đŸ„ł Storytel och BokmĂ€ssan (Nyhetsbrev #447)

Snackisarna. Den hĂ€r veckan Ă€r det veckan efter BokmĂ€ssan och det mĂ€rks vĂ€l? Alla Ă€r lite sega. Vi försökte summera intrycken av Ă„rets mĂ€ssa som kĂ€ndes som ”Festen efter Pesten”. Allt var som vanligt igen. FrĂ„gan Ă€r om en begynnande 40-Ă„rskris (mĂ€ssan fyller nĂ€sta Ă„r) bubblar under ytan? Det Ă€r inte sĂ€kert att alla Ă„rets gĂ€ster tĂ€nker komma dĂ„.

Och Spotify hade hyfs nog att vÀnta till veckan efter BokmÀssan innan de skakade om bokbranschen, eller i alla fall den del som sitter pÄ Riddarholmen, med beskedet att nu ska de satsa pÄ ljudböcker rejÀlt. Inledningsvis pÄ engelska, men lita pÄ att andra sprÄk följer.

Det tillsammans med beskeden om personalneddragningar pĂ„ bĂ„de Storytel och Norstedts förlagsgrupp fĂ„r oss att fundera över om den svenska marknadsledaren Ă€r till salu – och vem som i sĂ„ fall kan och vill köpa Storytel.

Och sĂ„ har ju Ă„rets Nobelpristagare i litteratur presenterats – norrmannen Jon Fosse. Ett lyckat val ur branschperspektiv eftersom han Ă€r utgiven pĂ„ inte mindre Ă€n fem olika förlag (Bokförlaget Faethon, Bokförlaget Atlas, BakhĂ„ll och 10TAL Bok utöver Albert Bonniers). Bokhandlarna glĂ€ds Ă„t att det finns fĂ€rsk en serie utgiven pĂ„ storförlaget varav den senaste Ett nytt namn : Septologin VI-VII slĂ€ppts i dagarna. Titeln Ă€r kanske inte sĂ„ fantasifull eftersom septologi Ă€r just en bokserie i sju delar. PĂ„ Adlibris topplista fanns det pĂ„ torsdagen nĂ€stan bara Nobelpristagarens böcker och mĂ„nga svenskar kommer sĂ€kert att fĂ„ nĂ„got av hans verk i julklapp. De flesta av dessa kommer inte att bli utlĂ€sta. Endast Hundmanuskripten, ett av hans mer lĂ€ttillgĂ€ngliga verk, finns som ljudbok. Än sĂ„ lĂ€nge.

Ha nu en skön helg!

/Sölve och vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


Den vĂ€lkĂ€nda logotypen ritades ursprungligen av Lasse Åberg pĂ„ sjuttiotalet. Pressbild.

EN TANKE

Är stor eller liten framtiden?

Är du sĂ„ gammal att du minns leksaksbutikerna Stor & Liten? Det var skandinaviens största leksaksbutikskedja, grundad 1975 av Torsten Nyquist som 1989 sĂ„lde till KF som i sin tur sĂ„lde till danska BR som omvandlade det till BR Leksaker (vars nordiska Ă€garbolag gick i konkurs 2018). Men redan 2011 sĂ„ldes varumĂ€rket till ett nytt bolag som Ă„terupplivade Stor & Liten i form av en ehandelsbutik som finns kvar Ă€n idag.

Vad hade detta dĂ„ med bokbranschen att göra? Ingenting mer Ă€n att jag fick en association till namnet nĂ€r jag funderade över BokmĂ€ssan i Göteborg och alla de lokala bokmĂ€ssor och festivaler som ligger framför oss under hösten. Och möjligen kopplingen att Lasse Åberg som ritat loggan var pĂ„ mĂ€ssan med sin nya bok Samlade fragment ur ett spretigt liv.

Vi har idag en intervju om Deckarfestivalen i Sundsvall som drivs av en ideell förening och Ă€r betydligt mindre Ă€n det stora spektaklet i Göteborg. Med smĂ„ resurser har de Ă€ndĂ„ tagit flera spĂ€nnande initiativ utanför sjĂ€lva ”författare pĂ„ scen”-delen.

Är framtiden mega-mĂ€ssor eller kanske de lokala/nischade i liten skala? Vi har stĂ€llt oss frĂ„gan tidigare, och kanske Ă€r det sĂ„ att det finns plats för bĂ„de Stor och Liten.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

đŸ˜¶ Yttrandefrihet. Narges Mohammadi fĂ„r Nobels fredspris 2023 för sitt arbete mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att frĂ€mja mĂ€nskliga rĂ€ttigheter. Sedan november 2021 sitter Narges Mohammadi fĂ€ngslad i det beryktade EvinfĂ€ngelset i Teheran dömd för att “sprida propaganda med avsikt att skada staten”. Hennes bok Vit Tortyr (Baran förlag) finns sedan den 28 september fritt tillgĂ€nglig i en sĂ€rskild Nextorysatsning för att tillgĂ€ngliggöra förbjudna böcker. Ljudboken ger en direkt inblick i de iranska fĂ€ngelsernas allra mörkaste vrĂ„r genom 14 kvinnliga vittnesmĂ„l, och finns tillgĂ€nglig via en gratis och helt öppen hemsida, dĂ€r persisktalande över hela vĂ€rlden kan lyssna pĂ„ den. Den svenska e-boken finns ocksĂ„ i Nextorys app.

📚 Bibliotekshot. En ny rapport frĂ„n fackförbundet DIK visar att biblioteken brottas med resursbrist och otillbörlig pĂ„verkan, samtidigt som social oro, vĂ„ld och skadegörelse Ă€r utbrett.
– Att sex av tio bibliotekarier funderar pĂ„ att byta jobb Ă€r alarmerande. Det Ă€r redan brist pĂ„ bibliotekarier och vi nĂ€rmar oss en kritisk grĂ€ns dĂ€r kvalitativ biblioteksverksamhet för alla inte lĂ€ngre kommer vara möjlig. Biblioteken och den omgivande samhĂ€llsservicen mĂ„ste stĂ€rkas med mer resurser, sĂ€ger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressmeddelande.

đŸŽ™ïž AI-röster. Spotify kombinerar flera olika AI-tekniker i en process för översĂ€ttning av podcasts. PĂ„ LinkedIn skriver Daniel Ek, VD: ”Vi testar nĂ„got nytt pĂ„ Spotify! FrĂ„n och med idag kan en pilotgrupp av podcastare automatiskt översĂ€tta sina podcastavsnitt till andra sprĂ„k – allt medan de behĂ„ller sin egen röst. Det kallas Voice Translation och anvĂ€nder AI för att översĂ€tta avsnitt till spanska, franska och tyska. Det Ă€r ganska otroligt att lyssna pĂ„. Fler sprĂ„k och fler podcasts kommer snart! LĂ„t mig veta vad du tycker.”

📉 Konkurs. NĂ€tbokhandeln BeStories har haft problem med ekonomin under lĂ„ng tid och haft flera betalningsförelĂ€gganden och inkassokrav. Skuldsaldot Ă€r över 500 tkr. Dessutom finns inget registrerat bokslut för varken 2021 eller 2022. I slutet av augusti beslutade företaget om likvidation och den 7 september försattes Bestories Sverige AB i konkurs pĂ„ egen begĂ€ran.

💰 DanskförvĂ€rv 2. Hoi Publishing köper danska förlaget Historia Group. Förlaget har likt Hoi arbetat med författarfinansierad utgivning och har sedan starten 2008 gett ut 450 titlar. Tidigare i Ă„r klev Rikki Tholstrup JĂžrgensen (som ocksĂ„ Ă€r styrelseledamot i Hoi) in som ny Ă€gare. Detta innebĂ€r ocksĂ„ att affĂ€ren behöver godkĂ€nnas vid en extra bolagsstĂ€mma. Köpesumman (5 Mkr) betalas med 2,5 miljoner nyemitterade aktier som innebĂ€r en utspĂ€dning om cirka 13,14 procent av aktierna och 4,05 procent av rösterna i Hoi.
– Historia passar perfekt in hos oss och kommer omedelbart innebĂ€ra en fördubbling av vĂ„r danska verksamhet med stora möjligheter till bĂ„de synergier och stordriftsfördelar., sĂ€ger Lars Rambe, VD Hoi Publishing, i ett pressmeddelande.

Boksnygg. Svenska Designpriset Ă€r öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning, och liknande kreativa omrĂ„den. Den 19 oktober presenteras vinnarna pĂ„ en gala pĂ„ Moderna museet i Stockholm (dĂ€r biljetterna Ă€r dyrare Ă€n pĂ„ Augustgalan – 2995 kr för tĂ€vlande och 3495 kr för övriga). En av mĂ„nga kategorier Ă€r ”Redaktionellt – Bok” dĂ€r de tre nominerade Ă€r: Forsman & Bodenfors – The Ultimate Guide to Running, Jonas Hellström Design – Vulva (Bookmark förlag) och Lynk & Co Design – The Next Day.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Den franske författaren Marc Levy har bestĂ€mt sig för att lĂ€gga ut sin nya roman gratis pĂ„ nĂ€tet – översatt till ryska. Enligt Le Monde förklarar han beslutet genom att jĂ€mföra med…

Sporitfys förnyade satsning pĂ„ ljudböcker blev ytterligare en spik i Storytels börskista. Aktien föll 18 procent. Tillsammans med nyheter om personalnedskĂ€rningar undrar mĂ„nga om de dressar bruden inför ett uppköp….

