Harper Collins Nordic hakar på Instapoesi-trenden med samlingen På andra sidan natten

Michaela Forni och Michaela Hamilton. Foto: Ola Axman

På Instagram når Michaela Forni och Michaela Hamilton hundratusentals personer med sin poesi. Nu har inläggen blivit en bok som ska ge orden evigt liv i bokhyllorna. 

Det började med en idé, som blev till en podd, som blev till poesi, som blev till en bok. Det frö författarna och poddarna Michaela Forni och Michaela Hamilton sådde på en uteservering i Stockholm 2016 har idag blommat så många gånger att det har utvecklats till en bok. På andra sidan natten är en Instapoesi-samling utgiven av Harper Collins Nordic och texterna springer ur författarnas gemensamma förkärlek till skrivande, relationer och saker som känns.

— Vår poesi är ärlig, modig och nutida, berättar Michela F. Den utgår från moderna kvinnor som lever i en modern tid. Vi skriver om känslor som vi tror att vi inte är ensamma om att känna och av responsen att döma så är vi inte det heller.

De publicerar något när det känns rätt utan angivna intervaller, och de skriver var för sig, även om de gärna bollar idéerna gemensamt. Någonstans i den processen har de hittat motorn till sitt skapande och tillsammans når de nu sammanlagt långt över hundratusen personer som lyssnar, läser och gillar det de gör. I dagsläget har Michaela F nära 97 000 följare på Instagram, Michaela H omkring 32 000 och varje vecka når podden 40 000 lyssnare.

De digitala plattformarnas lättillgänglighet är en av anledningarna till att de så snabbt fått så många personers uppmärksamhet. Båda två menar att sociala mediers fria form dessutom främjar modet att våga skapa precis det man känner för, och att det öppnar för att fler och fler människor delar text och bild som inte bara handlar om semesterresor och foodies. Istället blir sociala medier en form för konstnärliga och litterära uttryck och den egna poesin beskriver Michaela H som något som inte ”försöker vara något eller skrivs efter några regler”.

För deras egen del har framgångarna på Instagram blivit en stor våg som nu fortsätter skölja över texterna även i bokform. Boken släpptes i december 2018.

— Responsen på boken har varit otrolig, säger Michaela F. Det har inte varit någon dålig kritik utan bara kärlek från första gången vi visade upp ett smakprov ur boken. Jag är otroligt stolt över den.

— Sedan Instagram började med att visa hur många som sett en bild och inte bara gillat den, så har jag insett att det är betydligt fler följare än vad jag trott, inflikar Michaela H. Det är också härligt att se att så många sparar texterna. Responsen har varit enorm och det har varit en dröm att få så fina ord och reaktioner. Framförallt är det kul att folk läser poesi överlag.

Att det skulle bli en bok var inte självklart från början även om drömmen funnits hos Michaela och Michaela hela tiden. Men när de presenterade sin tanke om att släppa Instapoesi i bokform för Harper Collins Nordic hade de sådan tajming att förlagschef Carina Nunstedt inte tvekade en sekund:

Harper Collins Nordics förlagschef Carina Nunstedt.
Foto: Pressbild/Harper Collins Nordic

— Jag kände direkt att den låg i tiden, säger hon. Framförallt för att denna begåvade duo skriver fantastiskt vackra och träffsäkra texter. Men också för att den amerikanska författaren Rupi Kaur banat väg för denna moderna poesiform. Vi hade även sett andra tecken på en Instapoesi-trend och tiden var mogen för en svensk motsvarighet.

Carina menar att bokformen ger texterna en längre livslängd. Sociala medier är en dörröppnare för många läsare men samtidigt försvinner inläggen i rasande takt när nya fylls på i flödet. Där tar bokens tidlöshet vid och bevarar dikterna för framtiden på ett annat sätt. Dessutom finns fler läsare att nå när texterna går från inlägg till bladvändare:

På andra sidan natten har fått läsare i alla åldrar att beröras, och har även nått en publik som inte följer alla flöden, konstaterar Carina. Tv-programmet GoKväll hyllade den och vi har även hört att lärare har använt Michaelas och Michaelas Instapoesi i undervisningen, för att inspirera eleverna att skriva. Bättre betyg kan en bok knappast få.

Själva är författarduon både glada, stolta och tacksamma efter att ha rott i land projektet. Förhoppningarna på att den nu får evigt liv finns där:

— Det känns himla fint, säger Michaela H. Hoppas innerligt att den får leva vidare, kan få vara en present till någon som behöver något i den: något som visar att det är okej att uttrycka sig.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL