Uppsnappat

Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.

Tranorna flyger söderut och västerut – debut av Lisa Ridzén på 30 språk

🕊️ Debutantexport. Lisa Ridzéns känslosamma debutroman Tranorna flyger söderut har väckt intresse även varit stort internationellt och på kort tid har boken sålts för översättning till 30 språk. Bland förlagen finns Penguin Random House/Doubleday i Storbritannien och Penguin Random House Vintage i USA. Budgivning i flera länder, däribland Tyskland där hela nio förlag budade mot varandra.
 – Jag har inte varit med om att en karaktär blivit så älskad av läsarna som Bo har blivit sedan jag jobbade med ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman. Läsarna har verkligen tagit både Bo och hunden Sixten till sig och det känns väldigt fint att boken nu ska få möta läsare världen över, säger John Häggblom, förläggare på Bokförlaget Forum, i ett pressmeddelande.

300 procent dyrare hotell under Stockholms bokhelg

🛏️ Hotellinflation. Den som tänkt åka upp till Stockholm för Bokbranschdagen den 16 maj och Stockholms bokhelg 16-19 maj har noterat att det varit både svårt och dyrt att hitta hotell. Och tågresor. Hotellrum under helgen har blivit upp till 300 procent dyrare än normalt. Runt 120 000 personer kommer till Stockholm den helgen. Men inte för böckerna utan för Taylor Swift som sålt 150 000 biljetter till tre konserter på Friends Arena 17-19 maj. Svenska förlag är dock med på noterna. I april och maj släpps Taylor Swift : Historien om en modelegend (Tukan), Taylor Swift : livet, låtarna, turnén (Tukan), Taylor Swift: Hela berättelsen (HarperCollins Nordic) och 96 fakta om Taylor Swift (Bonnier Carlsen).

Därför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp

🧜‍♀️ Sjöjungfruläsare. Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna.
Två år senare, 1985, letade Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson efter en logotyp för den första mässan. Då hittade de en plastpåse från jubileumsåret, slätade ut den, lade den i kopieringsapparaten och skapade den första versionen av Bokmässans logotyp.
Tillkomsten var förklaringen till att Sjöjungfrun under första året hade en lite bucklig stjärtfena. Därefter fick formgivaren Bo Berndal uppdraget att göra en riktig logotyp av bilden. Sjöjungfrun vändes åt höger, namnet Bok & Bibliotek lades till – och Bokmässan hade fått en symbol som skulle hålla i decennier, skriver Bokmässan.

Joyce Carol Oates får nya The Mermaid Award – kommer till Bokmässan 2024

💐 Bokmässanpris. Inför Bokmässans 40-årsjubileum presenteras ett nytt årligt litterärt pris – Sjöjungfrun (The Mermaid Award på engelska). Första mottagare är författaren Joyce Carol Oates, vars gripande skönlitterära verk har berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt.
– Jag är djupt tacksam för denna vackra utmärkelse från en av de mest firade europeiska bokmässorna – en oväntad ära och verkligen en uppmuntran; att skriva kan vara ett ensamt liv, och ett sådant här erkännande lyser upp ensamheten, säger Joyce Carol Oates i ett pressmeddelande.
Den 85-åriga amerikanska författaren kommer att ta emot priset (som består ) på Bokmässan i Göteborg 26-29 september 2024. Det sker vid ett särskilt seminarium som ägnas åt att uppmärksamma hennes enastående författarskap.
Joyce Carol Oates har varit på Bokmässan en gång tidigare – på den tredje Bokmässan i ordningen, år 1987.
Priset utgörs av ett konstverk samt en unik upplevelse i Göteborgs skärgård. Om det innebär ostron och champagne på en ö eller frisim med sjöjungfrufena i vågorna framgår inte.

