crimetime award 2022
Jurygrupperna har sagt sitt - de nominerade till Crimetime Award 2022 är klara. Pressbild.

Här är alla de nominerade till Crimetime Award 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För åttonde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime. Kategorierna: Årets deckardebut, Årets barndeckare samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare. Läsarna kan nu lägga sin röst.

För femte året i rad utspelar sig både festival och ceremoni på Bokmässan i Göteborg, där Crimetime i år är ett av fyra teman och större än någonsin.


ANNONS


Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset, som är ett av deckar-Sveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Maj SjöwallNiklas Natt och DagLiza Marklund och Sofie Sarenbrant, med flera.

I år delas det ut inför publik under Bokmässan, som nu är tillbaka i full kraft på Svenska Mässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 24 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.

Förutom själva äran tar vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Ett mycket bra och spännande år. Alla våra tre jurygrupper har fått en utmanande uppgift, men vi känner oss väldigt nöjda med våra nominerade. Extra roligt var det att för första gången någonsin så är det fler manliga debutanter bland de nominerade än kvinnliga. Tidigare år har de kvinnliga författarna dominerat. Det ska bli spännande att följa och se om det är ett skifte och att vi får se fler debuterande män framöver, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar den 1 september och pågår till den 19 september.

Crimetime Award årets deckardebut 2022

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets deckardebut
1. Victor Pavic Lundberg, för Den som överlever, Albert Bonniers förlag
2. Ulf Kvensler, för Sarek, Albert Bonniers förlag
3. Samuel Åhman, för Linnés arvinge, Kaunitz-Olsson
4. Sara Strömberg, för Sly, Modernista
5. Malin Sanglert, för Det andra arvet, Bokfabriken

I juryn för debutpriset 2022:

  • Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
  • Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
  • Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som marieinsweden på Instagram
  • Rasmus Klamas, frilansredaktör och spänningsjunkie
  • Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Årets barndeckare 2022

Årets Barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till årets barndeckare
1. Ingela Korsell och Daniel Thollin, för boken Experimentet i serien Mutanterna. Natur & Kultur
2. Nina och Willem Källmodin, för böckerna Källaren och Torpet. Bonnier Carlsen
3. Anders Sparring och Per GustavssonFamiljen Knyckertz och damen med fjäderboan i serien Familjen Knyckertz. Natur & Kultur
4. Gustav Tegby, för boken De överblivnas armé i serien Bortbytingar. Rabén & Sjögren
5. Johan Anderblad, för boken Dusty: Motorsågsstölderna i serien Dusty. Bonnier Carlsen

I barndeckarjuryn:


ANNONS


  • Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” och ”Krimtidpodden”.
  • Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
  • Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
  • Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
  • Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

För att rösta, klicka här >>

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare 2022

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

Nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2022:
Pascal Engman
Camilla Grebe
Sofie Sarenbrant
Viveca Sten
Emelie Schepp
Mari Jungstedt

Bokmässan i Göteborg äger rum 22–25 september 2022 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play. Som ett av årets fyra teman är deckarfestivalen Crimetime förlängt med en hel dag och många programpunkter, bland annat nyheterna Crimetime Afternoon tea och Crimetime Skrivarskola. Den arrangeras 23–25 september. Bokmässan Play nås via bokmassan.se

Hela programmet för Crimetime finns på www.bokmassan.se >>

Crimetime Göteborg

Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats. Som ett av Bokmässans teman är Crimetime förlängt med en dag och många programpunkter, och pågår 23–25 september. Temapartner till Crimetime på Bokmässan är Bookbeat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …