Svensk Bokhandel sålde färre annonser och tvingades därför anpassa kostymen.

Svensk Bokhandel får ny styrelse – tidningen såld till Ny Teknik Group?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tidningen Svensk Bokhandel har varit till salu en längre tid. Nu verkar Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen ha hittat en köpare: Ny Teknik Group.

Tidningsaktiebolaget Svenska Bokhandel som hittills ägts gemensamt av Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen har fått en helt ny styrelse. Samtliga namn från de tidigare ägarna är utbytta, enligt uppgifter från Bolagsverket.

De tre nya namnen skvallrar om att hela företaget sålts till Ny Teknik eftersom Thomas Peterssohn och Christer Björkin är två av namnen i styrelsen. I somras köpte de båda den anrika ingenjörstidningen Ny Teknik (startad 1967). I affären ingick även tidningarna Teknikhistoria, Arbetarskydd, Lag & Avtal samt Personal & Ledarskap.

Svensk Bokhandel gjorde 2019 en brakförlust och det har varit tydligt att ägarna inte varit intresserade av att stoppa in mer pengar. Under 2020 gjordes besparingar och en satsning på att stoppa nedgången i annonsförsäljning.

Nu kommer branschtidningen alltså att få in nytt kapital och en helt utomstående ägare.

– Vi är nöjda med att ha hittat en ny ägare till Svensk Bokhandel. I dagens medievärld är det svårt att driva en tidning framgångsrikt och tidningen är viktig för vår bransch och därför är det jättebra att tidningen nu får en professionell och kompetent tidningsägare som kan driva och utveckla tidningen framåt, säger Jesper Monthán, ordförande i Svenska Förläggareföreningen, till Boktugg.

Fotnot: De tidigare ägarna har nu bekräftat affären i ett pressmeddelande.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.