Här är vinnarna av Läromedelsförfattarnas pris 2021

Barbro Westlund, Gunilla Molloy, Anders Pihlsgård, Margret Lepp och Janeth Leksell belönas med Läromedelsförfattarnas pris år 2021. Foto: Kajsa Göransson

Anders Pihlsgård, Janeth Leksell, Margret Lepp, Gunilla Molloy och Barbro Westlund är årets mottagare av Läromedelsförfattarnas pris 2021 och delar på 300 000 kronor.

Läromedelsförfattarnas pris är Sveriges största pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Den totala prissumman för 2021 är på 300 000 kronor och större än tidigare år. 


ANNONS


– Det är ett mycket ärorikt arbete att få sitta i juryn och läsa alla fantastiska nomineringar. Det är svårt att välja bland alla skickliga författare, och vi är väldigt stolta över de värdiga vinnare vi idag presenterar, säger Per Kornhall, ordförande Läromedelsförfattarna, i ett pressmeddelande.

Vinnare av Läromedelsförfattarnas pris 2021

Anders Pihlsgård tar emot 100 000 kronor i kategori Läromedel.

Motivering: ”Han är sedan över 33 år tillbaka en driven, engagerad och aktiv författare med hög arbetskapacitet och med en stark känsla för vad som fungerar i klassrummen. Hans författarskap omfattar en mycket stor mängd läromedel inom Företagsekonomi, Marknadsföring, Entreprenörskap, Affärsutveckling och ledarskap och Privatjuridik.”

– När jag fick priset blev jag glad och stolt, och började tänka på alla författare jag skrivit med genom åren. Att skriva läromedel är ett lagarbete och utan mina medförfattare hade jag inte stått här, säger Anders Pihlsgård i ett pressmeddelande.

Janeth Leksell och Margret Lepp tar emot 50 000 kronor vardera i kategori Kurslitteratur.

Motivering: ”De är aktiva och produktiva forskare som tillgängliggör kunskap inom vård och omvårdnad genom ett flertal böcker riktade till sjuksköterskestudenter och verksamma inom vårdyrken. Böckerna ger hälso- och sjukvårdspersonal kompetens och handlingsberedskap för att kunna möta och hantera både dagens och framtidens krav inom sjukvården.”

123-483 18 71

Gunilla Molloy och Barbro Westlund tar emot Läromedelsförfattarnas särskilda pris på 50 000 kronor vardera.

Motivering: ”Båda är de lysande forskare, författare och föreläsare som har undervisat många blivande och verksamma lärare i konsten att lära elever läsa – att läsa med förståelse på djupet och med kritisk blick. Därigenom har de haft en avgörande betydelse inte bara för svenska elevers läsförmåga i alla skolans ämnen utan också för varje människas rätt till kunskap och ytterst för den grund på vilken vår demokrati vilar.”

Om Läromedelsförfattarnas pris

Läromedelsförfattarnas pris är Sveriges tyngsta pris för författare som skriver läromedel och kurslitteratur, och delas ut varje höst. Priset syftar till att lyfta författargärningen i kvalitativa läromedel och kurslitteratur.

Priset består av två fasta kategorier: Läromedel och Kurslitteratur. Utöver dem finns en tredje, öppen kategori: Läromedelsförfattarnas särskilda pris som lyfter och premierar författarskap utifrån exempelvis ett tema, något nyskapande eller en framstående debutant.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.