Tre författare tar emot Läromedelsförfattarnas pris 2023

Pristagarna Johan W Eriksson, Ninni Wahlström och Andreas Ryve. Foto: Kajsa Göransson.

Andreas Ryve, Johan W Eriksson och Ninni Wahlström får Läromedelsförfattarnas pris 2023 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Prissumman är totalt 250 000 kr.

– Det är med stor glädje vi presenterar vinnarna idag. Läromedel och kurslitteratur utgör en viktig grund för demokratin, läsningen och kunskapen i vårt samhälle. Med Läromedelsförfattarnas pris vill vi hylla författargärningen bakom alla de böcker och digitala motsvarigheter du använt för att ta dig igenom skolåren, säger Frida Engman, förbundsdirektör Läromedelsförfattarna, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Priset delas ut i tre kategorier: Läromedel, Kurslitteratur och Läromedelsförfattarnas särskilda pris.

  • Johan W Eriksson, författare i samhällskunskap och svenska på NA Förlag, tar emot 100 000 kronor i kategori Läromedel.
  • Ninni Wahlström, professor i pedagogik vid Linnéunivsersitetet, tar emot 100 000 kronor i kategori Kurslitteratur.
  • Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik vid Mälardalens universitet, tar emot Läromedelsförfattarnas särskilda pris på 50 000 kronor.

– Det är inte ofta jag känner mig hedrad, men när jag fick veta att jag tilldelats Läromedelsförfattarnas särskilda pris blev jag verkligen hedrad. Jag känner genuin glädje, säger Andreas Ryve.

Läromedelsförfattarnas pris instiftades 2020 och delas årligen ut för att hylla författarskapet bakom läromedel och kurslitteratur. Den totala prissumman är 250 000 kronor, vilket gör det till Sveriges största pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Prisutdelningen äger rum på Läromedlets dag den 8 november.

– Det finns otroligt skickliga läromedels- och kurslitteraturförfattare i Sverige, men de uppmärksammas inte lika ofta som allmänlitterära författare. Därför är det lika roligt varje år att dela ut Läromedelsförfattarnas pris, säger Frida Engman.

Juryns motiveringar

Johan W Eriksson
Kategori Läromedel
100 000 kronor

Med stort engagemang har Johan W Eriksson skrivit läromedel under två decennier. Hans författarskap präglas av en respekt för, och ett värnande av, demokratin. Han är en driven och mångsidig författare som ser potentialen i att kombinera tryckta böcker med en digital miljö, och når därigenom ut till en stor publik. Johan W Eriksson bidrar genom sin gärning till en positiv syn på såväl läromedelsförfattande som betydelsen av läromedel i samhället.

Fakta: Johan W Eriksson skriver läromedel i samhällskunskap och svenska, från mellanstadie- till högskolenivå. På NA Förlag har han varit huvudförfattare till flera titlar i samhällskunskap. Han har också jobbat som redaktör och utvecklare av förlagets digitala lärplattform. Johan W Eriksson har utöver detta skrivit läromedel på andra förlag och frilansar som redaktör och journalist. Han har även en bakgrund som lärare.

Ninni Wahlström
Kategori Kurslitteratur
100 000 kronor

Att omvandla abstrakta teorier till handfast och begriplig sakprosa kräver stor pedagogisk förmåga. Ninni Wahlströms forskning och författarskap rör sig i centrum av lärandets och undervisningens praktik, och har kommit att betyda mycket för blivande lärare. Utan att tappa det professionella i språket kopplar hon teori till vardagen i skolan på ett skickligt sätt. Hon stärker på så sätt våra framtida lärares förmåga att göra egna teoretiskt förankrade val.

Fakta: Ninni Wahlström är professor i pedagogik, verksam på Institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet. Hennes forskning handlar om utvärdering av skolans undervisning ur ett didaktiskt och läroplansteoretiskt perspektiv, och hennes böcker är standardlitteratur på didaktikkurser på lärarutbildningar.

Andreas Ryve
Läromedelsförfattarnas särskilda pris
50 000 kronor

Läromedelsförfattarnas vision är ett kunskapsorienterat samhälle där läromedel av hög kvalitet för alla är en självklarhet. Ett kunskapsbaserat samhälle kräver kunskapsbaserade verktyg. Andreas Ryve leder en projektgrupp vars kollektiva insats på ett banbrytande sätt har kopplat forskningen till praktiken och resulterat i faktiska läromedel. Projektet Framtidens läromedel som Andreas Ryve har initierat och drivit är ett tydligt exempel på hur man kan utveckla och skriva läromedel med utgångspunkt i forskning. Vi tror att detta kan bana väg för andra författare att utforska nya sätt att ta fram läromedel.

Fakta: Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik vid Mälardalens universitet. Han är bland annat initiativtagare till projektet Framtidens läromedel – ett projekt som startades 2016 för att utveckla och beforska forskningsbaserade läromedel i samarbete med verksamma lärare. Projektet har resulterat i läromedlet Rik matematik som idag används i många klassrum.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.