SF-bokhandelns medgrundare Maths Claesson är död

Bokhandlaren och författaren Maths Claesson. Foto: Stefan Tell

SF-bokhandelns vd, medgrundare, och science fiction-författaren Maths Claesson har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 64 år.

”Det är med tungt hjärta vi måste berätta att SF-bokhandelns vd, medgrundare, och vår vän Maths Claesson har avlidit efter en tids sjukdom. Våra tankar går till hans efterlevande Åsa och deras två barn Elin och Adam”, skriver SF-bokhandeln på sin hemsida.

Glenn Petersen skriver i ett längre minnesord om hur Maths intresse för science fiction växte fram och hur Science Fiction-bokhandeln startades i Stockholm och hur Västerlånggatan 48 i Gamla Stan blev en destination. Idag är SF-Bokhandeln en kedja med en stor nätbokhandel och fysiska butiker även i Göteborg och Malmö. 2021 omsatte kedjan 111 Mkr.

Förutom en storläsare och bokhandlare blev han även författare. 2013 debuterade han på Bonnier Carlsen med Uttagningen, första delen i en SF-trilogi. Serien utspelar sig i ett framtida Stockholm, där killen Linux kämpar för att bli rymdpilot.

– Jag växte upp i ett hem utan böcker, berättar Maths. Men till all lycka låg Värnamo stadsbibliotek mitt emot Västra skolan där jag gick. Jag hade glasögon och var inte bäst i fotboll, så jag bosatte mig på biblioteket alla raster och efter skolan och på helger också. Det var en sak som var märklig. Böcker som hade rymdraketer och planeter på omslaget var mycket bättre än alla de andra böckerna, sa Maths i en intervju med Boktugg 2018 där han även berättade om SF-bokhandelns första år.

På denna sajt efterlämnar Maths Claesson även en gästkrönika (även den från 2018) där han ställde frågan: ”Varför är svenskar rädda för rymdskepp?” och bristen på rymdresor i svensk litteratur. På den punkten har han utan tvekan bidragit till att öka intresset för science fiction i Sverige.

Åter till Glenn Petersen på SF-bokhandelns hemsida som skriver:

”Vem man skulle vända sig till om man hade en idé om ett nytt projekt rådde det aldrig något tvivel om. Det kändes alltid bra att ha en vän med sig när man skulle övertyga andra involverade. Denna entusiasm och framåtanda, som i ungdomen mest syntes som rastlöshet, var med honom fortfarande när jag träffade honom i februari i år, trots sjukdom och andra världsliga ting. Maths i SF-bokhandeln var verkligen rätt man på rätt plats. Nu har han lämnat oss och vi får själva stå för entusiasm och framåtanda.”

Bokbranschen och svensk science fiction har blivit en stor profil fattigare.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.