Högt tryck på Bokmässan 2023 – totalt 85 936 besök

Gott om besökare på mässgolvet på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg på lördagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT.

Ringlande köer, oväntade – ibland även obekväma – samtal och judisk kultur i fokus. Så sammanfattar mässchefen Frida Edman årets Bokmässa, när den på söndagen gått mot sitt slut.
– Stämningen har varit magisk, säger hon.

Under helgen har mässgolvet i Göteborg myllrat av besökare. Årets besökssiffra landade på 85 936 under mässans fyra dagar, högre än i fjol med 82 156 besök. Statistiken visar det totala antalet besök, och inte unika besökare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Särskilt stort intresse fanns hos den yngre målgruppen, när många barnfamiljer besökte mässans scen och lästält för barn. Vid ett tillfälle var trycket så högt att programledaren David Sundin inte tog sig ut från tältet efter högläsningen av sin nya bok ”Nu måste man faktiskt vara TYST!”, utan fick i stället krypa ut bakvägen för att hinna till sin nästa seminariepunkt, berättar Frida Edman.

– Stämningen har varit magisk med många glada författare och besökare, säger hon.

Programledare David Sundin var en av många författare som signerade böcker på Bokmässan i Göteborg i lördags.

Signeringsköerna har ringlat sig långa när många läsare har velat träffa författarna på plats, däribland Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt, Annie Lööf, Jonas Gardell och den brittiska författaren Jojo Moyes. Men Thåströms tidigare körekord från 2019 på 170 meter slogs av humorgruppen I Just Want To Be Cool, som debuterar med serien ”Skurkarnas skurk”, med en 200 meter lång kö.

Oväntade samtal

Det som Frida Edman kommer att minnas från årets bokmässa är alla oväntade – ibland även obekväma – möten och samtal som har ägt rum.

Ett exempel är samtalet som handlade om demokratins framtid i Europa, USA och Israel, med den franske filosofen Bernard-Henri Lévy och den amerikanske författaren och The New Yorker-essäisten Adam Gopnik, lett av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

– Det var ett samtal som berörde men också var oerhört djupt. Det är just det som Bokmässan är, att vi får stöta och blöta tankar och idéer, säger Frida Edman.

Gott om besökare på mässgolvet på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg i lördags. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Judisk kultur i fokus

Ett av årets huvudteman var ”judisk kultur” där olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi belystes i 36 seminarier, av totalt 325. Temat arrangerades i samarbete med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som även hade en egen temamonter med cirka 50 programpunkter.

– Det har gjort att även andra aktörer har lyft fram den judiska kulturen. Även att besökare som inte tidigare varit på mässan har kommit hit för att man är intresserad av den judiska kulturen, säger Frida Edman.

Nästa år fyller Bokmässan 40 år, vilket kommer att firas och uppmärksammas, enligt Frida Edman.

Nästa års huvudtema kommer att vara ”Sápmi”, med kulturinstitutionen Tjállegoathe som hedersgäst och även de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi. ”Rymden” kommer också vara ett av mässans teman 2024.

TEXT: BEATA WALLSTEN/TT

Fakta: Bokmässan 2023

Huvudteman:

Judisk kultur – från Bibeln till i dag, i samarbete med institutionen Judisk kultur i Stockholm. Medverkande författare var bland annat Joshua Cohen, USA, Judy Batalion, Kanada, Dani Shapiro, USA, Hila Blum, Israel, samt arkitekten Daniel Liebeskind som bland annat ritat Judiska museet i Berlin, och den franske filosofen Bernard-Henri Lévy, BHL, som ofta utgår från sin judiska identitet i sina omvärldsanalyser.

Även Eva Illouz, professor i sociologi i Jerusalem och författare till böcker som ”Därför gör kärlek ont” och ”Varför tar kärleken slut” var på plats.

Ljud. Ljudböcker och poddar ägnades många seminarier, där boklyssnandet också problematiserades.

Staden. Med seminarier som ”Litteraturstaden Lviv” som handlar om att arbeta läsfrämjande i krigstid.

Fler författare som gästade var Jeferson Tenório, Brasilien, Jonas Hassen Khemiri, Stina Jackson, Agneta Pleijel, Dorte Nors, Danmark. Vigdis Hjort, Jon Fosse och Ingvild Rishøi från Norge, Pilar Guintana från Colombia. Abdellah Taïa, Frankrike/Marocko.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.