Årets Feelgood 2022: ”Kallbaderskan bland fjällen” av Karin Härjegård

Karin Härjegård årets feelgood
Hon har skrivit Årets feelgood 2022: Karin Härjegård, arbetar som präst i Svenska kyrkan i Åre och bor i Duved. Pressbild.

Kallbaderskan bland fjällen heter vinnaren av Årets feelgood 2022, eller kanske författaren Karin Härjegård från Duved.

Varje år anordnar Feelgoodfestivalen tävlingen ”Årets feelgood”, där läsare får rösta på sin favoritbok, i år bland de som släppts från sommaren 2021 – våren 2022. Runt 3 000 personer röstade och fyra böcker gick sedan vidare till en utomstående jury. Denna bestod av journalisterna Kerstin Särneö och Pekka Heino samt bokbloggaren Eva Boström.

Vinnarboken, Kallbaderskan bland fjällen, släpptes av Printz Publishing i april 2022. Författaren, Karin Härjegård, arbetar som präst i Svenska kyrkan i Åre och bor i Duved.

Juryns motivering:
”Årets feelgood är klar som en fjällbäck och smakrik som en våffla gjord med äkta grädde. Karin Härjegård tar oss med på en livsvandring i gränslandet mellan uppgivenhet och hopp, och hon räds varken allvaret eller skratten. Historien överraskar och hittar nya stigar bortom genrens uppkörda allfarvägar. En relationsroman om att hitta sig själv där maten och miljöerna är viktiga ingredienser. Det dynamiska språket, med många gestaltande detaljer, driver elegant handlingen vidare och skapar en stark närvaro.”

De nominerade böckerna var:

  • Anne-Lie Högberg – Breven som länkar oss samman
  • Karin Härjegård – Kallbaderskan bland fjällen
  • Birgitta Bergin – Det enda jag vill är att leva
  • Cassandra Brunstedt – En enkel till Indien

Lördagen den 27 augusti ägde den sjätte upplagan av litteratureventet, Feelgoodfestivalen, rum i Mariefred. Runt 30 svenska och några internationella författare inom feelgoodgenren var på plats och medverkade i seminarier och skrivarskolor. I år var festivalen extra efterlängtad då publik äntligen kunde närvara efter två år då man enbart kunnat erbjuda digital festival.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.