ANNONS

Svensk Bokhandel sålde färre annonser och tvingades därför anpassa kostymen.

Bekräftat: Svensk Bokhandel får nya ägare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen bekräftar i ett pressmeddelande Boktuggs avslöjande: tidningen Svensk Bokhandel säljs till medieägarna Thomas Peterssohn och Christer Björkin.

– Svensk Bokhandel är en viktig del av den svenska bokbranschen och vi är glada över att kunna göra den här affären. Vi tycker att bokbranschen är inne i en spännande fas och ser fram emot att utveckla Svensk Bokhandel i samarbete med aktörerna i branschen, säger Thomas Peterssohn och Christer Björkin, i ett pressmeddelande.

På tisdagsmorgonen avslöjade Boktugg att våra anrika konkurrenter Svensk Bokhandel får nya ägare. Klockan tio bekräftades nyheten i ett pressmeddelande från Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen, som gemensamt ägt Tidningsaktiebolaget Svensk Bokhandel. Föreningarna säljer verksamheten till publicisterna och medieägarna Thomas Peterssohn och Christer Björkin.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

”Genom försäljningen vill branschföreningarna ge tidningen bättre förutsättningar att utvecklas och stärkas på lång sikt. Svensk Bokhandel är ett väletablerat och uppskattat organ för alla som arbetar inom bokförlag och bokhandel, men också andra bokbranschintresserade som bibliotek, media, organisationer och myndigheter. Redaktionen har en självständig ställning och utgivningen sker med tidningar, webb samt kataloger över bokförlagens utgivning”, skriver Förläggareföreningen. 

– Med Thomas Peterssohn och Christer Björkin får Svensk Bokhandel erfarna och engagerade ägare och kommer därmed närmare andra medieföretag. Precis som bokbranschen genomgår också tidningsbranschen en transformation och det blir allt nödvändigare med rätt kompetens på ägarsidan. Det är ett viktigt skäl till att vi nu bestämt oss för att sälja tidningen, säger Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen.

– Vi har sökt en långsiktig ägare som med engagemang vill fortsätta att driva och utveckla verksamheten. Det finns en stor potential för Svensk Bokhandel när det gäller både den nuvarande verksamheten och andra tjänster gentemot den stora målgruppen. Men resurser och kompetens behöver tillföras och det kommer de nya ägarna att bidra med, säger Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen, som även varit styrelseordförande i Svensk Bokhandel det senaste året.  

De nya ägarna Thomas Peterssohn och Christer Björkin har båda en gedigen mediebakgrund med erfarenhet av tidskriftsbranschen, digital publicering och entreprenörskap. Enligt pressmeddelandet förvärvar de Tidningsaktiebolaget Svensk Bokhandel genom det gemensamma bolaget Radero (det finns dock i dagsläget inget bolag med det namnet registrerat). Peterssohn och Björkin har sedan tidigare ägarmajoriteten i Ny Teknik Group (NTG) som ger ut Ny Teknik, Teknikhistoria, Lag & Avtal och Arbetarskydd som de sommaren 2020 köpte av finska Alma Media.

De nya ägarna har kommit överens med Johan Sandholm, nyligen tillträdd kommersiell chef i Svensk Bokhandel, att i samband med affären ta vd-rollen.

I samband med transaktionen inrättas även ett advisory board, som ska bidra till Svensk Bokhandels långsiktiga utveckling och säkerställa att tidningen fortsätter att vara relevant för bokbranschen. Inledningsvis ingår Jesper Monthán, Eva Gedin och Maria Hamrefors i advisory board, men avsikten är att knyta fler personer till gruppen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »