Thom Lundberg vann Borås Tidnings debutantpris 2017

Den bästa debutromanen förra året skrevs av Thom Lundberg. Det menar i alla fall juryn för Borås Tidnings Debutantpris 2017 som belönar honom med 100 000 kr för boken För vad sorg och smärta.

– Det var lite oväntat faktiskt, men jag är djupt hedrad, säger Thom Lundberg till Borås Tidning.

Juryns motivering: ”För en roman som utan sentimentalitet skriver ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria.”

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Borås Tidnings Debutantpris är, enligt tidningen, Sveriges största pris för skönlitterära debutanter med sin prissumma på 100 000 kronor. Det har delats ut sedan 2001 då Lotta Lotass fick priset för Kallkällan.

Priset syftar till ”att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande” och när man studerar listan på tidigare vinnare av debutantpriset hittar man exempelvis Jonas Hassen Khemiri (2004) för Ett öga rött och Tomas Bannerhed (2012) för romanen Korparna. Förra året gick priset till Stina Stoor för novellsamlingen Bli som folk.

ANNONS

För vad sorg och smärta är utgiven av Albert Bonniers förlag.

Borås Tidning belönade även Nilasamaa Azimi om att vinna Lilla Debutantpriset för novellen Mirakel. Novellen är inspirerad av hennes egna erfarenheter som ensamkommande flyktingbarn. Ensamheten, sorgen och fajten mot byråkratin ger ett behov att skriva av sig, säger hon till Borås Tidning.

Bilden: Thom Lundberg, foto: Martin Stenmark

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.