fbpx

Några snabba frågor till Carina Nunstedt som byter Bonniers mot Harper Collins Nordic

Carina Nunstedt lämnar Bonniers och går till Harper Collins Nordic. Det var ett besked som överraskade många eftersom hon precis fått ansvar för ett eget imprint.

För de flesta har Carina Nunstedt varit intimt förknippad med tidningsprojektet Books & Dreams som i höstas lade ner tidningen men fortsatte sin eventverksamhet. Hon är dessutom festivalchef för deckarfestivalen Crimetime på Gotland. Och för ett år sedan fick hon starta ett eget imprint (Yourlife Books) hos Bonnierförlaget Forum.

Men så kom det ett pressmeddelande från Harper Collins Nordic om att Carina Nunstedt tillträder tjänsten som förlagschef i september 2017. Tidigare förlagschefen Anna Svedbom lämnade i april för att istället bli kommunikationschef på fackförbundet Vision. Hon slutade efter tre år.

ANNONS

– Jag är stolt och glad att få välkomna Carina som förlagschef. Förlaget har genomgått en period av transformering och vi står nu redo att ta nästa steg i vår expansion. Jag är övertygad om att Carina, med sin gedigna erfarenhet och spännande bakgrund, kommer att utveckla och förädla HarperCollins Nordics utgivning och varumärke på allra bästa sätt, säger Anette Ekström, VD, HarperCollins Nordic i pressmeddelandet.

Det var ett besked som överraskade många i branschen, både i valet av förlagschef och det faktum att Carina Nunstedt hoppar av från Yourlife Books.

Varför byter man jobb när man precis har fått sitt eget imprint? 
– Jag hade ingen som helst plan på att byta jobb, men när jag kontaktades av Harper Collins Nordics rekryteringsbyrå om jobbet som förlagschef väcktes en nyfikenhet som gjorde att jag gick på ett möte och sedan ett till… Det är ett oerhört spännande uppdrag att får vara med och utveckla och bygga ett av världens största bokförlag på den nordiska marknaden, en möjlighet som jag inte kunde tacka nej till.

ANNONS

Berätta lite om din bakgrund innan du hamnade på Books & Dreams?
– I början av mitt yrkesliv jobbade jag som lokaltidningsreporter på Smålandsposten och ÖstgötaCorrespondenten och därefter tio år som journalist, bilageredaktör och featurechef på Expressen. Jag trivdes mycket bra med att vara chef och ingick även i redaktionsledningen. Sedan följde åtta år som magasinsutvecklare och chefredaktör på Bonnier Tidskrifter, först grundade jag tidningen mama efter en egen ide, därefter systertidningen Family Living. Jag var även med och startade magasinet Passion for Business och magasinet och eventserien Yourlife, som sedan Books & Dreams blev en fortsättning på.

– Jag har också jobbat som författare och medförfattare och skrivit en rad fackböcker, från egna 12 steg till ett skönare mammaliv (2008) till Camilla Henemarks biografi Adjö ljuva livet (2012) och Ernst Kirchsteigers livsfilosofiska bok Lyckan i det lilla (2015).

Vad tror du att du kan tillföra på Harper Collins?
– Jag hoppas kunna tillföra massor av energi, driv och idéer, ett bra kontaktnät och en vilja att tillsammans med redaktionen attrahera både nya och etablerade författare, främst inom krim, feelgood och modern facklitteratur. Ge ut en massa bra böcker!

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Kommer du att fortsätta vara engagerad i Books & Dreams och Crimetime, eller det funkar inte när du nu lämnar Bonniers?
– Jag börjar inte det nya jobbet förrän den 4 september och kommer att fortsätta som festivalchef för Crimetime Gotland helt enligt plan, den 3-5 augusti är det dags för tredje omgången av Sveriges största deckarfestival. I september leder jag två Books & Dreams-föreställningar tillsammans med Josefine Sundström. Hur fortsättningen kommer att se ut ska vi snart prata om.

Vad är det som lockar mest med Harper?
– Att jag får ett stort strategiskt utvecklingsuppdrag med möjligheten att bygga en bred bokutgivning. Jag lockas också av att jobba i en ännu mer internationell miljö.

Vilka författare skulle du helst vilja jobba med?
– Det finns många. Jag kommer inte att göra en sådan lista förrän jag börjar i september och det arbetet görs tillsammans med redaktionen på Harper Collins.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.