đŸ„ł Jubelidiot (Nyhetsbrev #400)

Partyhatt eller dumstrut? Foto: iStock.

Rubricering. Att rubricera Àr viktigt inte bara för kriminalare utan Àven för journalister. Inte minst idag Àr rubriken skillnaden mellan att bli lÀst och ignorerad. DÀrför tÀnkte jag att Jubelidiot var en bÀttre rubrik Àn Jubileumsbrev.

Inte för att det har sÄ mycket tÀckning i texten. Jag tÀnkte inte hÀnga ut nÄgra jubelidioter för ofta kan man ju sjÀlv vara det nÀr man agerar utifrÄn okunskap. Eller dÄligt omdöme. Eller en kombination.

Ibland nÀr jag studerar företagets resultatrapporter sÄ undrar jag om jag Àr en jubelidiot som fortsÀtter lÀgga ner sÄ mycket tid pÄ Boktugg och bokbranschen. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv finns det bÄde lönsammare branscher och jobb (Àven om Storytels nya VD kan tjÀna >54 Mkr). SÄ jag har gett det den hÀr hösten ocksÄ.

De nÀrmsta mÄnaderna mÄste vi knÀcka nöten till hÄllbar lönsamhet.

Men, 400 nyhetsbrev. Det Ă€r mĂ„nga. Och ni lĂ€sare Ă€r mĂ„nga. Fler Ă€n de 239 personer som fick det Nyhetsbrev #4 som skickades ut den 1 september 2016. Sex Ă„r senare har vi passerat 9 000 prenumeranter.

Bokbranschen har förÀndrats rejÀlt under de hÀr Ären. Digitaliseringen har börjat pÄ allvar. Och nej, vi har inte sett slutet pÄ den. Branschveteraner Àr helt övertygade om att pappersboken kommer att dominera under flera decennier framöver eller rentav för evigt. IT-folk utanför bokbranschen Àr helt övertygade om att vi har 90 procent eböcker och ljudböcker inom tio Är.

Kanske Ă€r det just detta som lockar mig att fortsĂ€tta. Att följa en förĂ€ndringsresa inifrĂ„n. Boktugg har förĂ€ndrats (nĂ€stan) lika mycket som bokbranschen de hĂ€r Ă„ren. Det finns en tydlig vision om vart vi vill, men vĂ€gen dit Ă€r krokig och skakig och det Ă€r ingen sjĂ€lvklarhet att vi kan besegra drakarna som hindrar oss eller ta oss över urĂ„ldriga hĂ€ngbroar pĂ„ vĂ€gen mot … framtiden.

PÄ samma sÀtt som jag kÀnner en oerhörd nyfikenhet pÄ allt som hÀnder sÄ kan jag kÀnna en frustration över att inte ha resurserna att skildra det fullt ut. Boktugg Àr en extremt slimmad organisation som samtidigt sitter pÄ kunskaper som fÄ andra redaktioner i Sverige har. Vi ska bara hitta rÀtt sÀtt att monetarisera det som man sÀger i mediabranschen. Har du nÄgot bra tips sÄ skicka gÀrna en rad till solve@boktugg.se.

Och vi ses vĂ€l pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg om tre veckor (vart tog sommaren vĂ€gen) …?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Tack alla ni som swishar in en stödslant till oss pÄ 123-483 18 71. Ett ovÀrderligt komplement till annonsintÀkterna. PÄ tal om annonser har du vÀl inte missat vÄr annonsmeny med flera goda alternativ, och för dig som vill ha extra allt av Boktugg sÄ erbjuder vi Analysbrevet!


đŸ§© Korsord. För att fira vĂ„rt 400-nummersjubileum sĂ„ bjuder vi alla pĂ„ veckans korsord. In och lös Litteraturkrysset nu.