Författarförbundet mildrar varning för Modernista

🟨 Gult kort. I juni 2022 gick Sveriges Författarförbund ut med en varning till sina medlemmar om att ingå avtal med förlaget Modernista efter ett uppmärksammat bråk kring ett avtal med två översättare. Sveriges Författarförbund meddelar nu att de tar bort varningen för författare att ingå avtal med Modernista, men låter varningen för översättare kvarstå ytterligare en tid.
”Författarförbundet har efter en tids dialog med Modernista fått försäkringar om att de i fortsättningen ska uppfylla de väsentliga krav vi ställt på dem. Eftersom problemen varit störst för just översättarna vill vi avvakta och se att en förbättring verkligen sker innan vi tar bort varningen även för översättare. Vi uppmanar därför de medlemmar som översätter för Modernista att fortsätta skicka in alla nya avtal för granskning”, skriver förbundet i ett mejl.

Bokhandlarnas val: Jävla karlar och

🏆 Bokhandlarpris. Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens (BMF) årliga pris Din Bok – Vårt Val har när rösterna är räknade tilldelats följande böcker.
Vuxenbok: Jävla karlar, Andrev Walden, Polaris
Barnbok: Vägen hem, Sven Nordqvist, Opal
Motiveringen som står i prisets stadgar från 1951 lyder: “plaketten tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredställelsen.” Priset består av en dubbelsidig gjuten bronsplakett, designad av Lennart Andersson.

Översättaren Meta Ottosson tilldelas Elsa Thulin-priset 2023

🏆 Prisad. Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund meddelar att Elsa Thulins översättarpris 2023, för framstående översättargärning, tilldelas Meta Ottosson. Meta Ottosson har sedan 1975 varit verksam som litterär översättare från engelska och tyska till det svenska språket. Hon har översatt drygt 130 titlar av bland många andra Jenny Diski, Gitta Sereny, Michelle Magorian, Yann Martel och Achim Bröger.
”Inte minst har Meta gett oss kongeniala tolkningar av ett femtontal verk, signerade Roald Dahl, och av dagens betydande författare, förmedlade av Meta, måste särskilt nämnas Ian McEwan, Jhumpa Lahiri och David Malouf”, skriver man i ett pressmeddelande.
Meta Ottosson var ordförande i Sveriges Författarförbund 1997–1998, och har dessutom arbetat idogt under många år både för Förbundet och för Förbundets översättarsektion.
Elsa Thulins översättarpris har delats ut sedan 1960 och består av en plakett formgiven av Edvin Öhrström och en penningsumma.

Norska Beat levererar till Arabookverse i Egypten

👨‍💻 Whitelabel. Beat Technology har fått sin första kund i MENA-regionen. De ska leverera sin D2C-plattform för eböcker och ljuböcker till Kairo-baserade Arabookverse som har kunder i Mellanöstern, meddelar de inför Bokmässan i Abu Dhabi (29 april – 5 maj). Med Beats teknologi och Arabookverses lokala studior och katalog med 11 000 titlar vill man nå över 400 miljoner arabisktalande globalt.
Norska Beats plattform används sedan tidigare av Adlibris i Sverige och Finland samt i Norge (Fabel), Tyskland (Skoobe), Nederländerna (Fluister), Rumänien (Audiotribe), Polen (Volume), Grekland (Jukebooks), Legible (Kanada) och Gardners (Storbritannien).

Ny bok av Yuval Noah Harari – Nexus släpps i september 2024

🔖 Globalsläpp. Historikern Yuval Noah Harari, känd över hela världen för bästsäljaren Sapiens : en kort historik över mänskligheten (2015) kommer i höst med Nexus som förlaget beskriver som en sprudlande intelligent betraktelse över en av mänsklighetens mest typiska aktiviteter: att sprida kunskap.
– Natur & Kultur har följt Harari i tio års tid, och det här är hans mest ambitiösa verk sedan Sapiens. Som alla goda historieböcker pekar den rakt in i vår egen tid och närmaste framtid. Den lovar att bli en bok att tänka med för alla som vill veta vart vi ska ta vägen när AI får sitt genombrott, säger förläggare Anders Bergman.
Boken utkommer på svenska och internationellt i september 2024.

Storytels ersättning till förlagen sjönk i Q1-2024

🎧 Ljudboksroyalty. Storytels bruttoersättning per timme till förlagen sjönk från 4,76 kr/h (Q4-2023) till 4,61 kr/h (Q1-2024). Förlag med standardavtal får 50 % av denna ersättning, alltså ca 2,31 kr/h under första kvartalet. Det är dock fortfarande högre än Q1-2023 då standardsersättningen landade på ca 2,15 kr/h. Hur mycket författaren får av denna summa beror på avtal, men vanligen i nyare avtal runt 25 procent.

Barnboksmässan i Bologna 8-11 april 2024

Mässa. Barnboksmässan i Bologna samlar 1 500 utställare från över 90 länder, den 8-11 april. Med mer än 600 evenemang, inklusive BolognaBookPlus och Bologna Licensing Trade Fair/Kids, är mässan en av de stora internationella mässorna och kanske den viktigaste för de som jobbar med barnböcker. Det är 61:a gången mässan arrangeras.

Boom för skräck som genre – och tema i andra genrer

🧟‍♂️ Horrorboomers. Skräckgenren upplever en försäljningsboom och 2023 blev rekordår på den brittiska bokmarknaden med en ökning på 54% till 7,7 miljoner pund. Nielsen BookScan noterar att skräckgenren också blivit populär i andra litterära kategorier, skriver The Bookseller. London Book Fair visade på en trend med skräckteman, särskilt i debutverk. Förläggare och agenter ser en ökning av manuskript, inte bara från Storbritannien utan även USA och översatt litteratur. Bland annat pekas på en ökad efterfrågan på feministisk skräck och en ny våg av queer skräcklitteratur som utforskar samhällsfrågor genom skräckens lins.

Hoi Publishing vill få in 6,5 Mkr via nyemission

📈 Nyemission. Hoi Publishing, som nyligen slutförde köpet av Ekström & Garay, höll idag extra bolagsstämma där man fattade beslut om att genomföra en företrädesemission om högst 17 868 798 nya B-aktier. Med teckningskursen 0,40 kr skulle en fulltecknad emission ge 7,15 Mkr före emissionskostnader vilka beräknas uppgå till runt 0,6 miljoner. Emissionen garanterad till 32 procent (2,2 miljoner kronor) av befintliga aktieägare genom teckningsåtaganden. Pengarna ska användas för att minska skuldsättningen, investeras i verksamheten samt ytterligare förvärv.

23 nya japanska (!) ord i Oxfords engelska ordbok

📘 Låneord. Oxford English Dictionary har adderat 23 japanska ord, rapporterar The Guardian. Mer än hälften är relaterade till matlagning men även ordet Kintsugi, som är ett allt populärare sätt att laga trasig keramik, finns med. Bra att känna till i bokbranschen är Isekai, en japansk genre inom fantasy fiction som innefattar en karaktär som transporteras till eller återföds i en annan, konstig eller ovanlig värld. Ett färskt exempel på genren är Hayao Miyazakis film Pojken och Hägern (The Boy and the Heron), där 12-årige Mahito upptäcker ett övergivet torn, en port till en fantastisk värld.

Spotify lanserar video-kurser i Storbritannien

👩‍🏫 Kursändring. Det är inte bara ljudböcker som finns på Spotifys radar. Techcrunch rapporterar om en ny satsning på videokurser som till att börja med släpps på den brittiska marknaden. Utbudet sträcker sig från musik till Excel och sägs ligga någonstans mellan Youtube, Masterclass och LinkedIn Learning. Betalmodellen är freemium där de två första lektionerna är gratis och därefter får man köpa hela (pris 20-80 pund, motsvarande 270-1080 kr). Innehållsleverantörer är kursplattformar som BBC Maestro (vars tekniska plattform är närmast identisk med Masterclass), Skillshare, PLAYvirtuoso och Thinkific. Fördelningen mellan Spotify och dess partners är okänd.

