Bengt Berg tilldelas Sorescupriset

Poeten Bengt Berg tilldelas årets Sorescupris. Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT.

Poeten Bengt Berg tilldelas Sorescupriset och får motta 40 000 kronor, meddelar det rumänska kulturinstitutet i Stockholm som delar ut priset på bokmässan i Göteborg.

Bengt Berg är hemmahörande i Torsby i norra Värmland och har sedan mitten av 70-talet varit verksam som författare, främst inom poesi. Han har mottagit många litterära utmärkelser, däribland Samfundet De Nios Vinterpris (1999) och Selma Lagerlöf-priset (2023).

”Bengt Berg är starkt rotad i sin lokala, nordvärmländska härkomst, men med blicken ständigt öppen mot omvärlden. I sina dikter fångar han uppmärksamt de vardagliga ögonblickens omgivande detaljer, på ett sätt som låter ana evighetens närvaro i stunden. Med avstamp i de personliga erfarenheterna tar han sikte på deras universella klangbotten, framhålls bland annat i motiveringen.

Det blir 15:e gången som Sorescupriset delas ut till författarskap som bedöms tillhöra de väsentliga inom svenskspråkig litteratur.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.