Ska du pĂ„ BokmĂ€ssan? I förra nyhetsbrevet stĂ€llde vi frĂ„gan ”Ska du till BokmĂ€ssan i Göteborg i Ă„r?” till lĂ€sarna. Ja, sĂ€ger 56 % medan 10 % Ă€nnu inte bestĂ€mt sig. Kanske har de hunnit göra det nu nĂ€r Crimetime Award presenterat Ă„rets nominerade? NĂ„gra enstaka svarade att de tĂ€nkte besöka mĂ€ssan digitalt pĂ„ BokmĂ€ssan Play.

En majoritet (betydligt större Àn en trolig sÄdan i riksdagen) kommer till BokmÀssan som besökare utan nÄgon annan roll Àn att uppleva mÀssgolv och seminarier. 22 % av dem som svarat att de ska till mÀssan gör det som utstÀllare, 13 % medverkar som författare. Resten Àr en mix av bokhandlare, bibliotekarier, bookstagrammare och journalister.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Fyndhörnan med bland annat pocketböcker frÄn 19 kr och romaner frÄn 59 kr.

Just nu pĂ„ Adlibris: Boktips till förĂ€ldrar – SkĂ€rmtid, trots & kĂ€rlek upp till 44 % rabatt. Erbjudandet pĂ„ rabatterade böcker gĂ€ller t.o.m. 12/9 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pÄ Akademibokhandeln: Allt du behöver inför kurs- och jobbstarten. Pennor och anteckningsböcker till bra priser.

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


Det mesta av notiserna nedan Àr hÀmtade frÄn vÄrt nyhetsflöde pÄ sajten. Varje dag samlar vi ihop intressanta nyheter och trender i kortform och fyller pÄ under dagen. Tillsammans med aktuella utgivningar, födelsedagar och uppmÀrksamma kopplingen mellan dagen och böcker.

Ibland lĂ€nkar vi till egna nyheter – ibland till andras.💡 Analysbrevet. Ljudboksboomen förĂ€ndrar bokbranschen. Hur ska förlag och författare navigera? Och vad kommer egentligen att hĂ€nda pĂ„ den svenska marknaden. Konsolidering vs globalisering. ObegrĂ€nsat vs tak pĂ„ lyssning och lĂ€sning. Missa inte Strategier för att rida pĂ„ ljudboksvĂ„gen och Royaltyrevolutionen.💔 Anna. En vĂ€n som kommer att saknas pĂ„ BokmĂ€ssan i Ă„r Ă€r Anna von SchĂ©ele som gick bort i sommar. Hon ramlade in i bokbranschen 2010, nĂ€stan samtidigt som jag sjĂ€lv. Vi lĂ€rde kĂ€nna varandra bland annat genom NOFF dĂ€r hon Ă€ven var ordförande under nĂ„gra Ă„r och sĂ„ sent som i vĂ„ras styrde upp valberedningen. Anna var en flitig lĂ€sare av detta nyhetsbrev och hörde ofta av sig med uppmuntrande ord, eller frĂ„gor. Alltid nyfiken pĂ„ att diskutera framtiden för ljudboken. Hon drev ett litet ljudboksförlag, A Nice Noise, som inte var frĂ€mmande för att testa nya saker som exempelvis en novelltĂ€vling med robotjury samtidigt som hon vĂ€rnade om den fysiska ljudboken pĂ„ CD (som fortfarande har en publik trots streamingtjĂ€nster).

Författaren Varg Gyllander, som kĂ€nde Anna bĂ€ttre Ă€n de flesta, formulerade fina minnesord hos SvB och skriver bland annat ”Anna behöll drivet och entusiasmen in i det sista och bar sin sjukdom utan klagan”.🐈 Lerinbok. Idag slĂ€pps Lars Lerins nya bilderbok Kattjakten, en vintrig, generationsöverskridande berĂ€ttelse om ett vardagsnĂ€ra drama med de karakteristiska akvarellerna. Kattjakten som ljudbok dröjer ytterligare tvĂ„ veckor.

