Därför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp

Bokmässan i Göteborg firar 40 år i år (2024). Loggan har sin egen historia.

🧜‍♀️ Sjöjungfruläsare. Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna.
Två år senare, 1985, letade Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson efter en logotyp för den första mässan. Då hittade de en plastpåse från jubileumsåret, slätade ut den, lade den i kopieringsapparaten och skapade den första versionen av Bokmässans logotyp.
Tillkomsten var förklaringen till att Sjöjungfrun under första året hade en lite bucklig stjärtfena. Därefter fick formgivaren Bo Berndal uppdraget att göra en riktig logotyp av bilden. Sjöjungfrun vändes åt höger, namnet Bok & Bibliotek lades till – och Bokmässan hade fått en symbol som skulle hålla i decennier, skriver Bokmässan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.