Här är alla de nominerade till Crimetime Award 2022

crimetime award 2022
Jurygrupperna har sagt sitt - de nominerade till Crimetime Award 2022 är klara. Pressbild.

För åttonde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime. Kategorierna: Årets deckardebut, Årets barndeckare samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare. Läsarna kan nu lägga sin röst.

För femte året i rad utspelar sig både festival och ceremoni på Bokmässan i Göteborg, där Crimetime i år är ett av fyra teman och större än någonsin.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset, som är ett av deckar-Sveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Maj SjöwallNiklas Natt och DagLiza Marklund och Sofie Sarenbrant, med flera.

I år delas det ut inför publik under Bokmässan, som nu är tillbaka i full kraft på Svenska Mässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 24 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.

Förutom själva äran tar vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Ett mycket bra och spännande år. Alla våra tre jurygrupper har fått en utmanande uppgift, men vi känner oss väldigt nöjda med våra nominerade. Extra roligt var det att för första gången någonsin så är det fler manliga debutanter bland de nominerade än kvinnliga. Tidigare år har de kvinnliga författarna dominerat. Det ska bli spännande att följa och se om det är ett skifte och att vi får se fler debuterande män framöver, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande, i ett pressmeddelande.

Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar den 1 september och pågår till den 19 september.

Crimetime Award årets deckardebut 2022

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets deckardebut
1. Victor Pavic Lundberg, för Den som överlever, Albert Bonniers förlag
2. Ulf Kvensler, för Sarek, Albert Bonniers förlag
3. Samuel Åhman, för Linnés arvinge, Kaunitz-Olsson
4. Sara Strömberg, för Sly, Modernista
5. Malin Sanglert, för Det andra arvet, Bokfabriken

I juryn för debutpriset 2022:

  • Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
  • Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
  • Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som marieinsweden på Instagram
  • Rasmus Klamas, frilansredaktör och spänningsjunkie
  • Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Årets barndeckare 2022

Årets Barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till årets barndeckare
1. Ingela Korsell och Daniel Thollin, för boken Experimentet i serien Mutanterna. Natur & Kultur
2. Nina och Willem Källmodin, för böckerna Källaren och Torpet. Bonnier Carlsen
3. Anders Sparring och Per GustavssonFamiljen Knyckertz och damen med fjäderboan i serien Familjen Knyckertz. Natur & Kultur
4. Gustav Tegby, för boken De överblivnas armé i serien Bortbytingar. Rabén & Sjögren
5. Johan Anderblad, för boken Dusty: Motorsågsstölderna i serien Dusty. Bonnier Carlsen

I barndeckarjuryn:

  • Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” och ”Krimtidpodden”.
  • Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
  • Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
  • Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
  • Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

För att rösta, klicka här >>

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare 2022

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

Nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2022:
Pascal Engman
Camilla Grebe
Sofie Sarenbrant
Viveca Sten
Emelie Schepp
Mari Jungstedt

Bokmässan i Göteborg äger rum 22–25 september 2022 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play. Som ett av årets fyra teman är deckarfestivalen Crimetime förlängt med en hel dag och många programpunkter, bland annat nyheterna Crimetime Afternoon tea och Crimetime Skrivarskola. Den arrangeras 23–25 september. Bokmässan Play nås via bokmassan.se

Hela programmet för Crimetime finns på www.bokmassan.se >>

Crimetime Göteborg

Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats. Som ett av Bokmässans teman är Crimetime förlängt med en dag och många programpunkter, och pågår 23–25 september. Temapartner till Crimetime på Bokmässan är Bookbeat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL