Här är årets vinnare av Läromedelsförfattarnas pris 2022

Idag presenteras vinnarna av Läromedelsförfattarnas pris 2022 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur.

– Det är med stor glädje vi presenterar vinnarna idag. Bakom varje läromedel och all kurslitteratur finns kunniga och engagerade författare. Med det här priset vill vi uppmärksamma det viktiga och omfattande arbete de författarna gör, säger Frida Engman, förbundsdirektör Läromedelsförfattarna.

Tre pristagare

Priset består av tre kategorier: Läromedel, Kurslitteratur och Läromedelsförfattarnas särskilda pris. Monika Knutagård, författare i spanska, tar emot 100 000 kronor i kategori Läromedel. Roger Säljö, forskare på Göteborgs universitet, tar emot 100 000 kronor i kategori Kurslitteratur. Torkel Klingberg, hjärnforskare på Karolinska Institutet, tar emot Läromedelsförfattarnas särskilda pris på 50 000 kronor.

– Det är jätteroligt att få det här priset, och att uppmärksammas för mina insatser. Det känns särskilt roligt att få det från Läromedelsförfattarna eftersom jag älskar böcker och hoppas fortsätta kunna skriva, säger Torkel Klingberg.

Instiftades 2020

Läromedelsförfattarnas pris instiftades 2020, och det här är tredje året priset delas ut. Syftet med priset är att hylla författarskapet bakom läromedel och kurslitteratur, samt att lyfta deras viktiga roll i Utbildningssverige

– Det finns otroligt många skickliga läromedels- och kurslitteraturförfattare i Sverige, och att dela ut Läromedelsförfattarnas pris är bland det roligaste vi gör varje år. Vi är stolta över de vinnare vi presenterar idag, säger Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall, som sitter i prisjuryn.

Torkel Klingberg, Monika Knutagård och Roger Säljö är årets vinnare av Läromedelsförfattarnas pris. Foto: Kajsa Göransson.

Juryns motiveringar

Monika Knutagård
Läromedelsförfattarnas pris
Kategori Läromedel
100 000 kr

Monika Knutagård är en erfaren lärare och läromedelsförfattare vars läromedel i spanska är mycket uppskattade. En bärande del i hennes författarskap är det gedigna stöd hon ger såväl lärare som elever. Det märks inte minst genom hennes nyskapande elevhandledning och den pedagogiska lärarhandledningen som sammantaget ger lärare och elever goda förutsättningar att lyckas.

Roger Säljö
Läromedelsförfattarnas pris
Kategori Kurslitteratur
100 000 kr

Få personer har som Roger Säljö påverkat lärares förhållningssätt till utveckling och lärande. Han har i sin gärning över decennier visat på lärobokens betydelse och listan över böcker och artiklar han har skrivit är lång. Roger Säljö är ständigt engagerad i frågan om vad bildning innebär, inte minst i ett allt mer digitaliserat samhälle.

Torkel Klingberg
Läromedelsförfattarnas särskilda pris
50 000 kr

Torkel Klingbergs forskning om barns hjärnutveckling kopplad till inlärning och träning ger förståelse för hur barn bäst kan ta till sig ny kunskap, exempelvis hur matematiska färdigheter kan kopplas till utveckling av arbetsminnet. De nya rönen har stor betydelse för skolan och för dem som skriver läromedel. Torkel Klingberg har genom sitt författarskap och genom kontakter med skolan spridit kunskap om hur lärande fungerar i samspel mellan psykologi och neurovetenskap.

Om Läromedelsförfattarnas pris:

Läromedelsförfattarnas pris är Sveriges tyngsta pris för författare som skriver läromedel och kurslitteratur, och delas ut varje höst. Priset syftar till att lyfta författargärningen i kvalitativa läromedel och kurslitteratur.

Priset består av två fasta kategorier: Läromedel och Kurslitteratur. Utöver dem finns en tredje, öppen kategori: Läromedelsförfattarnas särskilda pris som lyfter och premierar författarskap utifrån exempelvis ett tema, något nyskapande eller en framstående debutant.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.