Ånge Bok- och Pappershandel söker ny ägare

📚 Till salu. Ånge Bok- och Pappershandel skriver på sin Facebooksida: ”Vår fina bokhandel vill ha nya ägare. Det är dags för oss att släppa taget och låta andra ta över.” Bokhandeln är lönsam, säger Göran och Anna-Lena Fjellström till P4 Västernorrland. Senaste bokslutet (2023) bekräftar detta med en omsättning på 1,9 Mkr och ett rörelseresultat på +295 tkr samt en outnyttjad checkräkningskredit. Låga personalkostnader skvallrar dock om att ägarna arbetar en del oavlönade timmar, så som verkligheten ser ut i en liten butik. Bokhandeln är medlem i Ugglan. ”Är du den som vill verka inom en positiv branch och låta kreativiteten få utlopp? Hör av dig till oss!”, uppmanar ägarna. Ånge kommun har drygt 9000 invånare.

Dags att nominera Årets läsfrämjare 2024

🏆 Årets läsfrämjare delas årligen ut av Pascal Engmans stiftelse sedan 2021 och belönar insatser för att främja läsning och läsförståelse bland Sveriges ungdomar. Mottagaren tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor.
– Vi hoppas inte bara uppmärksamma viktiga insatser utan också inspirera fler att engagera sig i läsfrämjande verksamheter. För mottagarna har utmärkelsen ofta lett till nya möjligheter att göra ännu större skillnad, vilket känns roligt, säger nomineringskommitténs ordförande Pascal Engman.
Kommittén består även av Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, Silan Diljen, reportagechef för DN, Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för DN och DI, samt Elisabet Reslegård, grundare av Läsrörelsen.
Har du eller någon du känner gjort en betydande insats för att inspirera ungdomar till att upptäcka läsglädjen? Nominera!
Nomineringar skickas in till nominering@pascalengmansstiftelse.se senast den 2 maj. Beskriv kortfattat den nominerades insatser och hur dessa har bidragit till att främja läsning bland unga. Glöm inte att inkludera kontaktinformation till både dig själv och den nominerade.

Patrik Wahlén föreslås till ny styrelseordförande för Bokusgruppen

Valberedning. Bokusgruppen (där Bokus och Akademibokhandeln ingår) får en ny styrelseordförande vid stämman i maj då Mårten Andersson avböjt omval. Valberedningen, där huvudägaren Karl Perhagen (49,7 %) ingår, föreslår att bolagets näst största ägare Patrik Wahlén (24 %) blir ny ordförande. Han är även grundare av, och styrelseordförande i, Bokusgruppens tidigare ägare Volati. Samtidigt föreslår man omval av styrelseledamöterna Mattias Björk, Anna Wallenberg, Cecilia Marlow, Jeanette Söderberg.

Udda jobb: Högläsare på Stockholms Central under Världsbokdagen

👁️‍🗨️ Högläsning. Bokhandlareföreningen erbjuder ett tillfälligt gig: ”Det är inte alla som har fattat hur underbart det är med högläsning. Nu vill vi att du som älskar din egen röst och blir glad över att se hur en bok kan landa hos lyssnaren ska hjälpa oss. Som bonus får du i realtid se hur högläsning främjar fantasin, empatin och ökar ordförrådet. Vi har valt ut skojiga, spännande, faktaspäckade, äventyrliga och fantasifulla böcker för barn och unga. Din uppgift är att fånga lyssnarna och dela berättelserna med dem.”
Sista ansökningsdag är 3 april. Högläsningen äger rum på Stockholms centralstation under Världsbokdagen tisdag 23 april kl 15-16. Läs mer och ansök här.