Nynorskans status som skriftsprĂ„k har sjunkit. Med Jon Fosses Nobelpris i litteratur hoppas föresprĂ„karna att detta kan Ă€ndras. Dagen efter Nobelpriset i litteratur Ă€r glĂ€djen stor i Norge. Extra glad…

BokmĂ€ssan 2023 Ă€r över. Hyllningsrösterna Ă€r mĂ„nga, en comeback för bokfesten och mĂ„nga förlag ökade sin försĂ€ljning. Alla var glada att vara tillbaka – men det saknas inte orosmoln. GĂ„r…

NĂ€r det Ă€r dags för den tolfte upplagan av Svenska deckarfestivalen som hĂ„lls i Sundsvall i mitten av november fĂ„r besökarna ta sig till en ny lokal. Dessutom görs en…

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse fĂ„r Ă„rets Nobelpris i litteratur. – Jag hade inte vĂ€ntat mig det hĂ€r, jag har vant mig vid att andra fĂ„r det, sĂ€ger…

Time Magazine har utsett tidernas bĂ€sta deckare, och med pĂ„ listan finns Camilla LĂ€ckbergs ”Isprinsessan”.”TĂ„rarna rinner”, kommenterar författaren utnĂ€mningen. Camilla LĂ€ckbergs debutroman Isprinsessan frĂ„n 2003 hyllas av Time Magazine. Det…

Andreas Ryve, Johan W Eriksson och Ninni Wahlström fĂ„r LĂ€romedelsförfattarnas pris 2023 – Sveriges tyngsta pris för författare av lĂ€romedel och kurslitteratur. Prissumman Ă€r totalt 250 000 kr. – Det…

Spotify lanserar ljudböcker i Australien och Storbritannien. USA och fler lĂ€nder lĂ€r följa. Premium-abonnenter kan lyssna 15 timmar i mĂ„naden ur en katalog med 150 000 titlar och köpa till…

Ringlande köer, ovĂ€ntade – ibland Ă€ven obekvĂ€ma – samtal och judisk kultur i fokus. SĂ„ sammanfattar mĂ€sschefen Frida Edman Ă„rets BokmĂ€ssa, nĂ€r den pĂ„ söndagen gĂ„tt mot sitt slut. –…

Storytel sĂ€ger upp en del av personalen pĂ„ sin content-avdelning i samband med en omstrukturering av organisationen. Hur det pĂ„verkar satsningen pĂ„ Storytel Original Ă€r oklart. – Tidigare i veckan…

Bokbranschen behöver tĂ€nka nytt för att minska sitt klimatavtryck. HarperCollins sĂ€tt Ă€r ett nytt och optimerat teckensnitt som ger bĂ€ttre lĂ€sbarhet men ocksĂ„ sparar upp till 20 procent papper. Förlagets…

Ljudboken fĂ„r större plats Ă€n nĂ„gonsin pĂ„ BokmĂ€ssan samtidigt som oron över sjunkande lĂ€sförmĂ„ga gnager.Men programmet tar ocksĂ„ upp heta Ă€mnen som kungamakten, Onlyfans, koranbrĂ€nningar och klimataktivisters konstattacker. Programchefen Oskar…

Poeten Bengt Berg tilldelas Sorescupriset och fĂ„r motta 40 000 kronor, meddelar det rumĂ€nska kulturinstitutet i Stockholm som delar ut priset pĂ„ bokmĂ€ssan i Göteborg. Bengt Berg Ă€r hemmahörande i Torsby…

Sexton författare fĂ„r Natur & Kulturs litterĂ€ra arbetsstipendier pĂ„ vardera 100 000 kronor – utvalda bland 550 sökande. Bland skrivprojekten finns kvinnliga föregĂ„ngare inom svensk diplomati och en modern skapelseberĂ€ttelse…

Alvilda och Karrusel Forlag blir Alvilda nĂ€r försĂ€ljningsavdelningarna slĂ„s samman. Förlaget som ger ut barn- och ungdomsböcker utökar samtidigt sin lista till den svenska bokhandeln. Karrusel Forlag har haft verksamhet…

Sveriges Författarförbund och KLYS har beslutat att höja de rekommenderade minimiarvodena för framtrĂ€danden vid Ă„rsskiftet. Höjningen gĂ€ller för framtrĂ€danden som bokas efter den 1 januari 2024. Alla priser ökar och det…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.