Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans banar väg för fler humoristiska barnböcker

Den populära serien om Greg fyller 10 år och hösten 2017 kommer tolfte boken. Vi pratar med seriens svenska förläggare och en barnbibliotekarie om barnbokssuccén.

2007 kom den första boken om Greg ut på engelska. Jeff Kinneys serie Diary of a Wimpy Kid, på svenska Dagbok för alla mina fans, har tryckts i mer än 164 miljoner böcker världen över på 52 olika språk. Tre filmer har än så länge baserats på böckerna och det ryktas även om en tv-serie. Den tolfte boken i serien, Fly fältet (på engelska The Getaway), kommer släppas den 7 november 2017 i en gemensam världsrelease i 22 länder.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Gregs bravader av Jeff Kinney Format: Inbunden ISBN: 9789163890772 Förlag: Bonnier Carlsen Utgivningsdatum: 2008-05-01 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Gregs bravader
av Jeff Kinney
Format: Inbunden
ISBN: 9789163890772
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättare: Thomas Grundberg
Utgivningsdatum: 2008-05-01

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Kinneys svenska förlag Bonnier Carlsen har sedan 2015 släppt de svenska utgåvorna samtidigt som de amerikanska, och kommer även i år att vara med på världsreleasen.

– Vi väljer att göra detta för att svenska läsare inte ska behöva vänta på att läsa den och det är härligt att vara en liten del av ett globalt fenomen. Unga läsare runt hela världen väntar på att få läsa om Greg och de senaste åren har Jeff varit ute på turné i olika länder i samband med utgivningsdagen. Vi blir en del av en global läsfest! Förra året sammanföll också utgivningen perfekt med höstens läslov, säger Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen.

Serien är inte bara en succé internationellt – även i Sverige har den blivit en bästsäljare och sålt i fler än 700 000 exemplar. Även på biblioteken är den enormt efterfrågad.

– De är omåttligt populära, vi har minst 20 exemplar av varje titel på stadsbiblioteket och det är ofta som alla är utlånade. Vi får frågor om böckerna nästan varje dag, berättar Linnéa Rodin, barnbibliotekarie på Malmö stadsbibliotek.

Historien bakom världssuccén

Jeff Kinney föddes 1971 i Maryland, USA. Hans dröm var att bli serietecknare, men han lyckades inte sälja in sina seriestrippar till någon tidning. 1998 började han skriva ner sina idéer till vad som skulle komma att bli starten på Dagbok för alla mina fans: en bok som bestod av text och serieteckningar i en helt ny sammansättning. I sex år arbetade han med sin första bok innan han publicerade den online. Men det skulle inte sluta där, 2006 skrev Kinney avtal med ett bokförlag och 2007 släpptes den första boken Gregs bravader (kom ut på svenska 2008) i tryckt form. Resten är historia. Kinneys böcker klättrade snabbt upp på bästsäljarlistorna och har legat där sedan dess.

Serien Dagbok för alla mina fans är inspirerad av Kinneys egen uppväxt och barndomsminnen och handlar om killen Greg, hans vänner och familj. Vi får följa Greg i hans vardagliga liv, och särskilt de pinsamheter och svårigheter som ofta upplevs i mellanstadieåldern. Kinney berättar i en intervju med bloggen Bookish att han intresserar sig för barndomen ur ett universellt perspektiv – han menar att vi alla lever samma liv som våra föräldrar eller far- och morföräldrar, bara i olika tider.

– Omständigheterna har förändrats lite grann, men det grundläggande är fortfarande där: Vi växer alla upp med föräldrar och mobbare och lärare och läxor och prov. Vi delar samma typ av utmaningar, och det är i det som humorn ligger i mina böcker, i den gemensamheten.

Idag bor Kinney med sin familj (fru och två barn) i Massachusetts, USA, där de driver en bokhandel: An Unlikely Story. Han har rankats som nummer två av de mest välbetalda barnboksförfattarna i världen (efter JK Rowling).

Lättläst, humor och vardag 

Vad är då framgångsreceptet bakom denna bästsäljande bokserie? Linnéa Rodin på Malmö stadsbibliotek tror att det dels handlar om att böckerna är väldig lättillgängliga – texten är luftig och lättläst, samtidigt som bildstödet hjälper.

– Det betyder inte att det är en simpel och torr text, vilket gör att mer läsvana fortfarande tycker att texten är intressant. Det gör att många barn med olika läsvana kan ta del av texten, det skapar en gemenskap, alla kan vara med och dela.

Satsa allt av Jeff Kinney Format: Inbunden ISBN: 9789163890772 Förlag: Bonnier Carlsen Utgivningsdatum: 2016-11-01 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Satsa allt
av Jeff Kinney
Format: Inbunden
ISBN: 9789163890772
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättare: Thomas Grundberg
Utgivningsdatum: 2016-11-01

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Men hon poängterar också det självklara: serien är jätterolig och det är något som tilltalar. Handlingen kretsar kring vardagssituationer, men de är alltid väldigt skruvade och filtrerade genom Gregs fantastiska berättarröst vilket gör att man gärna engagerar sig i berättelserna.

Karin Lemon på Bonnier Carlsen utvecklar det där med humorn och tror att läsarna gillar Greg så mycket för att Jeff Kinney gör sitt allra bästa för att böckerna ska vara roliga och underhållande att läsa. Och inte bara boken som helhet, utan varje kapitel och varje sida i boken.

– Jag menar inte att man ska skratta på varje sida nödvändigtvis, men man ska undra hur det ska gå, vilja läsa vidare. När man ser på fenomenet Dagbok för alla mina fans och hur väl berättelsen om Greg fungerar i alla kulturer jorden runt – det är något alldeles speciellt! Jag tror att humorn och teckningarna är väldigt viktiga för framgången.

Hon nämner också igenkänningen i huvudpersonen och bifigurerna. Greg är inte den smartaste eller godaste alla gånger, han är synnerligen mänsklig i både sina styrkor och tillkortakommanden och benämns ibland som en ”antihjälte”: en huvudperson som saknar de typiska goda egenskaper som en hjälte vanligtvis har.

Böckerna riktar sig framför allt till barn på mellanstadiet, och kanske har populariteten också att göra med att serien tilltalar barn i just mellanåldern, även kallad slukaråldern, en period i livet då många barn av båda könen läser mycket böcker. Men serien har många läsare även utanför den ”tänkta” målgruppen, vilket syntes i resultaten av en undersökning av amerikanska barns läsvanor från mars 2017. Förmodligen är detta inte unikt för USA, och kanske har Kinney lyckats skapa en humoristisk crossover (faktum är att Kinney från början tänkte sig en vuxen målgrupp, innan hans förlag upplyste honom om att han hade skrivit en barnbok).

Humor som litterär genre

De flesta som läser böcker vill bli underhållna på ett eller annat sätt, menar Karin Lemon. Ibland vill man uppleva spänning, andra gånger en förälskelse och nästa gång vill man skratta rakt ut.

– Humor kan ju vara en väldigt svår genre eftersom olika kulturer kan ha olika humor, man skrattar åt olika saker helt enkelt.

Alla människor har sin egen humor, och vad man tycker är roligt varierar både från person till person, mellan olika åldrar och mellan olika kulturer. Trots detta verkar det finnas något allmängiltigt ”roligt” i böckerna om Greg som går hem hos barn världen över. Linnéa Rodin tror att det dråpligheten i Gregs lite gränslösa iakttagelser av världen som tilltalar målgruppen.

– Kinney kör liksom bara på, vad som helst kan hända. Det är alltid förankrat i vardagen, i situationer vi känner igen, men så vrids de ett extra absurt varv. Vi känner igen oss, och samtidigt inte.

Det verkar onekligen som att Jeff Kinney har gjort många fullträffar med sin serie, både vad gäller innehåll och uttryck. Men hur roligt är det egentligen att vara författare till humoristiska böcker? I en intervju med The Independent berättar Kinney att han inte tycker det är särskilt kul att jobba, även om han blir nöjd efteråt:

– Det är slitsamt. Jag kan lägga fyra timmar på att försöka hitta på ett enda skämt och ändå misslyckas med att skriva ner det. Och jag lägger upp till 17 timmar om dagen på teckningarna.

Trots detta (hur allvarligt man nu ska tolka hans uttalande, med tanke på hans talang för att skoja) har han alltså lyckats producera mer än en bok om året sedan debuten, till många barns stora glädje.

Ett framgångskoncept som smittar

Precis som genren fantasy fullkomligt exploderade efter Harry Potter-böckernas genomslag så har humor som litterär genre tagit snurr ordentligt i barnboksvärlden de senaste åren. Kanske är det delvis Jeff Kinneys förtjänst. Linnéa Rodin menar att väldigt många liknande böcker har dykt upp efter att succén med Dagbok för alla mina fans var ett faktum. Vissa är mer originella än andra.

– Mycket humorböcker som finns idag är förankrade i en vardagssituation, som till exempel böckerna om Cassidy av Tamsyn Murray och Tom Gates av Liz Pichon, men det finns också mer absurda böcker som böckerna om trädkojor med olika antal våningar av Andy Griffiths och Terry Denton.

Karin Lemon tror också att succén med Jeff Kinneys böcker har bidragit till att humor är en stor genre för barn idag.

– Det har kommit många efterföljare som använder samma dagboksform (en klassiker) och som också försökt använda en antihjälte, genom att illustrera böckerna på samma sätt, samma åldersmässiga målgrupp. Men ingen har vad jag vet nått så många läsare som Jeff Kinneys Greg.

Tips på andra roliga barnboksserier

Nikkis dagbok av Rachel Renée Russell
Tom Gates av Liz Pichon
Barry Loser av Jim Smith
Typiskt Cassidy av Tamsyn Murray
Trädkojan av Andy Griffiths och Terry Denton
Middle School av James Patterson (ej utgiven på svenska)

Foto: Bonnier Carlsen

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.