fbpx

Inger Edelfeldt: Egentligen är kanske allting fantastik

Författaren Inger Edelfeldt. Foto: Moona Björklund/Norstedts

Nåbelpriset i litteratur 2017 går till Inger Edelfeldt. Priset tilldelas en fantastikförfattare och vinnaren utses genom röstning via SF-bokhandeln.

Samma dag som Nobelpriset i litteratur tillkännagavs, den 5 oktober 2017, utsågs även vinnaren i det något mer okända litteraturpriset Nåbelpriset. Priset instiftades enligt SF-bokhandeln av ”den berömde uppfinnaren och utforskaren Belfred Z Nåbel innan han försvann efter en ännu oförklarad händelse i sitt laboratorium (eller möjligen under sin sista expedition mot hemligt mål)” och delas ut varje år till en en författare som ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i fantastisk riktning”.

De senaste åren har utländska författare korats, men årets vinnare är den svenska författaren, illustratören och översättaren Inger Edelfeldt som har skrivit ett trettiotal verk i olika genrer, både poesi, noveller och romaner för unga och vuxna.

ANNONS

Hur väl kände du till Nåbelpriset sedan tidigare?
– Inte alls, faktiskt! Men det finns ju väldigt mycket här i världen som jag inte känner till, säger Inger Edelfeldt.

Inger har tilldelats ett antal litterära priser och utmärkelser, däribland Ivar Lo-Johanssons personliga pris 1997 och Gustav Frödings stipendium 1999. Nu kan hon med andra ord även skriva upp Nåbelpriset på sin meritförteckning.

Motiveringen lyder: ”För en konstnärlig gärning som rört vid generationer, för berättelser som balanserar mellan mundan verklighet och förhöjd fantastik men alltid landar på dens sida som letat efter tuvan på mossen som leder till älvorna, som tittat i spegeln och hoppats finna någon annan där. Också för illustrationer som visat både orcher och hober med samma känslighet, och som visat hondjur med helig ilska.”

ANNONS

– Det var så roligt att både den litterära och konstnärliga verksamheten räknades in! Jag kände mig väldigt uppskattad när jag läste motiveringen. Rörd, faktiskt. Och urgammal eftersom jag hade ”rört vid generationer”, säger hon med ett skratt. Låter närmast som en vampyr, eller hur?

Priset delades ut första gången 1898 och har många storheter på sin lista över tidigare vinnare. Inger Edelfeldt kan härmed sälla sig till giganter som Margaret Atwood, Stephen King och Terry Pratchett.

Trodde du att det skulle hända?
– Nej, definitivt inte! Och Atwood är min älsklingsförfattare, säger Inger.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

På vilket sätt tangerar dina verk fantastikgenren?
– I flera av mina barn- och ungdomsböcker existerar parallella världar och fantastiska skeenden. Och nyfikenhet på det man skulle kunna kalla ”det gåtfulla” finns med i allt jag har skrivit. Sedan har jag skrivit en bok som heter Namnbrunnen och består av sagor för vuxna, där såväl klassiska sagotemata som gotiska gestalter figurerar.   

Varför lockas du av att skriva den sortens litteratur?
– Det fantastiska har spelat stor roll för mig genom livet, det gäller såväl intresse för drömmar som för sagor, myter och SF/fantasy. Ett av flera sätt att tolka och förstå verkligheten: genom symboler, myter och utforskning av ”hur skulle världen se ut, om …”

Hon nämner författaren Ursula K LeGuin som en av de som varit viktig för henne (en författare som för övrigt själv vann Nåbelpriset år 2009).

Läser du själv fantastik?
– Det beror på vad du menar med fantastik. Vänder jag mig om från bordet där datorn står just nu, är det första jag ser C.G Jungs Röda boke Mitt största intresse är egentligen psykologi, i gränslandet till det vi brukar kalla ”andlighet”. Jag har alltid haft en känsla av att allt är jävligt mystiskt – själva existensen. Egentligen, på ett plan, är kanske allting ”fantastik”. I ren fantasyväg ligger en antologi, Snow White, Blood Red, en samling fantasyberättelser med gotiskt stuk, framme här.

Foto: Moona Björklund/Norstedts

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.