till nästa nivå och skapa en hållbar verksamhet med ett eget kurerat program som var ambitionen. Det har tyvärr inneburit att vi gemensamt bestämt oss för att avveckla Studio SN7:s programverksamhet med tillhörande idéstudio som erbjudit konsulttjänster”, skriver Mattias Desac, programansvarig, i ett inlägg på LinkedIn.
Det kommer fortsatt att gå att hyra lokalen, vilket många förlag gjort för releaser exempelvis.

Simon & Schuster köper nederländska koncernen VBK med 13 förlag

💰 Uppköp. Simon & Schuster är i Sverige mest kända för affären med Penguin Random House som sprack. Istället fick de investmentbolaget KKR som ägare. Nu gör S&S sitt första förvärv utanför den engelskspråkiga marknaden med köpet av den nederländska förlagskoncernen Veen Bosch & Keuning (VBK).
VBK och dess 13 förlag i Nederländerna och Belgien, med runt 6000 författares verk, ska fortsätta agera självständigt, skriver Publishing Perspectives. Mer siffror: VBK ger ut 1500 titlar per år med 280 anställda medan Simon & Schuster ger ut 1300 nya titlar varje år och har 1700 anställda. Jonathan Karp, VD för Simon & Schuster, ser köpet som en möjlighet att utöka marknaden för nederländska författare globalt.

Publit öppnar möjligheten till förbeställningar

📚 Förbeställningar. Publit har nu öppnat upp möjligheten att lägga förbeställningar på ej utkomna titlar då böcker med framtida publiceringsdatum nu blir direkt synliga för återförsäljare i Bokinfo. Tidigare skedde det först på utgivningsdagen. Det innebär att man exempelvis kan gå in i sin lokala bokhandel och lägga en förbeställning eller bevaka boken hos nätbokhandlarna. Förlagen kan dessutom använda antalet förbeställningar för att bedöma efterfrågan på boken och först därefter välja mellan att trycka en större upplaga och använda deras lagertjänst eller använda print on demand. Allt för att optimera produktionen.

Karin Gierows pris 2024 till Sorgenfrei och Wedel

💰 Prisvinnare. Svenska Akademien har tilldelat Simon Sorgenfrei och Kristian Wedel Karin Gierows pris för år 2024. Prisbeloppet är 80 000 kronor vardera.
Sorgenfrei är religionsvetare och har bland annat skrivit böckerna ”De kommer att vara annorlunda svenskar.” Berättelsen om Sveriges första muslimer (2022) och Näktergalen. Erik Johan Stagnelius (2023).
Wedel är journalist och författare till bland annat Göteborg 400. Stadens historia i bilder (2021)

Netflix-serien En riktig man – baserad på 26 år gammal roman av Tom Wolfe

🎬 Filmatisering. I dagarna har En riktig man premiär på Netflix. Miniserien med Jeff Daniels i huvudrollen är baserad på den bästsäljade romanen En riktig man (A Man in Full) av Tom Wolfe som ursprungligen kom ut 1998. Och i svensk översättning av Caj Lundgren år 2000 på Norstedts. Om den blir en succé på Netflix kanske vi får se den i återutgivning med tv-serieomslag?

Amazon Q1-2024: Vinsten 10,4 miljarder dollar

📦 Ehandelsjätte. Amazon hade ett starkt första kvartal 2024 och ökade omsättningen 12,5 procent till 143,3 miljarder dollar med ett rörelseresultat på ofattbara 10,4 miljarder dollar (motsvarande 113 miljarder kr), jämfört med samma period förra året. I rapporten nämns AWS och AI flitigt liksom Prime Video. Däremot förekommer varken böcker eller Kindle mer än som fotnötter i rapporten. För världens största bokhandel är helt enkelt non-books enormt mycket större.