fbpx

Boken som hölls hemlig tills två veckor före utgivning

Åsa Erlandsson nomineras till Stora journalistpriset för sin bok Det som aldrig fick ske. Foto: Göran Segeholm

Den 29 september släpps Åsa Erlandssons reportagebok Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan. Den hölls hemlig in i det sista, vilket innebär utmaningar för förlag och bokhandlare.

För ett par veckor sedan skrev vi om lanseringen av Millennium 5, en bok vars utgivningsdatum planerades långt i förväg och där förhandsinformationen var omfattande till både medier och återförsäljare.

Men en reportagebok om Sveriges blodigaste skoldåd genom tiderna har krävt en helt annan typ av hantering. Boken har på grund av sitt innehåll hållits hemlig ända fram till utgivningen och media informerades först den 19 september – två veckor före utgivningsdagen. Så varför hemlighetsmakeriet?

– Vi gör det därför att boken innehåller unika röster och aldrig tidigare kända uppgifter som vi inte ville skulle läcka ut. Egentligen är det inte konstigare än att en grävande journalist som publicerar sig i en dagstidning vill arbeta i det tysta fram till själva publikationen. Det vore ganska absurt om en dagstidning aviserade att de har ett fantastiskt granskande reportage som de tänkte publicera om sex månader, säger Håkan Bravinger, förläggare för boken och litterär chef på Norstedts.

ANNONS

Med en traditionell PR-plan kontaktar förlaget vissa redaktioner väldigt tidigt, vilket inte var möjligt här.

– Vi riskerar förstås att tappa medier med lång pressläggning, dvs magasin och viss fackpress, säger Kajsa Loord, kommunikationsansvarig på Norstedts.

Orsaken är alltså att boken innehåller nya, unika faktauppgifter om vad som egentligen hände den ödesdigra dagen i Trollhättan den 22 oktober 2015 då den svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson mördade tre människor och skadade ytterligare en person allvarligt. Dessa nya fakta är information som inte ens polisen eller de närmaste känner till. I boken, som bygger på omfattande research under lång tid, intervjuas också människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

ANNONS

Förutom medier så måste även återförsäljare hållas ovetande om den kommande boken som sannolikt får stort genomslag i media – och därmed hoppas på utrymme i hyllorna.

– Införsäljningsarbetet är väldigt annorlunda och kräver uppfinningsrikedom och flexibilitet eftersom vi bryter våra vanliga rutiner för att nå ut med vår utgivning. Samtidigt måste vi, liksom alla stora förlag, bli mer flexibla i dessa tider, särskilt med böcker som innehåller ett stort nyhetsvärde, säger Håkan Bravinger.

– Det främsta exemplet på Norstedts var nog när vi släppte Patrik Sjöbergs bok, även om den såldes in precis som vanligt. Det var först samma dag som den släpptes det blev klart att den innehöll vad som senare ledde till en stor debatt inom hela idrottsrörelsen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Införsäljningen av Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan har funkat väldigt bra, det är en stark, viktig och annorlunda bok vilket bokhandeln har förstått. Alla stora återförsäljare har köpt in boken, säger Kajsa Loord.

I boken får läsaren följa gärningsman och offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal, vars berättelser blir pusselbitar till mer än själva attentatet. Författaren Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Brottet är polisiärt uppklarat, det vill säga att gärningsmannen är identifierad. Han lever inte längre. Men för att verkligen förstå vad som hände före, under och efter våldsdådet finns det all anledning att granska händelserna närmare. I vilket slags samhälle kan den här typen av extremism gro och blomma ut? Det är frågor som författaren velat söka svar på.

Det redaktionella arbetet, har det skett under samma typ av tidspress?
– Den har följt exakt samma tidsplan som vanliga utgivningar rent redaktionellt. Det var först ganska långt in i processen som författare och förläggare valde att lägga den i det här sidospåret, eller vad vi ska kalla det. Det största skälet var för att ge författaren möjlighet att arbeta i lugn och ro när materialet visade sig ha den dignitet som det har, säger Håkan Bravinger.

Hur har ni gjort för att hålla den hemlig internt?
– Eftersom det inte är konstigt att vi publicerar en bok om attentatet i Trollhättan fanns inga skäl till att överdriva hemlighetsmakeriet. Sedan har vi ju haft jurister och publicistiska experter som bedömt innehållet eftersom det är ett brännande, viktigt ämne som krävt noggranna publicistiska och etiska överväganden.

Kommer Åsa Erlandsson att vara med på Bokmässan?
– Ja, Åsa kommer att vara på bokmässan och har ett hektiskt schema, bl a ett stort seminarium på torsdagen. Boken finns att köpa under hela bokmässan, säger Kajsa Loord.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.