fbpx

Björn Hellberg och pallen – en klassiker på Bokmässan

Björn Hellberg i Lind & Co:s monter på Bokmässan 2017. Foto: Sölve Dahlgren

Björn Hellberg brukar signera nästan en hel pall böcker på Bokmässan. Men i år blir det tuffare och kungen av signeringar konstaterar att lördagen var exakt 50 procent under de senaste åren.

Bland bokhandlare och författarkollegor är Björn Hellberg något av en legend när det kommer till signeringar. I samband med att han släpper en ny bok, oftast i början av sommaren, kör han en omfattande signeringsturné och sista månaden fram till julafton är det åker han runt i halva Sverige och gör långa signeringar i bokhandel. Däremellan är Bokmässan den enskilt största signeringen.

Dessutom håller han koll på exakt hur många böcker han signerat på varje ställe, ett arv från hans tid som tennisjournalist där han var känd för att minnas mer eller mindre varje boll i varje match.

ANNONS

När jag träffar honom på torsdagen i Lind & Co:s monter förklarar han att det är den lugnaste dagen på Bokmässan, logiskt eftersom det är en dag för fackbesökare främst. Förlaget har med sig en lastpall av hans aktuella bok varje år, det brukar motsvara 650-700 böcker.

– Jag brukar hinna nästan en hel pall, det blir kanske något hundratal böcker kvar att skicka tillbaks för förlaget, säger Björn Hellberg.

Årets nya bok heter Likspett och det är den 22:a boken i Sten Wall-serien. Han har en trogen skara läsare och många av dem har som tradition att köpa boken på mässan och få den signerad av Björn. Han hinner prata med många hundra läsare.

ANNONS

Men 2017 års Bokmässa är inte som alla andra. Lördagen förstördes av nazistdemonstrationen som gjorde att antalet besökare på Bokmässan blev betydligt färre än de senaste åren.

– När jag summerade antalet böcker som jag signerade igår (lördag) så var det exakt 50 procent av vad jag signerade 2016 och även jämfört med 2015. Så det var ett tydligt trendbrott. Nu får vi bara hoppas att många valt att gå på mässan idag (söndag) istället, säger Björn Hellberg när han gör sig redo för ännu en dag på bokmässan bredvid sin pall med böcker där högarna stadigt sjunker.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.