Jessica Jarlvi gick från refuserad i Sverige till internationell succé med sin debutroman

Jessica gick direkt på den internationella marknaden med sin debut When I Wake Up.

Thrillern When I Wake Up har fått uppmärksamhet i flera länder och legat högt på topplistor över hela världen. Möt en författare som vägrade ge upp sin dröm om skrivandet.

Det är sällan man hör okända historier om författare som gjort fantastiska resor internationellt. Men ibland händer det, och ibland händer det utan att många i Sverige märker av det. Jessica Jarlvi växte upp i byn Jonstorp i Skåne och har under hela livet skrivit på bokprojekt som egentligen aldrig blivit avslutade. Inte förrän hon 2004 skulle ha barn kom hon till skott.

– Då hade jag bott utomlands i nästan 10 år, men skrev fortfarande alla texter på svenska. Jag skickade iväg manuset till ett par förlag här hemma, men ingen nappade. Du vet hur det kan vara … man hoppas och hoppas och sedan står man där med en handfull refuseringsbrev.

Men också ett brev från ett förlag som tackat nej kan betyda något. Hon pratar varmt om hur särskilt Piratförlaget lade lite tid på att uppmuntra henne och ville att hon skulle skriva något mer.

Jessica skrattar till vid minnet och ler.

– Det höll igång den här författaren, säger hon. Jag skrev helt enkelt ett manus till, som jag skickade in till alla som kunde tänkas vilja titta på det här i Sverige.

Refuseringarna var ännu mer positiva den här gången och särskilt en redaktör var nära att nappa, men till slut blev det ändå nej. Orsaken var enligt flera av förlagen att de inte visste hur de skulle marknadsföra det.

Okej, vad ska jag nu göra, tänkte Jessica och flyttade hem till Sverige under några år. Då började hon också på författarskolan i Lund, som fick henne att ta sitt eget material mer på allvar.

– Trots att det blev ännu ett manus under de åren så nådde jag inte ända fram hos förlagen. De var väldigt intresserade, men jag kom ändå inte vidare.

Hon försvann utomlands igen. När hennes äktenskap gick i kras fanns det heller inte mycket mer att göra än att lägga skrivdrömmen på is – hon behövde försörja sina barn och fick ha flera jobb samtidigt för att få det att gå ihop.

­– Jag skrev bara dagbok, säger Jessica. Och ja, en barnbok till mina barn. Den sistnämnda behövde jag för att hålla modet uppe och inte gå under. De började fråga efter nästa kapitel hela tiden och det sporrade mig.

En ny kärlek trädde in i hennes liv och plötsligt började allt falla på plats. Hon fortsatte på barnboken, men kände någonstans att hon ville tillbaka till att skriva skönlitteratur för vuxna. Och sedan hände det som förändrade allting som genom ett trollslag: Hennes man undrade om hon inte kunde skriva på engelska istället, så att han också kunde få läsa texterna.

– Den supporten jag fick av honom går inte att sätta ett pris på, säger Jessica. Det var så fantastiskt. Att ha någon som stöttade på det viset och hela tiden ville att jag skulle ta min författardröm vidare … det var otroligt.

Det var också därför hon nu skrev ihop ett par kapitel på engelska och skickade in dem till en manustävling i Dubai. Texterna där skulle bedömas av en engelsk litterär agent och man utsåg fem vinnare. Glädjen över att hon var en av dem slog till med full kraft hos Jessica.

– Jag fick knappt luft när jag insåg vad jag lyckats med, säger Jessica. Allt gick så fort. Jag rusade iväg för att träffa agenten, som vägledde mig i processen. Nu var det bara att skriva klart boken och hoppas på det bästa.

Sju månader senare fanns ett färdigt manus som ledde vidare till ett kontrakt med agenten och ett stort glas bubbel för att fira. Från att ha varit refuserad och refuserad igen satt Jessica nu med en agent, mitt ute i stora världen med sin thriller. Boken I Wake Up är en mörk berättelse om en ung kvinna som hamnar i koma efter ett överfall. När hennes man börjar nysta i händelserna upptäcker han både hustruns hemliga liv och en stad i sönderfall av svek och svartsjuka. Snart inser alla inblandade att den enda som har svaret ligger tyst i en sjukhussäng.

– Där och då var jag uppe i det blå, men sedan vände det under en kort stund när vi började skicka ut manuset till förlag. Flera tackade nej och jag började känna modet svikta igen.

Men hon skulle inte ha misströstat. Den 1 december 2016 skrev hon kontrakt på två böcker med Aria/Head of Zeus. De ville ge ut manuset, först som ebok och sedan i hårdpärm, och bara någon vecka efter lanseringen låg hon plötsligt på topplistor i både USA och Australien. Bland annat toppade hon Kindles lista i Australien.

– Det var som en dröm när jag stod i en stor bokhandel i Australien och plötsligt såg min egen bok bland alla de stora titlarna. Men där var den. When I Wake Up. Jag började nästan gråta.

Boken When I Wake Up finns numera i flera länder över hela världen.

Det slutade inte där – en dag fick hon dessutom veta att den internationellt bästsäljande Sophie Hannah kommenterat att Jessica var en fantastiskt begåvad författare att hålla ögonen på.

Ett par månader senare fick hon ett meddelande från en vän på andra sidan världen. Kompisen stod i en bokhandel i Zürich och stirrade på en bok med Jessicas namn på. Den låg vid sidan om en ny titel med Stephen King.

­– Jag kunde knappt tro det, säger Jessica. Hur gick det här till?

Snart är det dags för roman nummer två, men innan dess släpps hennes första roman som pocket under april 2018.

Och hon säger det gärna igen och igen.

­– Man skriver av olika anledningar, men det enda man ska komma ihåg är att aldrig någonsin ge upp. Hade jag gjort det hade When I Wake Up aldrig blivit utgiven. Jag skriver för att jag älskar att göra det och det var skrivandet jag höll fast vid när allt såg som mörkast ut. Och ja, det ledde vidare till resten av mitt liv. Man kan inte säga det bättre än så.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.