Karin Härjegård: Jag blev överväldigad när boken vann

Karin Härjegårds bok Kallbaderskan bland fjällen vann Årets feelgood 2022. Bild: Richard Bergstedt

Vid Feelgood-festivalen i Mariefred delades priset till Årets feelgood 2022 ut till Karin Härjegård och hennes bok Kallbaderskan bland fjällen. Nu väntar arbetet med uppföljaren i den planerade trilogin, men först ska hon smälta helgens uppståndelse.

Karin Härjegård blev överlycklig när boken nominerades och överväldigad när den vann.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag var på plats i Mariefred och har ju sådana fantastiska författarkollegor. Det var idel kärlek, pepp och uppmuntran. Och nu när jag kommit hem får jag massor av blommor och hälsningar.

Idén till Kallbaderskan bland fjällen började hos karaktären Sonja som, visade det sig, inte kom att vara den huvudperson författaren tänkt.

– Sonjas berättelse kom för flera år sedan, så den skrev jag. Plötsligt dök Helena upp och jag insåg att det inte var Sonja som var huvudpersonen, utan Helena. Jag kan aldrig riktigt förklara hur personerna kommer till, de bara finns där. Det är så häftigt att få skriva om det som dyker upp i huvudet.

Karin Härjegård skriver förutom romaner även dikter, sångtexter och noveller. Flera av hennes tidigare böcker bygger på kvinnor som bott i hennes hemtrakt och har krävt gedigen research. I Det har kommit ett brev, till exempel, skildrar hon Margareta Olofssons liv. Margareta emigrerade till Amerika förra sekelskiftet och blev känd väverska. Genom de brev hon skickat från Amerika till sin familj i Sverige har Karin Härjegård kunnat följa hennes liv.

Nästa bok i mars 2023

Men de planerade tre böckerna i serien om kallbaderskan är helt fiktiva. Nästa del är tänkt att komma ut i mars 2023 och är en fortsättning på berättelsen om Helena men med en parallell historia som utspelar sig på 1970-talet. Manuset befinner sig i Karin Härjegårds favoritfas i författandet: redigeringen.

– Jag ser så mycket fram emot att redigera. Att få andra människors ögon på berättelsen och det är spännande att se hur den utvecklas.

Karin Härjegård är präst och som så många andra författare arbetade hon heltid och skrev tidiga morgnar innan familjen vaknat, sena kvällar när de andra gått och lagt sig och på semesterarna. För sex år sedan kom hon till en punkt där hon ville ge skrivandet mer tid och var tvungen att fatta ett beslut. Nu arbetar hon varannan vecka som författare och varannan som präst, ett upplägg som fungerar bra.

 Erfarenheterna som präst har hon nytta av i skrivandet.

– Ja, ibland säger läsare att ”det märks att du också är präst”. Jag lär mig så mycket av människor, jag möter dem i deras största sorg och största glädje och kan använda mig av det i mina texter.

Omgivningen, Karin Härjegård bor i Duved, är också en stor inspirationskälla.

– Jag är uppvuxen i en by bland fjällen, jag kunde dra på mig kängor och gå upp på fjället. Naturen betyder mycket och jag har den runt om mig när jag skriver.

Planerna på bok nummer tre i serien finns på plats och vad som väntar efter den återstår att se. Men fler böcker blir det.

– Jag har hela huvudet fullt av planer.

Juryns motivering:

”Årets feelgood är klar som en fjällbäck och smakrik som en våffla gjord med äkta grädde. Karin Härjegård tar oss med på en livsvandring i gränslandet mellan uppgivenhet och hopp, och hon räds varken allvaret eller skratten. Historien överraskar och hittar nya stigar bortom genrens uppkörda allfarvägar. En relationsroman om att hitta sig själv där maten och miljöerna är viktiga ingredienser. Det dynamiska språket, med många gestaltande detaljer, driver elegant handlingen vidare och skapar en stark närvaro.”

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.