Politiker delar läsupplevelser i Förläggareföreningens kampanj

F.v.: Karl-Petter Thorwaldsson, Lawen Redar och Christer Nylander. Skärmdump från deras respektive Instagram- och Facebookkonton. Bilden är ett montage. Foto: Svenska Förläggareföreningen

Svenska Förläggareföreningen lanserar kampanjen Boken som formade mig, för att inför valet lyfta boken och läsningens betydelse. 

Syftet med kampanjen är att uppmärksamma de svenska politikerna på hur viktigt deras arbete är för läsförmågan i landet.

– För att kunna ta aktiv del i det demokratiska samhället är läsförståelsen helt central, och det behövs ett starkt läsfrämjande arbete från politiken för att säkerställa att alla medborgare har den förmågan, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen.

I kampanjen uppmanar Förläggareföreningen Sveriges politiker att i sociala medier dela berättelser om böckerna som format dem. 

– Vi vill också belysa hur starka läsupplevelser kan påverka oss. Böcker öppnar dörrar till andra världar och låter läsaren vara med om spännande äventyr, känna starka känslor och se saker ur andra perspektiv. Just läsglädjen märks verkligen i politikernas berättelser, säger Mikaela Zabrodsky.

Inbjudan att delta har gått ut till samtliga riksdagsledamöter och statsråd. Kampanjen pågår fram till valdagen den 11 september. Hittills har representanter från Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna deltagit.

Karl-Petter Thorwaldsson (S) om Barnens Ö av PC Jersild

”Jag är en lyckligt lottad man – tack vare en fackföreningsrörelse med bildningsideal och några finurliga lärare kom böckerna in i mitt liv i mina sena tonår. Efter det var jag såld – böcker är en del av livet – lika viktigt som snus och lagom vackert väder.”

Lawen Redar (S) om Det andra könet av Simone de Beauvoir

”På socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm köpte jag som 18-åring Simone de Beauvoirs klassiska verk Det andra könet. Även om debatten om kön kommit längre än vad som formulerades år 1949, har jag nog levt och påverkats mest av de Beauvoirs devis om hur kvinnan ska åstadkomma politisk, ekonomisk, intellektuell och känslomässig frigörelse från att vara ett objekt till subjekt.”

Christer Nylander (L) om Trälarna av Sven Wernström 

”Det är otroligt konstigt att en bok som handlar om en kille som var slav för tusen år sedan kan fånga en ung persons intresse och sedan hänga kvar i minnet under alla dessa år. Det säger kanske något om berättelsers kraft, men också att det finns något allmänmänskligt som spänner över tid och rum, som kan underhålla, förbrylla, engagera.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.