De mest lästa artiklarna på Boktugg under 2017

Facebook och andra sociala medier är ett bra verktyg för att sprida omdömen om bokhandlare och böcker. Men när möjligheten missbrukas så förstörs samtidigt plattformen för alla. Foto: iStock

Av mer än tusen publicerade artiklar på Boktugg under 2017 – vilka var de mest lästa? Följ med på en snabbrepris månad för månad.

Författare och journalister är väl medvetna om att antalet läsare inte alltid är rättvist. En artikel eller bok som kräver omfattande research belönas inte alltid med att bli den mest lästa, samtidigt som något snabbproducerat träffar alldeles rätt och blir viralt.

Men när vi summerar 2017 års mest lästa artiklar varje månad så finns det flera genomarbetade längre reportage och analyser på listan. Men även ett par snabba nyheter. Lättsamma ämnen blandas med allvarliga.

Så låt oss minnas det gångna årets höjdpunkter (?) i form av det som lästs mest.

Mest lästa artiklarna på Boktugg under 2017:

Januari

Vi skrev om sju trender i bokbranschen 2017 och hur det påverkar dig. Lava köpte Constant Reader i en affär bland hybridförlagen. Lars Wilderäng har fått många läsare i Sverige och hans Stjärnklart-trilogi säljs nu även till Polen. På tal om storsäljare ställde vi oss frågan varför så många dåligt skrivna böcker blir bästsäljare. När det avslöjades att Storytel skulle släppa Harry Potter som ljudböcker på både svenska och engelska blev det förstås en stor nyhet.

Februari

Bokreans månad präglade även Boktugg. Akademibokhandeln storsatsade med Bokrea även i nätbokhandeln. Deras kedjekollegor på JB däremot påpekade att de alltför många nyhetstitlarna på rean gav trovärdighetsproblem. Nyheter om folk som byter jobb blir ofta flitigt lästa och delade, exempelvis när Norstedts rekryterade Hannah Nilsson som key account manager. Ett betydligt längre reportage var det med historien bakom BookBeat – tredje gången gillt för Bonniers. Omgiven av idioter var en av de mest sålda böckerna 2017 och redan i februari hade vi en intervju med författaren Thomas Erikson. En annan uppmärksammad författare var Thom Lundberg som fick Borås Tidnings debutantpris 2017.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Mars

Grand Agency hade redan i mars sålt rättigheterna till debutanten Elisabeth Norebäcks manus till elva länder, fler blev det. En annan debutant, Anna Tell, fick se sin debutroman Fyra dagar i Kabul säljas genom preempt till Tyskland och Polen innan boken hade släppts på svenska. Hot och hat på nätet präglade 2017 och vi skrev om när läsarrecensioner går över gränsen. Ett par branschprofiler stod bakom det nystartade förlaget Mondial. Bonniers fick skulden när den amerikanska bokhandeln Bookbeat blev av med sin Facebooksida, vilket orsakades av ett missförstånd. Det stormade kring Bokmässan 2017 med upprop från författare. Förlaget Ersatz var ett av de första att avstå Bokmässan på grund av Nya Tider.

April

Norstedts rekryterade en redaktionschef från Bonniers, vilket många ville läsa om. Även Bokförlaget Polaris rekrytering av två erfarna medarbetare väckte intresse. Samtidigt som vi skrev om hur Adlibris och Amazon skulle kunna hjälpa förlagen att avskaffa returrätten. Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp fick en kunglig medalj. Även tidningen Expo valde att stå över Bokmässan 2017. De mindre förlagens branschförening NOFF hade årsmöte och valde in ett antal nya personer i styrelsen. En längre betraktelse med den provocerande rubriken Den svenska nätbokhandelns uppgång och fall fick en och annan att haja till.

Maj

Glimra förlag blev till salu då ägarna ville sälja efter tolv år. Carina Nunstedt gick från Bonniers till Harper Collins och berättade varför. Som författare gäller det att synas och författaren Susan Casserfelt provade att marknadsföra sina böcker i tunnelbanan – samtidigt som hon skrev på nya. Volati slog till och köpte Akademibokhandeln och Bokus vilket fick oss att lista sju farliga utmanare till Akademibokhandeln. I en intervju med författaren Leffe Grimwalker avslöjade han att han skrivit en hel säsong av ljudboksserien Tick Tack på tre veckor. Anders Sjöqvist, som idag är ansvarig förläggare (även kallad Senior editor) på Bokförlaget Forum berättade hur han inledde sin karriär bakom bokhandelsdisken och vilken bra skola det var.

Juni

Förlaget Kalla Kulor bytte namn till Southside Stories och förläggaren Hans-Olov Öberg tipsade författare om hur de skulle få sina manus att överleva förlagets granskning. Vi skrev om Hallmans bokhandel i Uddevalla som repat sig efter ägarbyte. En utmaning för bokhandeln framöver är förstås att böcker inte kan ha ett högre pris i fysisk bokhandel än i nätbokhandeln, menar experter. Lo Söllgård lade ner sitt förlag. Vi skrev om fenomenet Jeff Kinney, Dagbok för alla mina fans-serien och hur han banat väg för fler humoristiska barnböcker.

