Karin Härjegårds bok Kallbaderskan bland fjällen vann Årets feelgood 2022. Bild: Richard Bergstedt

Karin Härjegård: Jag blev överväldigad när boken vann

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vid Feelgood-festivalen i Mariefred delades priset till Årets feelgood 2022 ut till Karin Härjegård och hennes bok Kallbaderskan bland fjällen. Nu väntar arbetet med uppföljaren i den planerade trilogin, men först ska hon smälta helgens uppståndelse.

Karin Härjegård blev överlycklig när boken nominerades och överväldigad när den vann.


ANNONS


– Jag var på plats i Mariefred och har ju sådana fantastiska författarkollegor. Det var idel kärlek, pepp och uppmuntran. Och nu när jag kommit hem får jag massor av blommor och hälsningar.

Idén till Kallbaderskan bland fjällen började hos karaktären Sonja som, visade det sig, inte kom att vara den huvudperson författaren tänkt.

– Sonjas berättelse kom för flera år sedan, så den skrev jag. Plötsligt dök Helena upp och jag insåg att det inte var Sonja som var huvudpersonen, utan Helena. Jag kan aldrig riktigt förklara hur personerna kommer till, de bara finns där. Det är så häftigt att få skriva om det som dyker upp i huvudet.

Karin Härjegård skriver förutom romaner även dikter, sångtexter och noveller. Flera av hennes tidigare böcker bygger på kvinnor som bott i hennes hemtrakt och har krävt gedigen research. I Det har kommit ett brev, till exempel, skildrar hon Margareta Olofssons liv. Margareta emigrerade till Amerika förra sekelskiftet och blev känd väverska. Genom de brev hon skickat från Amerika till sin familj i Sverige har Karin Härjegård kunnat följa hennes liv.

ANNONS

Nästa bok i mars 2023

Men de planerade tre böckerna i serien om kallbaderskan är helt fiktiva. Nästa del är tänkt att komma ut i mars 2023 och är en fortsättning på berättelsen om Helena men med en parallell historia som utspelar sig på 1970-talet. Manuset befinner sig i Karin Härjegårds favoritfas i författandet: redigeringen.

– Jag ser så mycket fram emot att redigera. Att få andra människors ögon på berättelsen och det är spännande att se hur den utvecklas.

Karin Härjegård är präst och som så många andra författare arbetade hon heltid och skrev tidiga morgnar innan familjen vaknat, sena kvällar när de andra gått och lagt sig och på semesterarna. För sex år sedan kom hon till en punkt där hon ville ge skrivandet mer tid och var tvungen att fatta ett beslut. Nu arbetar hon varannan vecka som författare och varannan som präst, ett upplägg som fungerar bra.

 Erfarenheterna som präst har hon nytta av i skrivandet.

– Ja, ibland säger läsare att ”det märks att du också är präst”. Jag lär mig så mycket av människor, jag möter dem i deras största sorg och största glädje och kan använda mig av det i mina texter.

Omgivningen, Karin Härjegård bor i Duved, är också en stor inspirationskälla.

– Jag är uppvuxen i en by bland fjällen, jag kunde dra på mig kängor och gå upp på fjället. Naturen betyder mycket och jag har den runt om mig när jag skriver.


ANNONS


Planerna på bok nummer tre i serien finns på plats och vad som väntar efter den återstår att se. Men fler böcker blir det.

– Jag har hela huvudet fullt av planer.

Juryns motivering:

”Årets feelgood är klar som en fjällbäck och smakrik som en våffla gjord med äkta grädde. Karin Härjegård tar oss med på en livsvandring i gränslandet mellan uppgivenhet och hopp, och hon räds varken allvaret eller skratten. Historien överraskar och hittar nya stigar bortom genrens uppkörda allfarvägar. En relationsroman om att hitta sig själv där maten och miljöerna är viktiga ingredienser. Det dynamiska språket, med många gestaltande detaljer, driver elegant handlingen vidare och skapar en stark närvaro.”

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …