fbpx

Svensk debut såld på förhand till elva länder

Grand Agency har sålt rättigheterna till debutanten Elisabeth Norebäcks manus till elva länder utanför Sverige, varav en deal är engelska världsrättigheter.

Nu i veckan, 14–16 mars, infaller London Book Fair 2017. Då samlas förläggare, producenter och agenter från världen över för att köpa och sälja rättigheter. Man skulle kunna kalla det för en litterär köpfest. För agenturen Grand Agency har festen infallit lite i förskott i år. Redan innan mässan har dragit igång har agenturen gjort elva internationella dealar för en svensk debutant, inklusive engelska världsrättigheter, alla genom så kallade preempt (förhandsbud). Det handlar om Elisabeth Norebäck och hennes debutroman I mitt blod. Till flera av länderna har Lena Stjernström på Grand Agency dessutom sålt rättigheterna för två böcker på samma gång.

– Det är ovanligt att hitta ett debutantmanus med den här kvalitén. Så intelligent konstruerat, välskrivet, spännande och med magin hos en sträckläsningsbok, säger Lena Stjernström, VD och agent på Grand Agency.

ANNONS

tornetochfaglarna_katalogomslag.inddElisabeth Norebäcks manus är en psykologisk thriller skriven ur tre kvinnors perspektiv. Boktugg frågar Lena Stjernström vad hon tror det är med manuset som tilltalar så många förläggare från olika länder, och hon säger att I mitt blod har exakt det som en riktigt bra thriller ska ha.

– Ett tema som tar upp varje förälders största skräck – att ens barn försvinner. Lägg därtill vilken människas som helst stora skräck – att förlora sitt förstånd. Boken är perfekt uppbyggd med en långsam start som bygger stämning och spänning för att avslutas i ett otroligt spännande crescendo. Dessutom har den mycket fina karaktärsporträtt, säger Lena Stjernström.

Den 1 mars startade Grand Agency sin införsäljning av manuset och på två veckor hade tio utlandsdealar säkrats, bland annat Tyskland, Danmark, Spanien och Finland. Senast köpte GP Putnam’s Sons/Penguin Random House de engelska världsrättigheterna genom ett stort förhandsbud. Och om man får tro agenten så är detta bara början på en internationell succé.

ANNONS

I Sverige kommer boken ut hösten 2017 på nystartade Polaris Förlag (ägt av danska mediehuset Politiken, som kommer att ge ut boken i Danmark), som tog hem manuset i en auktion mellan de stora svenska förlagen.

– Det här är den bästa sortens thriller, en riktig bladvändare, tack vare välskrivna karaktärer i en imponerande och intensiv historia. Elisabeth Norebäck karriär startar med en stor smäll och hon kommer att hitta läsare över hela världen, var så säkra, säger Jonas Axelsson, förläggare på Polaris Förlag.

Häromdagen skrev vi om en annan debutant, Anna Tell, som sålts till utlandet redan innan boken kommit ut i Sverige. Är detta en ny trend?

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.