Författaren Thomas Erikson fascineras av människors personligheter

Författaren Thomas Erikson.

Fackboken Omgiven av idioter har många hört talas om. Men författaren Thomas Erikson skriver även thrillers, och blev tidigt inspirerad av Stephen King. Här berättar han om sitt skrivande och sin författarkarriär och hur ett förlag missade Omgiven av idioter som nu sålt i över 60 000 exemplar.

Thomas Erikson är författare av både skönlitteratur och facklitteratur. Han har bland annat skrivit den omtalade titeln Omgiven av idioter, som hamnade på fjärde plats över de mest sålda fackböckerna i Sverige 2016. Så hur gick det till när han blev författare?


ANNONS


– Jag har alltid läst otroligt mycket, och liksom många andra författare var jag en rackare på uppsatsskrivning i skolan. Det ena ledde till de andra; jag läste Stephen Kings Jurtjyrkogården som ganska ung och efter det var det bestämt: jag skulle skriva jag också! Sedan skrev jag i tjugo år utan att lyckas bli utgiven. Men eftersom jag är en tjurig djäkel så gav jag inte upp. Det är jag glad för idag. Och huvudsakligen skriver man ju för att man vill skriva, inte för att bli publicerad. Det är kul helt enkelt.

De skönlitterära böcker Thomas har gett ut är thrillers. Han säger att skriva sådant som man helst själv läser förmodligen är det enklaste man kan göra, och i hans eget fall var det aldrig frågan om någonting annat än thrillers. Det är det som roar honom, som får honom att fly en stund från vardagen och försvinna in i en ruggig historia. Men han har provat att skriva annat också, och berättar att han har en del alster i byrålådan.

– Mest skräck faktiskt, eftersom jag alltid inspirerats av Stephen King. Jag vet, jag är inte den ende, men han är en otrolig berättare.

Hur får du inspiration att skriva?
Jag vet inte. För mig är det bara att sätta mig ner och skriva, och sedan ser jag vad det blir av det. Ibland blir det bra, andra gånger lysande. Och bland blir det bara trams som jag gömmer tre nivåer ner i mappsystemet … Idéer och uppslag finns i varje hörn av tillvaron. För mig har det alltid var tvärtom. Hur ska jag hinna skriva allt jag har i huvudet?

”Alla vill veta hur andra egentligen fungerar”

De första böcker som Thomas publicerade var serien om beteendevetaren Alex King, där del ett kom 2010. I serien beskrev Thomas en person med ett jobb ungefär som hans eget som använde ett sätt att tolka människor för att kunna hjälpa polisen. Böckerna fick ganska bra framgång, och den vanligaste feedbacken Thomas fick från läsarna var: Vad är det för verktyg killen i böckerna använder? Var kan man läsa mer om det? I dåläget kunde man inte läsa mer om verktyget någonstans, så då bestämde sig Thomas för att skriva Omgiven av idioter själv.

­– Eftersom jag som konsult föreläst och utbildat tusentals människor i ämnet även innan boken, var det egentligen en logisk sak att skriva den. Många ville ju veta vad systemet med färgerna egentligen var för någonting. Efter att jag skrivit boken visade jag upp den för mitt vanliga förlag. De läste den inte ens. I alla fall tror jag inte det, eftersom de efter två timmar sa att den inte passade in i deras utgivning. Då tog jag kontakt med Lars på Hoi som sa: Givetvis! Sedan satte han ihop mig med mycket duktiga resurser av alla de slag som gjorde ett toppenjobb från början till slut.

123-483 18 71
Bokomslag-Omgiven-av-idioter
Storsäljaren!

Omgiven av idioter handlar om olika personlighetstyper och hur de kommunicerar med varandra. Boken är baserad på en modell med fyra personligheter i ett system med olika färger: rött, blått, gult och grönt. 2014 kom den ut, och idag har den blivit en bästsäljare som har sålt i drygt 60 000 exemplar.

Varför tror du den har sålt så bra?
– Egentligen är det logiskt. Den handlar om hur människor fungerar, och det är antagligen det mest fascinerande ämnet som finns. Alla vill veta hur andra egentligen fungerar, och framförallt – hur fungerar jag? Jag som är en så fascinerande personlighet: berätta om mig!

Hybridförlag vs traditionella förlag

Då Thomas böcker är utgivna av olika sorters förlag, vissa på vanliga förlag och andra på hybridförlag där författaren själv investerar i sin bok och själv är drivande vad gäller marknadsföringen, har han upplevt båda modeller från författarens perspektiv.

– Fördelen med till exempel Hois modell är att jag haft en stor insyn och en mycket stor påverkan på hur boken till slut blev. Hur jag ville att omslaget skulle se ut, vad boken skulle heta är exempel på viktiga delar. Förmodligen har mina tidigare erfarenheter av branschen hjälpt mig där; jag vet vilka moment som är viktiga. Hoi har heller aldrig hindrat mig från att marknadsföra boken och mig själv som jag vill.

– Min erfarenhet av traditionella förlag är att de är just mer traditionella. Det är svårare att göra sig hörd där – även för etablerade författare – men visst har de mer muskler när de verkligen tror på en idé. De kräver ganska lite i form av engagemang från min sida, eftersom de själv gör mycket av till exempel marknadsföringen. Tricket är förmodligen att kombinera drivna författares idéer med förlagets för att på så vis skapa en fruktsam kombo. Och visst har det skett en utveckling. Branschen förändras ju hela tiden.

Vad har du för projekt på gång just nu?
Uppföljaren, Omgiven av psykopater, kommer i maj. Det finns ju personer som väljer att använda kunskapen om färgerna mot andra; som lär sig hur andra fungerar för att kunna utnyttja det till sin egen fördel. Boken handlar förvisso inte mer om psykopater än Omgiven av idioter handlar om idioter, men den handlar om hur du skyddar dig mot manipulation.

– Tillsammans med författaren Christina Granbom skriver jag även en thrillerserie om begravningsentreprenören Rita Benson. Bok nummer två i den serien kommer också ut innan sommaren. För övrigt håller jag för fullt på med Alex King del fem. Och jag har gjort research i säkert tre år inför en klimatthriller som jag tror mycket på. Som sagt – brist på idéer är inte problemet.

Copyright/fotograf: Peter Knutson (bilden är beskuren)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.