Anders Sjöqvist: Bokhandeln var en väldigt bra skola

Anders Sjöqvist, förläggare Forum

Försäljning av böcker till kilopris har förekommit i Sverige, har flera bokhandlare påpekat. En av dem är Anders Sjöqvist, numera förläggare på Forum, som minns familjens bokhandel Wolds Bok & Pappershandel i Borås på 90-talet.

Boktugg skrev nyligen om en amerikansk bokhandlare som kommit på att sälja böcker per kilo kunde vara ett bra sätt att rensa i hyllorna. Snabbt fick vi tips om att denna metod hade använts av bokhandlare runtom i Sverige flera gånger och redan för tio-tjugo år sedan.


ANNONS


En av flera som hörde av sig var Anders Sjöqvist, som idag är ansvarig förläggare (även kallad Senior editor) på Bokförlaget Forum som en gång i tiden inledde sin karriär bakom bokhandelsdisken. Hans familj drev Wolds Bok & Pappershandel i Borås fram tills de sålde den till Akademibokhandeln hösten 1999.

Bild på personalen i Wolds Bok & Pappershandel från 1990-91, Anders finns inte med men hans föräldrar sitter i mitten på nedre raden.
Bild på personalen i Wolds Bok & Pappershandel från 1990-91, Anders finns inte med men hans föräldrar sitter i mitten på nedre raden. (Bild: Privat)

Berätta lite om familjebokhandelns historia och dina minnen därifrån?

– De sista två åren jobbade hela familjen i företaget, Pappa Sven, mamma Viola och min syster Christina och jag. Det var en gammal bokhandel som grundades 1891 men kom i familjen Sjöqvists ägo först 1975 då min mamma och pappa köpte verksamheten. Jag var då sju år gammal och butiken blev en otroligt viktig del av min identitet och jag var under alla år helt övertygad om att jag skulle ta över och bli bokhandlaren i staden. Vi var under de flesta åren ensamma som bokhandel i staden och var en av initiativtagarna till att bokhandelskedjan Bokia startades. Pappa var bokhandlaren och mamma skötte den mycket lönsamma pappersavdelningen. Butiken låg och ligger fortfarande i det gamla EPA-varuhuset på Österlånggatan 41 vid Stora Torget i Borås, ett A-läge som handlarna rankade det.

Och hur funkade det med försäljning av böcker med kilopris, minns du vad de kostade då? Och hur upplägget var och vad kunderna tyckte?

– Borås som stad präglas av köpmän/knallen och det finaste man kunde göra var att köpa något billigt, att göra ett klipp. Boråsaren säger på bred dialekt: ”Va kostar den?….129 kronor?… och va sa jag betala då?”, säger Anders med ett leende.

– I denna mentalitet där ingen kund öppnar plånboken om inte rabatten är minst 25-30 % så passar böcker till kilopris in väldigt bra. Varje vår- och höstmarknad under 80- och 90-talet rullade jag och min pappa ut 6-8 lastpallar med pallkragar på trottoaren utanför butiken. I pallarna låg det som var över från den stora och viktiga bokrean i slutet av februari. Det är svårt att komma ihåg vilka kilopris som gällde under åren men om jag ändå försöker så har jag för mig att ett kilo kostade 49 kronor under hela 80-talet. Det väckte alltid stor muntration hos kunderna och de kom ofta fram och bad mig provväga för att se hur mycket just deras hög skulle kosta, räckte pengarna i plånboken eller inte.

123-483 18 71
Så här kunde det se ut en gång i tiden när kundernas förhandsbeställningar till Bokrean packades i kassar.
Så här kunde det se ut en gång i tiden när kundernas förhandsbeställningar till Bokrean packades i kassar. (Bild: Privat)

Saknar du tiden i bokhandeln och vad har du med dig för lärdomar därifrån?

– Jag har alltid tyckt att det finns två spännande delar i bokens liv, i början och i slutet. Idag jobbar jag som förläggare och får vara med i den skapande processen men det var nästan lika roligt att träffa läsarna i bokhandeln. Att få förtroendet att rekommendera sina favoritböcker. Men samtidigt är jag medveten om hur tufft det är att driva en framgångsrik bokhandel i dessa dagar, konkurrensen är stenhård. Men en bit av mig kommer alltid att längta tillbaka till den miljön och till kunderna.

Hur känner man som förläggare när man ser en bok som man lagt ner hundratals timmar på och som kanske kostat flera hundra kronor som ny – säljs för några tior på rea eller per kilo i en kasse?

– Jag har aldrig haft problem med det. En bok har ett värde för mig under läsningen men efter det så zoomar jag ut. Hittar boken inga nya läsare så får man sänka priset eller makulera.

Berätta lite om din förlagskarriär och vad du gör nu?

– Efter att familjen sålde bokhandeln bestämde jag mig för att söka lyckan i förlagsvärlden och fick jobb som marknadschef på Bokförlaget Max Ström. En fantastiskt bra skola i förlagskunskap. Därefter var jag förläggare på Månpocket under ett år innan jag blev fackboksförläggare på Bokförlaget Forum 2004.

Om du ska tipsa om en aktuell bok du varit inblandad i – vilken och vem ska läsa den?

– Nu i vår har jag har jag med stor framgång släppt Birgitta Ohlssons mycket omdebatterade bok Duktiga flickors revansch och i höstas var jag förläggaren bakom 2016 års mest sålda fackbok, Therese Lindgrens Ibland mår jag inte så bra. Både är böcker mot en mycket viktig målgrupp: unga medvetna kvinnor.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.