📉 BörsvĂ€rde. Storytels totala börsvĂ€rde sjönk pĂ„ fredagen till 2,99 miljarder kronor, alltsĂ„ under 3 miljarder. För ungefĂ€r ett Ă„r sedan var motsvarande siffra över 15 miljarder. Nu Ă€r det inte bara ljudböcker i mobilen som ger investerare frossa för tillfĂ€llet, men ett techbolag som vĂ€rderas under sin Ă„rsomsĂ€ttning Ă€r ovanligt.

🔋 Energiprisprotest. Brittiska oberoende förlag och bokhandlare uppmanar regeringen att vidta Ă„tgĂ€rder mot skenande energipriser. Av tvĂ„ skĂ€l: dels den egna uppvĂ€rmningen dĂ€r bokhandlare nu sĂ€nker temperaturen i butikerna, dels att kundernas höga energirĂ€kningar gör att de kanske inte har rĂ„d att handla böcker i höst och vinter. (The Bookseller)

🍕 Pizza-Sverige. IgĂ„r slĂ€pptes boken Sveriges landskapspizzor. Svenska kocklandslaget och VĂ€sterbottensost bad svenska folket att ta fram pizzor med smak av de rĂ„varor som gör just deras landskap unikt. Intresset blev enormt och recept pĂ„ pizzor strömmade in frĂ„n alla landets hörn. Resultatet blev 25 st svenska landskapspizzor som nu samlats i en bok.

🎧 Norge-royalties. Författare till korta barnböcker Ă€r inte jĂ€ttenöjda med prenumerationsttjĂ€nsternas timbaserade ersĂ€ttning. Men i grannlandet förhandlade Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) fram ett avtal med fasta ersĂ€ttningar per bok. Barnböcker under 20 minuter ger 8,75 NOK per lyssning och lĂ€ngre böcker 11 NOK (motsvarande 9,38 respektive 11,80 SEK). En bok kan ge royalty max en gĂ„ng per mĂ„nad per prenumerant. Men för prenumerationstjĂ€nsterna riskerar det Ă€ndĂ„ att sprĂ€cka kalkylen. (Bok365)

đŸŒč Falskt dödsbud. Brittiska dagstidningen The Independent (numera enbart webbaserad) rapporterade felaktigt att Elena Ferrante var död och nyheten spreds till bĂ„de Yahoo News och MSN. Tidningen raderade nyheten nĂ€r det visade sig att kĂ€llan, en tweet pĂ„ ett konto som utgav sig för att vara hennes spanska förlag, var fejkat av den italienska journalisten Tommasso Debenedetti. Han har tidigare lurat medier att bland annat en pĂ„ve och Fidel Castro dött för att visa hur det slarvas med kĂ€llkritik. (PressGazette)

đŸ—Łïž MinoritetssprĂ„k. MeĂ€nkieli Ă€r ett nationellt minoritetssprĂ„k i Sverige, men tillgĂ„ngen till böcker pĂ„ sprĂ„ket Ă€r begrĂ€nsad. Nu tillgĂ€ngliggör Kungliga biblioteket (KB) bĂ„de skön- och facklitteratur pĂ„ meĂ€nkieli i den digitala tjĂ€nsten BlĂ€ddra (en kostnadsfri app med litteratur pĂ„ Sveriges nationella minoritetssprĂ„k, som lanserades i april 2021). Böckerna Ă€r helt gratis för alla att ta del av.

đŸŽ™ïž InlĂ€sardilemmat. Lyssnarna rasar nĂ€r förlaget Lind & Co byter inlĂ€sare pĂ„ en populĂ€r ljudboksserie av Dag Öhrlund samtidigt som de bĂ€sta inlĂ€sarna Ă€r fullbokade i ett Ă„r. InlĂ€sarna har fĂ„tt allt större makt pĂ„ ljudbokstjĂ€nsterna.

Ny upplaga. Johan Molanders omtalade bok Diplomatens sista depesch kom ut den 21 mars och gick till tryck före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Boken kommer nu i en ny (andra) nĂ„got utökad upplaga med ett nytt efterord dĂ€r författaren reflekterar över utvecklingen. ”Kriget innebĂ€r enligt min mening pĂ„ sikt slutet för Putin och hans regim”, skriver han dĂ€r.

🧒 Barn(boks)jury. Vem bĂ€ttre lĂ€mpad att bedöma vilken barnbok som Ă€r bĂ€st Ă€n de som faktiskt befinner sig i mĂ„lgruppen? The Guardian berĂ€ttar att Children’s Book Council of Australia (CBCA) lĂ€t 2 000 barn fördelade pĂ„ 155 jurygrupper utse Shadowers’ choice awards. Man hade Ă€ven en vuxenjury – som valde helt andra vinnare Ă€n barnen. Vad gick hem hos barnen? Humor var viktigt, menade nĂ„gra jurymedlemmar.

🐅 Rovdjursförlag. BĂ„de i USA och UK varnas för ”vanity presses” och ”predatory publishers”, avarter bland hybridförlag som vi skulle kunna kalla rovdjursförlag pĂ„ svenska. Som sĂ€ljer utgivningstjĂ€nster till författare med höga priser och lĂ„g kvalitet. Författaren Alexa T. Dodd berĂ€ttar om hur hon som 17-Ă„ring blev lurad att ge ut sin första bok pĂ„ ett rovdjursförlag vars VD senare visade sig ha förskingrat författarnas smĂ„ royalties och bolaget gick i konkurs. Idag (utgiven pĂ„ traditionella förlag) fĂ„r hon erbjudanden frĂ„n bedragare som utger sig för att vara agenter och vill ta sig an den dĂ€r första boken. (LitHub)

Politiker delar lĂ€supplevelser. Svenska FörlĂ€ggareföreningen lanserar kampanjen Boken som formade mig, för att inför valet lyfta boken och lĂ€sningens betydelse. 

Maria Turtschaninoff intervju. I episodromanen Arvejord skriver Maria Turtschaninoff om livet i en österbottnisk by och utforskar relationen mellan mĂ€nniskan och naturen.

”Stöld” blir film pĂ„ Netflix. Författaren Ann-HelĂ©n Laestadius roman Stöld ska bli film pĂ„ Netflix. Boken gavs ut förra Ă„ret och handlar om det hat som fortfarande riktas mot samerna. Den utsĂ„gs till Ă„rets bok av lĂ€sarna i Bonniers bokklubbar och den har sĂ„lts till flera lĂ€nder.

Feelgoodserie. LB förlag kommer att ge ut en serie feelgoodböcker av författaren Alexandra Appelqvist med start hösten 2023.

Nils Holgersson-pris. Författaren och bibliotekarien Annelie Drewsen Ă€r Ă„rets mottagare av barnbokspriset Nils Holgersson-plaketten. Hon fĂ„r priset för ungdomsromanen Prinsen av Porte de la Chapelle med motiveringen att ”den med ett vackert sprĂ„k och poetiska formuleringar ger en förstĂ„else för hur det kan vara att vara pĂ„ flykt”.

Hadenius fortsÀtter. Patrik Hadenius blir permanent förlagschef för tvÄ anrika barnboksförlag samtidigt som han fÄr tvÄ bitrÀdande förlagschefer: Moa Brunnberg (Rabén & Sjögren och B. Wahlströms) och Cecilia Kerstell (Norstedts).

Drakar pĂ„ Kickstarter. Kickstartern för den nya versionen av rollspelet Drakar och demoner med bilder av Johan Egerkrans och Ă€ventyr av Niklas Natt och Dag har fĂ„tt en flygande start och dragit in över 4 Mkr pĂ„ ett dygn.

ABF-pris. Serietecknaren Mats Jonsson fĂ„r ABF:s litteraturpris 2022. Han fĂ„r stipendiet pĂ„ 100 000 kronor för att han ”med svart tusch, humor och en del ilska mĂ„lar över Sveriges vita flĂ€ckar”, enligt ett pressmeddelande.

