Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer får Elsa Beskow-plaketten 2022

Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer. Foto: Lotten Tjäder Knochenhauer

Elsa Beskow-plaketten 2022 för bäst illustrerade svenska barnbok går till Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer för Bokstavshusen. 

Jonas Tjäder föddes 1985 i Jönköping och är utbildad arkitekt. Maja Knochenhauer föddes 1983 i Stockholm och är också utbildad arkitekt. De är gifta och Bokstavshusen (Opal) är deras debutbok.

Juryns motivering: ”Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur i bilderboken Bokstavshusen. Med egensinnig blandteknik varvas realistiska detaljer med fantasi i de färgrika och stilrena illustrationerna. Husen skildras tydligt med olika material såsom tegel och trä, där även husens reglar visas. Varje byggnad är snillrikt vald att representera en bokstav, till exempel operans O och det ödsliga zooets Z. Det smyger sig även in samhällsspaningar, som en väggmålning av klimatkämpen Greta Thunberg bredvid vattenkraftverket. Karaktärer och detaljer återkommer i berättelsen och för en uppmärksam barnblick finns det mycket att upptäcka. Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat. Ett synnerligen starkt debutverk.”

Priset delas ut vid en ceremoni i november.

Om plaketten

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.  

Bland tidigare pristagare finns bland andra Ilon Wikland, Jan Lööf, Pija Lindenbaum och Stina Wirsén. 

Bokstavshusen

Bokstavshusen

  • Förlag: Opal
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-24
  • ISBN: 9789172263765
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.