Juli

Den tråkiga nyheten att författaren och egenutgivaren Torsten Larsson gått bort berörde många. Hedengrens bokhandel fick gensvar för sitt upprop på Facebook samtidigt som Höganäs Bokhandel hittade ett sätt att slå mynt av Riksbankens myntbyte. Vi skrev även om hur en ljudboksvåg kan komma att spola bort textboken. Under året skrevs det en del om klickbedrägerier på Amazons topplista för eböcker och vi ställde frågan om det kan hända i Sverige? Haverdals bokmässa bygger på närheten mellan författare och läsare som man kanske inte kan uppleva på större mässor.

Augusti

En av de mest lästa artiklarna under hela året var när vi skrev om att litteraturkritikern Yukiko Duke bestämt sig för att starta en Youtube-kanal. Den som trodde att antikvariaten var på utdöende blev kanske överraskad av att det aldrig förr sålts så många antikvariatsböcker som det gör nu. Än mer chockad blev förlagsbranschen när egenutgivaren blev förläggare och Ehrlin Publishing omsatte 38 Mkr första verksamhetsåret. Det är inte alltid de får stå i rampljuset, men översättare Johanna Hedenberg har med Elena Ferrantes Neapelsvit fått en del uppmärksamhet. När bokslutet visade att Bonniers satsat 61 Mkr i BookBeat under 2016 berättade bolaget att de är på väg mot 20 procents marknadsandel. Eldsjälar gör skillnad för bokhandeln, Ulrika Larsson i Halmstad är ett bra exempel.

September

Vi skrev ett stort reportage om arbetet bakom kulisserna med M5 som är det interna namnet på den femte Millennium-boken. Den lästes flitigt, men inte lika mycket som nyheten om att ryggen till nya Millennium blivit feltryckt. Magnus Utvik startade en podd och utan blygsamhet menade han att den skulle bli bättre än Gomorron Sverige. Flitigt läst blev även vår lista med länkar till förlagens höstkataloger 2017. För den som funderade på att rensa i bokhyllorna berättade vi vilka böcker antikvariat faktiskt köper. Som kontrast till den välplanerade lanseringen av Millennium skrev vi om boken som hölls hemlig fram till två veckor före utgivning. Vi berättade att Malin Persson Giolitos bok Störst av allt hade passerat 300 000 sålda exemplar. En tydlig trend under året var digitalisering och vi berättade om POD-revolutionen och hur Publit hjälper Atlantis att digitalisera sin backlist.

Oktober

Författarnas stora intresse i oktober är hur biblioteksersättningen fördelas och fungerar. Nästan lika spännande var att ett svenskt universitet startade en gratis online-kurs i hur man skriver fantasy. Bokmässan i månadsskiftet bjöd på mängder av artiklar men mest läst var nyheten att Bokmässan 2017 tappade var femte besökare jämfört med 2016 och en kort intervju med Björn Hellberg om den legendariska bokpallen. Samma dag som Nobelpriset i litteratur tillkännagavs (Kazuo Ishiguro), den 5 oktober 2017, utsågs även vinnaren i det något mer okända litteraturpriset Nåbelpriset. Det gick till Inger Edelfeldt. Sedan presenterades listan på alla de nominerade till Augustpriset 2017. En trendspaning där eboksexperten påpekade att nästa generation redan läser böcker på mobilen.

November

Solskenshistorien om Jessica Jarlvi som gick från refuserad i Sverige till internationell succé med sin debutroman. Vi berättade även hur många tittare Babel hade under hösten 2017 och att nästa säsong sänds våren 2018. Författaren Camilla Davidsson bytte förlag till Printz och menade att hjärtat avgjorde. Vi presenterade statistik för bokläsandet i Sverige 2017. Nicole Löv gick skilda vägar med tidigare förlagskollegan och startade eget förlag, det som fick folk att lyfta på ögonen var dock nyheten att hon öppnade kontor i Egypten. Det var Black Friday och både nätbokhandlare och vanliga bokhandlare påverkades.

December

De mest lästa böckerna på Amazon 2017 gjorde många nyfikna liksom ryktet att Bonniers vill sälja Adlibris för att finansiera digitala satsningar. Simon Stålenhag har skapat rubriker flera gånger under året med crowdfundingframgångar och i december meddelades att konstboken Passagen av Stålenhag blir Hollywood-film. De digitala dreven var vi inne på redan tidigare under året men i början av december stormade det kring Pocket Shop och Storytel. Vi träffade författaren bakom böckerna som SVT:s Julkalender 2017 är baserade på. Dessutom hittade vi en artikel där Kazuo Ishiguro avslöjade att han skrivit sitt mästerverk på bara fyra veckor. En logisk final på året var förstås böckerna som gör dig både sexig och eftertraktad på dejtingsidorna. Ännu fler skäl att läsa 2018.

 

Som sagt, det var bara 60-70 av de mer än tusen artiklar vi publicerade under 2017. Nu kör vi igång det nya året och skriver 2018.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.