Camilla Davidssons förlagsbyte är ett val med hjärtat

Camilla Davidsson Foto: Bladh by Bladh

Inför utgivningen av sin femte roman följer Camilla Davidsson sina drömmar och byter förlag till Printz Publishing.

 

Under hela sin författarkarriär har Camilla Davidsson levt som hon lärt och prioriterat att låta intuitionen vara vägledande när hon stått framför mariga val. Att hon nu inför utgivningen av sin femte bok byter förlag till Printz Publishing är exempel på ett sådant beslut där hjärtat gått före resonemanget om vad man som etablerad författare egentligen “borde” göra.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

– Det började när jag för flera år sen hörde om en kvinna som från ingenstans lyckades att köpa in en bok från England och gjorde den till en bästsäljare i Sverige och sedan gjorde samma sak med Jojo Moyes, säger Camilla. Jag är entreprenör i själen och när jag läste om det blev jag väldigt imponerad. Sedan dess har jag hela tiden tänkt “Woaw vilket häftigt förlag”, men det var inte förrän jag kom in i bokbranschen som jag förstod att det var Printz Publishing som var förlaget.

Förlagsbytet är inte första gången som Camilla låter magkänslan vara guide. Att hon överhuvudtaget började skriva handlar om att hon en dag bara visste att hon skulle skriva en bok och dessutom hade storyn tydlig och klar för sig.

– Boken slog mig i huvudet – “Du ska skriva detta!”, säger Camilla. Jag hade gått runt och mått jättedåligt i 6 år tills jag en dag kände att jag inte kunde ha det så längre och fick börja förändra mitt liv. När jag fått fatt i poängen med saker och ting och mitt välbefinnande kommit tillbaka började jag skriva. Skrivandet är som en livsuppgift som jag alltid vet finns där även när jag har en dipp.

När bitarna började falla på sin plats i Camillas liv kunde hon dela med sig av dem till andra genom att pussla ihop dem i romanform. Camillas fyra första böcker handlar om Emma som tar läsaren med sig på sin livsresa i sökandet efter nya vägar att gå samtidigt som hon är högst mänsklig och upprepar sina misstag både en och två gånger.

– Vi säger ofta att vi mår bra när vi inte alls gör det, säger Camilla. Jag tror det till stor del handlar om att vi lever i en perfekthetskultur där vårt samhälle premierar “duktiga” flickor och pojkar. Många av oss växer upp med en känsla av otillräcklighet som vi tränger bort för en kort stund genom att prestera ännu mer i jakten på bekräftelse. Ett sådant sätt gör att vi inte ägnar särskilt mycket tid åt eftertanke.

Det började med en bok om Emma, som sedan blev två, sen tre och till sist fyra. I framtiden kanske till och med fem menar Camilla, även om det inte känns så nu och tillägger att man aldrig ska säga aldrig.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Den fjärde boken (Sånger i skymningen ) gavs ut på Bladh by Bladh i oktober 2017 och kommer som pocket på Pocketförlaget till våren. Att det blev Bladh by Bladh från början handlade om flera samverkande faktorer som slutligen öppnade dörren till det lilla förlaget. Med sitt första manus i handen gjorde Camilla som många andra och skickade det till de stora förlagsjättarna. Men en vän med förläggarbakgrund läste manuset och undrade om Camilla inte skulle visa det för Bladh by Bladh eftersom hon trodde det skulle kunna passa dem.

– De hörde av sig efter bara några dagar och ville ge ut boken väldigt snabbt, säger Camilla. “Hur ska jag göra nu? Ska jag vara strategisk eller agera med hjärtat?” tänkte jag. Jag hade ju skickat till flera stora förlag som säkert inte ens hunnit titta på manuset – om någon av dem visade sig vara intresserade kanske det skulle vara bättre. Men jag kom fram till att det var hjärtat som gällde och körde på Bladh by Bladh.

Camilla förklarar sitt byte till Printz Publishing som ett helt naturligt steg i utvecklingen för hennes liv som författare. Förlaget har lockat henne från början med sitt mod och sin driftighet och aldrig släppt taget om hennes uppmärksamhet.

– Man kan tycka att det normala när man blivit en etablerad författare vore att kontakta ett större förlag, säger Camilla. Men Printz låg överst på min lista över vad som passar MIG bäst. Jag tror att det är bättre att vara en stor kund hos ett litet förlag än att vara en liten kund hos ett stort och framförallt vill jag gå på mina drömmar.

I maj 2018 kommer den första romanen som Camilla ger ut på Printz Publishing. Liten tvåa med potential handlar om Sofia – en kvinna som befinner sig i den period i livet där de föregående romanernas huvudkaraktär Emma befann sig innan hon gick in i väggen och crashade.

– Sofia har stakat ut livet, planerat allt och vill ha kontroll, berättar Camilla om sin nya bok. När hennes nyinköpta tvåa ska renoveras dyker Arvid upp för att hjälpa till. Men Arvid visar sig vara allt som Sofia inte tycker om. Han lägger sig i hennes liv och hur hon är som person och får henne ur balans. Boken handlar om en krock mellan två världar och storyn till den kom när jag lyssnade till en podd jag var med i. När jag hörde mig själv berätta om hur hopplös jag varit innan jag blev utbränd tänkte jag att detta ska jag skriva om. Liten tvåa med potential är mer lättsam än böckerna om Emma, men jag vill fortfarande dela med mig av mina livserfarenheter och om jag kan få någon att tänka till om hur han eller hon lever sitt liv har det varit mödan värt.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.