ÖvervĂ€ldigad vinnare. Vid Feelgood-festivalen i Mariefred delades priset till Årets feelgood 2022 ut till Karin HĂ€rjegĂ„rd och hennes bok Kallbaderskan bland fjĂ€llen. Nu vĂ€ntar arbetet med uppföljaren i den planerade trilogin, men först ska hon smĂ€lta helgens uppstĂ„ndelse.

Filmatisering höstens stora biodrama. Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans roman ”BrĂ€nn alla mina brev” blir höstens stora svenska drama pĂ„ bio. Regissörens film berörde författaren djupt.
– Alex pĂ„stĂ„r att han grĂ€t halva filmen. Det vet jag inte, men jag tror sĂ€kert att han blev drabbad av den, sĂ€ger Björn Runge.

Scandbook ökar. Tryckerikoncernen Scandbook redovisar en vinst pÄ 10,7 Mkr (EBITDA) för andra kvartalet 2022, trots kostnadsökningar. OmsÀttningen ökade till 88,1 (77,2) Mkr.

Dikter pĂ„ USA-turnĂ©. Den svenska poeten och aktivisten Signe Aurells dikter tonsattes över 100 Ă„r efter utgivningen. I höst turnerar Maja Heurling och Ola Sandström med förestĂ€llningen ”Signe Aurell – Irrbloss” i USA. Duon har turnerat med förestĂ€llningen i Sverige i drygt tre Ă„r.

PoesimĂ€ssa. Ann JĂ€derlund, Athena Farrokhzad, pianisten och pop-poeten Rotem Geffen och akademiledamoten Jila Mossaed. Det Ă€r nĂ„gra av deltagarna i Ă„rets poesimĂ€ssa pĂ„ Tranströmerbiblioteket i Stockholm. PoesimĂ€ssan hĂ„lls den 16–18 september och anordnas, som tidigare Ă„r, av Stockholms stadsbibliotek. Under mĂ€ssan delas ocksĂ„ priset för Årets poesiförlag ut.

Ny YA-litteraturfestival. KĂ€rlek x kamp kallas den nya litteraturfestival för unga 14–25 Ă„r som Ă€ger rum 2–3 september pĂ„ Lava, Kulturhuset i Stockholm.

Elsa Beskow-plaketten. Elsa Beskow-plaketten 2022 för bĂ€st illustrerade svenska barnbok gĂ„r till Jonas TjĂ€der och Maja Knochenhauer för Bokstavshusen. 

Förbjuds i Belarus. Kulturdepartementet i Belarus ska utreda Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker för extremism, uppger hennes agent för SVT:s Kulturnyheterna.

Aktier för 54 Mkr. Storytels nya VD Johannes Larcher kan jobba ihop 600 000 aktier om han stannar i fyra Är och lyckas dubbla dagens börskurs. Dessa aktier kan dÄ vara vÀrda lÄngt över 54 Mkr.

BÀstinlÀsarism. Lyssnarna rasar nÀr förlaget byter inlÀsare pÄ en populÀr ljudboksserie samtidigt som de bÀsta inlÀsarna Àr fullbokade i ett Är. InlÀsarna har fÄtt allt större makt pÄ ljudbokstjÀnsterna. LjudbokstjÀnster motverkar bÀstsÀljarism men frÀmjar bÀstinlÀsarism, konstaterar vi.

Leninpriset. Författaren Carl-Göran Ekerwald, 98, tilldelas Leninpriset pĂ„ 100 000 kronor.

Torbjörn Flygt-nytt. 21 Ă„r efter Augustprisade ”Underdog” fortsĂ€tter Torbjörn Flygt romansviten om Johan Kraft – som nu har landat i ett ”mörkblĂ„tt” medelklassomrĂ„de. DĂ€r tvingas han med stigande vanmakt hantera förlusten av bĂ„de sin syster och drömmen om ett rĂ€ttvist samhĂ€lle.

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in.


SPONSRAT

NOFF logga

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Det finns en bok för varje tillfĂ€lle! Och vi vet vilken. Böcker och författare som det pratas om – eller kommer att pratas om. Allt finns hos SelmaStories

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.