Sápmi i fokus på 40-årsjubilerande Bokmässan

"2023 var Bokmässans stora återkomst efter pandemin, och vi har verkligen vind i seglen. Vi har redan sålt rekordmånga förköp", säger programchef Oskar Ekström om årets Bokmässa. Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT.

Bokmässan firar 40 år – och lyfter fram både rymden och Sápmi som teman. Brännande frågor om allt från gängkrig till Nato fördjupas också.
– Vi har ett program som verkligen belyser en svårnavigerad tid, säger programchef Oskar Ekström.

Samisk rapmusik, ett seminarium om hur klimatet påverkar språket i Sápmi och urfolksgäster från andra länder – det kommer att ingå i Bokmässans samiska tema i höst, som omfattar 27 seminarier och 82 medverkande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det är den största samiska kulturmanifestationen utanför Sápmi någonsin. Den samiska kulturen och litteraturen grundas i en muntlig berättartradition och är multidisciplinär, det präglar vårt program, säger Oskar Ekström.

Kulturcentret Tjállegoahte är hedersgäst och man kommer att kunna ta del av både jojk och duodji, samiskt hantverk, på mässan.

Science fiction lyfts

Rymden är det andra stora temat för i år. Oskar Ekström pekar på att det är ett ämne som alltid har fått människor att drömma om framtiden. Nu kommer både astronauter, författare och forskare att mötas. Det är också en satsning på science fiction-intresserade.

– Många läser det på engelska, så det här är ett sätt att lyfta den litteraturen som är väldigt läst i Sverige men som inte haft en så stor plats på bokmässan tidigare.

Ny litteraturrörelse

Seminarierna speglar en brännande tid, de handlar om allt från public service-utredningen och kulturkrisen till konflikten i Israel-Palestina.

Två av världens största booktokers kommer också, Jack Edwards och Ayman Chaudhary. Oskar Ekström anser att de bidrar med ett positivt budskap i dystra tider.

– De står för en ny litteraturrörelse som går emot de negativa signaler man får i övrigt om att läsningen går ner bland unga.

Text: ELIN SWEDENMARK/TT

Fakta: Bokmässan 2024

Bokmässan pågår 26–29 september på Svenska mässan i Göteborg.

Totalt hålls 300 seminarier och 113 utländska gäster från 29 länder gästar mässan. Bland annat kommer Hernan Diaz, Maria Stepanova, Joyce Carol Oates, Chris Whitaker, Sofi Oksanen, Iida Rauma, Eva Illouz och Michail Zygar. Science fiction-författarna Alastair Reynolds, Peter F Hamilton och Ken MacLeod gästar också.

Hedersgästen Tjállegoahte arrangerar 15 seminarier om samisk historia, litteratur och filosofi. Deltar gör bland andra Elin Anna Labba, Linnea Axelsson, Mats Jonsson, Maxida Märak och Britta Marakatt Labba.

Mässan firar 40-årsjubileum med talkshowen ”Här är ditt liv” och med en fotoutställning där medverkande från tidigare år avbildas. Till firandet hör också instiftandet av den nya litterära utmärkelsen Sjöjungfrun, som tilldelas författaren Joyce Carol Oates.

Nytt för i år är att Bokmässan utforskar låtskrivandets konst, med artister som Stor, Maxida Märak, Mwuana och Miriam Bryant.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.