”Aldrig förr sålts så många antikvariatsböcker som det gör nu”

Mats Petersson Bild: privat

Antalet medlemmar i Svenska Antikvariatsföreningen har legat på samma nivå de senaste tjugo åren och inget tyder på att de skulle minska enligt ordförande Mats Petersson.

Samtidigt som många sliter och slänger håller trenden att handla begagnat i sig, inte minst när det kommer till böcker. På loppisar kan man ofta hitta överfulla bokhyllor med billiga böcker och fraktpriserna på tegelsten verkar inte hindra lässugna från att buda hem tummade exemplar från auktionsajter på nätet. De renodlade antikvariaten i Sverige mår enligt Svenska Antikvariatföreningens ordförande Mats Petersson väl som en del i detta återanvändningssystem.

Han ser ingen minskning av medlemsantal i föreningen de senaste 20 åren men däremot har antikvariatens förutsättningar förändrats. Konkurrensen från näthandeln har frammanat ett klimat där de stora antikvariaten med brett sortiment försvinner, samtidigt som fler och fler specialiserar sig på ett eller annat sätt.

– Jag brukar säga att det aldrig förr sålts så många antikvariatsböcker som det gör nu, säger Mats. Däremot är verksamheten uppdelad på många fler aktörer idag – både traditionella och på nätet. Även om de fysiska antikvariaten situation på ett sätt går att jämföra med vad den vanliga bokhandeln går igenom är det  inte fråga om någon direkt utslagning. Affärerna rullar på. Det handlar snarare om en omstrukturering i och med internet.

Mats själv driver Centralantikvariatet i Gamla Stan i Stockholm sedan 1997 då han tog över rörelsen efter sin far. Centralantikvariatet har inriktat sig på historisk facklitteratur och i sortimentet finns ingen skönlitteratur alls.

– Tidigare låg vi på Drottninggatan, berättar Mats. Men för tre år sen flyttade vi. Läget på Drottninggatan blev nästan för bra för oss – alla strökunder som passerade där sökte skönlitteratur. Vår nuvarande kundkrets vet vad de vill ha när de kommer hit – det funkar bra.

Trenden av förändring från breda till smalare sortiment, från stora till mindre lokaler har pågått successivt under en längre period men har accelererat under 2000-talet menar Mats.

– Samma sak händer också internationellt, säger han. Det är svårt att säga om det är positivt eller negativt, det är snarare en värderingsfråga. Fler och fler blir duktiga på sina respektive specialområden och det är ju bra. Det kan vara allt från konstlitteratur till förstahandsutgåvor eller historia. På nätet finns massor av vanliga romaner och det är lättare än någonsin idag att hitta böcker där. Ur kundens synpunkt är det bra. Ur antikvariatens synpunkt är det också bra – om man bara är med i utvecklingen och anpassar sig.

Med generationsskiftena som Mats ser bland medlemmarna kommer också en välvillig inställning till nya tankar och idéer. De flesta yngre kommer in med en tydlig målbild och väl utarbetade tankar kring verksamheten de har eller ska starta.

– Det kanske främst är äldre medlemmar som är mer begränsade i viljan att förändra sig, ler Mats. Men i princip alla som är med i Svenska Antikvariatföreningen har följt med i trenden och digitaliserat sig – något som är oerhört viktigt eftersom många kunder uppskattar att böckerna finns på nätet.

I början av 2000-talet ökade antalet medlemmar i SVAF kraftigt och har därefter legat stabilt runt 50 stycken.

– Det är förhållandevis många om man jämför med 90-talet, säger Mats. Att vara medlem är en kvalitetsstämpel som garanterar vissa saker kring bland annat etik och kunskap för kunden.

Att gissa hur många antikvariat som egentligen finns i Sverige vågar Mats inte sig på. Gråzonen är stor och många privatpersoner säljer aktivt stora mängder böcker på framförallt nätet.

– SVAF täcker in de flesta största, säger Mats. Det finns ungefär ett tiotal större antikvariat som inte är med hos oss men övriga är det.

Mats har en positiv klang i rösten när han pratar om antikvariat och framtiden. Med många år i branschen för begagnade böcker utstrålar han en känsla av genuint lugn och glädje för både sin egen rörelse och andras. För antikvariaten i Sverige verkar läget vara lugnt och stabilt så länge de följer med strömmen av tidens gång och nya idéer.

Bilden: Mats Petersson, foto: privat

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL