F.v.: Karl-Petter Thorwaldsson, Lawen Redar och Christer Nylander. Skärmdump från deras respektive Instagram- och Facebookkonton. Bilden är ett montage. Foto: Svenska Förläggareföreningen

Politiker delar läsupplevelser i Förläggareföreningens kampanj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Förläggareföreningen lanserar kampanjen Boken som formade mig, för att inför valet lyfta boken och läsningens betydelse. 

Syftet med kampanjen är att uppmärksamma de svenska politikerna på hur viktigt deras arbete är för läsförmågan i landet.


ANNONS


– För att kunna ta aktiv del i det demokratiska samhället är läsförståelsen helt central, och det behövs ett starkt läsfrämjande arbete från politiken för att säkerställa att alla medborgare har den förmågan, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen.

I kampanjen uppmanar Förläggareföreningen Sveriges politiker att i sociala medier dela berättelser om böckerna som format dem. 

– Vi vill också belysa hur starka läsupplevelser kan påverka oss. Böcker öppnar dörrar till andra världar och låter läsaren vara med om spännande äventyr, känna starka känslor och se saker ur andra perspektiv. Just läsglädjen märks verkligen i politikernas berättelser, säger Mikaela Zabrodsky.

Inbjudan att delta har gått ut till samtliga riksdagsledamöter och statsråd. Kampanjen pågår fram till valdagen den 11 september. Hittills har representanter från Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna deltagit.

ANNONS

Karl-Petter Thorwaldsson (S) om Barnens Ö av PC Jersild

”Jag är en lyckligt lottad man – tack vare en fackföreningsrörelse med bildningsideal och några finurliga lärare kom böckerna in i mitt liv i mina sena tonår. Efter det var jag såld – böcker är en del av livet – lika viktigt som snus och lagom vackert väder.”

Lawen Redar (S) om Det andra könet av Simone de Beauvoir

”På socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm köpte jag som 18-åring Simone de Beauvoirs klassiska verk Det andra könet. Även om debatten om kön kommit längre än vad som formulerades år 1949, har jag nog levt och påverkats mest av de Beauvoirs devis om hur kvinnan ska åstadkomma politisk, ekonomisk, intellektuell och känslomässig frigörelse från att vara ett objekt till subjekt.”

Christer Nylander (L) om Trälarna av Sven Wernström 

”Det är otroligt konstigt att en bok som handlar om en kille som var slav för tusen år sedan kan fånga en ung persons intresse och sedan hänga kvar i minnet under alla dessa år. Det säger kanske något om berättelsers kraft, men också att det finns något allmänmänskligt som spänner över tid och rum, som kan underhålla, förbrylla, engagera.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …