Ute och cyklar? Nej, Carina Nunstedt har säkerligen en plan för vad hon ska göra när hon lämnar HarperCollins Nordic i sommar. Foto: Carina Nunstedts Instagram.

Carina Nunstedt lämnar HarperCollins men tänker stanna i bokbranschen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

HarperCollins Nordic tappar sin förlagschef, Carina Nunstedt, som har sagt upp sig för att satsa på egna projekt. Vilket meddelades på Instagram.

– Jag har bestämt mig för att påbörja ett nytt kapitel i mitt jobbliv, där jag ska satsa på en rad egna projekt. Jag slutar min tjänst som förlagschef den 18 juni och kommer därefter att fortsätta jobba med en del fokusförfattare och lanseringar på frilansbasis, i egenskap av förläggare, säger Carina Nunstedt till Boktugg.


ANNONS


Det är nästan tre år sedan hon tillträdde tjänsten på HarperCollins Nordic där hon har titeln Publishing & Marketing Director.

– Jag är otroligt glad och tacksam över mina snart tre år på HarperCollins. Det är en ära att få jobba i ett så expansivt, stort internationellt förlag och jag är väldigt stolt över det arbete som hela HC Nordic-teamet har åstadkommit under den här tiden. Mitt uppdrag har varit att bygga och tydliggöra utgivningen och tack vare en rad fantastiska författare och lyckade lanseringar har förlaget en tydligare plats idag, speciellt på vår huvudmarknad Sverige, säger Carina Nunstedt och tillägger:

– Att få vara ansvarig för Emelie Schepps fantastiska lanseringar och förläggare för Maria Borelius banbrytande böcker Hälsorevolutionen och Bliss, som har sålt i över 150 000 exemplar totalt, har varit några av alla höjdpunkter.

Under de år du jobbat i bokbranschen, hur har den förändrats?
– Jag har varit en del av bokbranschen på olika sätt sedan 2010 då jag gav ut min första bok 12 steg till ett skönare mammaliv på Prisma efter att ha startat magasinen Mama och Family Living på Bonnier Tidskrifter. Sedan dess har det förstås hänt otroligt mycket. Ljudbokens och streamingtjänsternas betydelse är förstås det mest tydliga. Men det är härligt att se att den fysiska boken ändå står sig relativt stark, säger Carina Nunstedt.

ANNONS

I helgen släppte hon alltså nyheten, via Instagram där hon skrev:
”Vart är jag på väg? 🌟😍 Det får jag återkomma till lite längre fram. Men klart är att jag från och med Midsommar påbörjar ett nytt spännande kapitel i mitt jobbliv där jag kommer satsa på en rad nya egna drömprojekt efter snart tre fantastiska år med hela superteamet och alla magiska författare på @harpercollins_nordic
Denna fredag checkar jag för andra gången på kort tid in här på favorithotellet på Skeppsholmen för att skriva och skissa på massa roliga idéer.”

Kommer du att vara kvar i bokbranschen eller ska du satsa på något helt annat?
– Jag utforskar lite olika spännande vägar, men planen är att vara kvar i bokbranschen, där jag trivs väldigt bra, säger Carina till Boktugg.

Vad händer då på HarperCollins Nordic, ett av Sveriges största bokförlag med en omsättning på 125,4 Mkr (2018) men som visat röda siffror tre år i rad?

– Carina kommer att sluta på HarperCollins för att satsa på en rad egna projekt. Vi har haft några fantastiska år tillsammans och jag önskar Carina all lycka och framgång. Vi kommer självklart att rekrytera en efterträdare och fortsätta investera i förläggar- och författartalang i Sverige och Norden, säger Anette Ekström, Managing Director på HarperCollins Nordic.

Hur går det för HarperCollins Nordic rent ekonomiskt, var 2019 ett bra år?
– Vi fortsätter att se en stark tillväxtkurva för vår utgivning under HarperCollins varumärke med allt fler starka författarskap som Emelie Schepp, Maria Borelius, Simon Häggström, Jessica Frej och Caroline Eriksson. Utöver det har vi också vårt andra produktben under varumärket Harlequin som är fortsatt starkt och viktigt för oss, säger Anette Ekström.

Försäljningsstatistiken för 2019 visade att prenumerationstjänsterna tar en allt större andel framför allt på skönlitteratur för vuxna – det segment som utgör en stor del av HarperCollins utgivning.

– Jag tror alla förlag känner av förskjutningen från papper till digitala format. Vi var väldigt tidiga att anamma den digitala utvecklingen och har därför en bra bas att stå på men utmaningen med skillnaden i bidrag mellan en tryckt bok och en streamad bok gäller lika för oss som för andra förlag, säger Anette Ekström.


ANNONS


När de nu ger sig ut för att rekrytera en ny förlagschef letar de sannolikt efter någon som har erfarenhet av att navigera i det digitala landskapet som till stor del utgörs av ljudböcker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …