Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Erika Hilmersson.

Hej Erika heter jag, hela mitt vuxna liv har kretsat runt min familj och jobb. Fixat hemma och haft eget företag. 

Inget med det jag gjort har sagt mig att jag ska skriva en bok. Som liten skrev jag en del dikter men inget som egentligen skulle visas för någon annan än mig själv. 

Eftersom jag aldrig kunnat stava riktigt eller ens läsa högt för folk så har det aldrig varit en tanke. 

Men så för två är sen drömde jag en dröm, en dröm som kom natt efter natt alltid samma sak. Så jag började få en liten idé om att skriva ner den. Och drömmen utvecklades. Även i vaket tillstånd började jag fundera över drömmen och då bestämde jag mig, att drömmen skulle bli en bok, och skulle jag skiva en bok ska det bli en roman. Alltså minst 40 000 ord. 

Några månader skrev jag på boken och kom halvvägs. Sen blev det ett år stillestånd. Inte ett ord blev skrivet. 

Men ifjol höst bestämde jag att boken ska bli klar. Sagt och gjort. Ca två månader senare var boken klar. 

Då började funderingarna kring att släppa boken. Skulle ens någon vilja släppa den? Är den bra nog?

Letade bland djungeln av förlag. Och skickade mitt manus till många.  Nej på nej kom in. Men så kom första Ja in. Vilket blev mer chock än nej. Då började kontrakt djungeln och jag blev inte nöjd med vad de erbjöd mig. Så avvaktade.

Fick sedan ett ja från ännu ett förlag. Bättre deal men då ville jag ha hjälp och pratade på med en man nära hemma som gett ut böcker. Och han började förklara allt runt utgivning och hur böcker syns osv. Han förklarade saker en vanlig svensson som mig inte hade någon koll på, och han bodde nära mig. Inte i Stockholm 40 mil bort. Detta var rätt tänkte jag då och han blev mig redaktör och mentor och vi släpper boken genom hans förlag. 

Allt är overkligt men nu är bok nummer två och även bok nummer tre på gång. Och jag har mycket energi för att skriva och hoppas min bok tas emot bra. 

Resan

Resan

"...hans hand glider sakta uppför mitt lår, hela min kropp ryser för varje centimeter han flyttar sig. Handen når kjolens slut och fortsätter under och upp mot mitt underliv. Hans fingrar smeker sakta runt utanpå trosorna som en knapp beröring, just så där så det bara pirrar till lite. Jag stönar till och han ler försiktigt mot mig. Läs mer »
Louisen Nilsson

Jag är Louisen, och min debutbok Tankehärvor utforskar livets stora frågor utifrån de jag själv tampats med. Det var inte meningen att mitt unga liv skulle ha så skarpa kontraster mellan lidande och lycka, men så blev det. Bland hundratusentals ord har denna diktsamlingen formats av ett urval i de senaste fem årens skrivande. Jag har skrivit ord som gör ont, lockar och stärker mot Göteborgs subtila bakgrundsbrus, precis som mitt liv under tiden den skrevs. Aldrig har jag varit så glad, så skadad, så förälskad, så existentiell, uppgiven och hoppfull som åren då jag skrev orden som jag nu får publicera. Kanske kan jag få slippa ha någon mer sådan intensiv period, att balansera utbrändhet och trauman med livsdrömmar och passion är lärorikt men det är också en prövning.

Nu är jag en av dem som uppfyllt drömmen om att kunna hålla sina ord i handen. Nu handlar det inte längre bara om vad mina ord betyder för mig, utan om vad de har möjlighet att få betyda något för någon annan. Det är en gåva.

Tankehärvor

Tankehärvor

  • Förlag: Nyck AB
  • Utgiven: 2023-09-25
Louisen Nilssons debutsamling Tankehärvor är ett poetiskt besök bland de stora fundamentala frågorna i en ung göteborgares tillvaro. Här fångar Louisen såväl utbrändhet och modern dejting som betraktelser av tiden och bildar ett lövverk av existentiella frågor och underfundiga kommentarer om vår samtid och oss själva. Läs mer »
Maria Danielsson Porträttfoto: Björn Fotograf Stockholm

Under 2000-talet studerade jag religionsvetenskap och historia vid Lunds universitet. Vid en föreläsning diskuterades begreppet nåd. Nåd är i kristen uppfattning en Guds gåva till människan. Läran om nåden är starkt förknippad med läran om synden. Mina studieår vid Humanistiska och Teologiska fakulteterna blev startskottet på mitt andliga sökande efter svaren på mina frågor. Finns Gud? Vad är andlighet? Hur når man inre frid och förlåtelse? Vad är försoningens budskap? Vad är ett bra ledarskap? Vem var Maria Magdalena? Vad är den heliga Graal? Vad är det tredje könet? Vad är uppvaknandet och den gyllene tidsåldern? Hur kan jag använda de universella lagarna i mitt liv? Vad är attraktionslagen? De existentiella frågorna är grunden för denna bok och handlar om människans livsvillkor.

Vi går från Fiskarnas tidsålder till Vattumannens tidsålder. Vi ska in i en Gyllene tidsåldern även kallad för Golden age. Det vi ser är en maktkamp och krig mellan ljuset och mörkret. Fiskarnas tidsålder kollapsar och gamla system faller framför våra ögon. Vi vill veta vår framtid. Vi står inför ett paradigmskifte och de existentiella frågorna är viktigare än någonsin.

Jag har under flera år samlat på mig, kunskaper, visdom, utbildning, förhållningsätt, perspektiv, konkreta råd, lärdomar, erfarenheter och hittat min tolkning på livets frågor. När eleven är redo att lyssna dyker läraren upp. Visdom från hjärtat – En handbok för livet ger förklaringar, idéer och förslag för att förbättra ditt tillstånd i livet och som har något viktigt att säga människor i en tid när olika kriser i världen skakar om hela vår tillvaro. Mitt författarskap handlar om att handleda människor till ett högre medvetande. Jag ger vägledning till att förstå vem man är. När du har läst boken och väckt ditt hjärta har du gjort en inre resa av personlig utveckling och transformation. Boken ger inspiration och motivation till att höra ditt hjärtas röst och följa din lycka och ditt ledarskap. Det handlar om att hitta balans i relationer och hur du undviker att hamna i offerrollen och hur du ser till att få det du behöver. Självledarskap, självkärlek, självvärde, självkontroll och självförtroende. Jag har skrivit en framgångshandbok som ger kunskap och visdomsord. Det är andlig bok för nybörjare. Det är ett historiskt uppslagsverk.

“Livet är som ett konstverk. Du är en spirituell varelse som har mänskliga livserfarenheter. Det är ett experiment och du skapar hela tiden i nuet. Ditt liv består av upplevelser, bakslag, besvikelser och lyckliga stunder. Det är en del av konstverket. När du har denna livsfilosofi kan du hantera dina emotioner och acceptera dina motgångar. Din historia är som medicin för världen. Din själ har samlat på sig mycket under årens lopp. Alla dina prövningar, trauman, livsläxor och tuffa tennismatcher har format dig. Din livsresa visar vägen för andra människor.”
Jag är författare, diplomerad coach, konsult, förläggare och lärare. Jag har Filosofie kandidatexamen i historia, religion vid Lunds universitet. Jag är bosatt i Stockholm.

Mer information om Maria Danielsson hittar du på webbplatsen: mariadanielsson.se

[Book: ISBN hittades ej]
Peter de Gooyert.

​”Du borde skriva en bok”, sa en politiker till mig efter en diskussion om svensk alkoholpolitik.

Tanken var ny för mig, men jag samlade på mig bakgrundsmaterial och när jag hade fått ihop hundrasjuttio tusen ord, köpte jag en lektörsläsning av en deckarexpert.

Sommaren 2022 kom det omvälvande telefonsamtalet.

”Vi gillar ditt manus och skulle vilja ge ut det.”

Plötsligt blev det allvar. Finslipningar, korrekturläsningar och faktakontroller fyllde dagarna. Jag hade dessutom förmånen att vara med i studion under inspelningen av ljudboken.

Att jag har bott i både Nederländerna och i Sverige, och vet hur folk resonerar, dels i ett samhälle där individen ska vara till nytta för staten, dels i ett vanligt europeiskt land, var ovärderligt under skrivprocessen. Likaså att jag har drivit en vinimport under många år.

Med mina berättelser vill jag bjuda läsaren på underhållning och samtidigt uppmärksamma den propaganda vi medborgare ständigt utsätts för. I min bransch är fenomenet extra framträdande.

Monopol : en roman om propagandans makt

Monopol : en roman om propagandans makt

Ekobrottsmyndigheten och Säkerhetspolisen är sedan en längre tid införstådda med att det bakom kulisserna på den svenska alkoholbranschen byggs miljardverksamheter med tvivelaktiga metoder. När ett sprängattentat raserar Monopolets huvudkontor i centrala Stockholm är det uppenbart att någon har fått nog. Läs mer »
Linnea Schumacher. Författarporträtt: Anders Wieslander

Jag är kriminolog och forskar om våld i nära relationer på Malmö Universitet. Människor med avvikande beteende och frågor som varför vissa begår brott och andra inte och vad vi kan göra för att förebygga brottslighet har alltid intresserat mig. Genom mitt arbete använder jag min forskning för att försöka besvara dessa frågor kopplat till våld i nära relationer.

Innan jag utbildade mig till kriminolog arbetade jag med film och dramaproduktion i många år med produktioner som Bron, Monica Z, Utvandrarna mfl. Att berätta historier har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Arbetet med boken började sommaren 2019 och under 2020 fick skrivandet alltmer utrymme i mitt liv då vi tvingades förändra vår vardag på grund av coronapandemin. Boken är en spänningsroman som berör såväl politiska maktspel, vänskap och hemligheter.

Att skriva en spänningsroman har varit en möjlighet för mig att kombinera den kunskap jag erhållit genom mitt arbete med en dröm jag närt sedan barnsben.

I bergets skugga

I bergets skugga

Det är den varmaste sommaren i mannaminne. Journalisten Tina Schultze är på väg till det gamla fiskeläget Arild vid foten av Kullaberg för att skriva ett porträtt om den framstående politikern Axel Gunnarsson som förväntas kamma hem en ministerpost i det nalkande valet. Läs mer »

Madeleine Olofsson. Foto Teodor Axlund.

Hela mitt liv har jag varit högkänslig. Under en lång period förstod jag inte det, jag hade svårt att sortera mina egna känslor och intryck. Som barn var det en utmaning att ständigt känna, analysera och bearbeta olika energier. Högkänsliga personer tar in alla känslor och olika sinnesstämningar när vi kliver in i ett rum. Om vi inte vet om känslorna tillhör oss själva eller någon annan så blir det ibland svårt att filtrera, vilket barn kan ha svårt att göra. 

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 20–30% hos den globala befolkningen. Att vara högkänslig kan vara en superkraft om vi har kunskap om vårt personlighetsdrag och lär oss hur vi kan hantera energier. Som högkänsligt barn tog jag tidigt in mina föräldrars sorg, de hade just förlorat min bror i leukemi. Även om jag aldrig träffade min storebror fysiskt har jag känt av honom energimässigt, vilket jag är otroligt tacksam för. Han har guidat mig genom livet, och berättelsen om Neo är baserad på honom men inspirerad av min son.

Neo och de fyra elementen

Neo och de fyra elementen

Följ med den energifyllda Neo på olika äventyr i skogen, där han bor med sina föräldrar i en koja. Neo guidas på sina vandringar av en fjäder och möter i berättelsen olika djur som alla representerar de fyra elementen: eld, vatten, jord och luft. Läs mer »