Palabra förlag pausar utgivningen

⏱️ Förlagspaus. Precis som Teg Publishing pausar nu Palabra förlag utgivningen – i minst ett år. Förlaget startade 2018 och ger ut översatt litteratur från Spanien och Latinamerika. Det senaste bokslutet (per sista juni 2023) visade en omsättning på 664 tkr med en vinst på 147 tkr. Räknat på de senaste fem åren är dock det totala resultatet -14 tkr.
– Jag har aldrig kunnat ta ut lön för förlaget eftersom jag aldrig har kommit upp i den försäljningen. Men jag känner att nu får jag ta en paus, för jag har bara kunnat hålla mig flytande på stipendium som jag fått för min översättargärning. Nu måste jag jobba upp så att jag översätter fler böcker och kan söka fler stipendier som översättare, säger förlagets grundare Ellinor Broman till Svensk Bokhandel.
I mitten av mars gav Palabra förlag ut den fjärde och sista delen i serien Balladen från norr, av den spanska författaren Alfonso Zapico.

Hjärtans fröjd-priset 2024 till Linda Jones

💝 Pristagare. Linda Jones tilldelas Hjärtans fröjd-priset 2024 för ungdomsromanen De tar allt ifrån mig. Romanen, som utforskar ungdomsliv i Norrland, belönas för sin ärliga skildring och personliga språk. Det renodlade ungdomsbokspriset är instiftat av Region Blekinge. Prissumman är 40 000 kronor. Dessutom ingår ett klassbesök på en skola i Blekinge.

Nextory justerar systemet efter klagomålen

🎧 Obegränsad. Boktugg skrev om kritiken mot Nextory i februari då ett flertal användare blivit avstängda för ”otillåten användning”. Några ansåg sig felaktigt anklagade och anmälde till Konsumentverket (som nu tagit emot 38 anmälningar om oskäliga avtalsvillkor).
– Det har också drabbat ett antal vanliga användare, tyvärr. Vi har tagit till oss av feedbacken och sett över och justerat hur vi identifierar otillåten användning, men också hur vi kommunicerar med våra användare, säger Shadi Bitar till Svenska Dagbladet.
Han bekräftar för SvD att användare som inte bryter mot andra regler i teorin ska få lov att lyssna dygnet runt.

Magnus Ernströms bok om Bosnien-kriget blir tv-serie

🎥 Filmatisering. ”A Life’s Worth”, en teveserie i sex delar baserad på Magnus Ernströms bok om Bosnienkriget på 1990-talet, ska produceras av Yellowbird, Arte France och Viaplay. Serien, som skildrar den svenska FN-bataljonens svåra uppdrag, är skriven av Mona Masri och Oliver Dixon, med Ahmed Abdullahi som regissör. I rollerna ses bland andra Edvin Ryding och Johan Rheborg. Hoi Publishing återutger boken Ett halvt år, ett helt liv i pocket i anslutning till tv-serien och försöker även sälja bokrättigheterna utomlands via förlagets agentur.

Albrecht lämnar Storytel för nytt uppdrag

🎧 Uppbrott. Anledningen till att Hans-Holger Albrecht lämnar Storytel är att han fått ett annat ordförandeuppdrag för ett ”stort sydeuropeiskt mediebolag” samt ett uppdrag som investeringspartner i ett europeiskt family office, skriver Dagens Industri. I intervjun säger Albrecht även om Storytel att ”bolaget var i ett mycket sämre skick än jag föreställde mig när jag anslöt” men att ”i dag är det lönsamt, växer fint och är i bra form även finansiellt. Så den första fasen, att säkra bolagets överlevnad är nu genomförd.” Han upprepar även det som Johannes Larcher, VD, brukar tjata om att Storytel måste hitta ”ett konsumenterbjudande som är unikt och att undvika det som händer inom musikstreaming där alla har samma innehåll”.