Karin Härjegård årets feelgood
Hon har skrivit Årets feelgood 2022: Karin Härjegård, arbetar som präst i Svenska kyrkan i Åre och bor i Duved. Pressbild.

Årets Feelgood 2022: ”Kallbaderskan bland fjällen” av Karin Härjegård

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kallbaderskan bland fjällen heter vinnaren av Årets feelgood 2022, eller kanske författaren Karin Härjegård från Duved.

Varje år anordnar Feelgoodfestivalen tävlingen ”Årets feelgood”, där läsare får rösta på sin favoritbok, i år bland de som släppts från sommaren 2021 – våren 2022. Runt 3 000 personer röstade och fyra böcker gick sedan vidare till en utomstående jury. Denna bestod av journalisterna Kerstin Särneö och Pekka Heino samt bokbloggaren Eva Boström.

Vinnarboken, Kallbaderskan bland fjällen, släpptes av Printz Publishing i april 2022. Författaren, Karin Härjegård, arbetar som präst i Svenska kyrkan i Åre och bor i Duved.

Juryns motivering:
”Årets feelgood är klar som en fjällbäck och smakrik som en våffla gjord med äkta grädde. Karin Härjegård tar oss med på en livsvandring i gränslandet mellan uppgivenhet och hopp, och hon räds varken allvaret eller skratten. Historien överraskar och hittar nya stigar bortom genrens uppkörda allfarvägar. En relationsroman om att hitta sig själv där maten och miljöerna är viktiga ingredienser. Det dynamiska språket, med många gestaltande detaljer, driver elegant handlingen vidare och skapar en stark närvaro.”

De nominerade böckerna var:

  • Anne-Lie Högberg – Breven som länkar oss samman
  • Karin Härjegård – Kallbaderskan bland fjällen
  • Birgitta Bergin – Det enda jag vill är att leva
  • Cassandra Brunstedt – En enkel till Indien

Lördagen den 27 augusti ägde den sjätte upplagan av litteratureventet, Feelgoodfestivalen, rum i Mariefred. Runt 30 svenska och några internationella författare inom feelgoodgenren var på plats och medverkade i seminarier och skrivarskolor. I år var festivalen extra efterlängtad då publik äntligen kunde närvara efter två år då man enbart kunnat erbjuda digital festival.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …