Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer. Foto: Lotten Tjäder Knochenhauer

Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer får Elsa Beskow-plaketten 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Elsa Beskow-plaketten 2022 för bäst illustrerade svenska barnbok går till Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer för Bokstavshusen. 

Jonas Tjäder föddes 1985 i Jönköping och är utbildad arkitekt. Maja Knochenhauer föddes 1983 i Stockholm och är också utbildad arkitekt. De är gifta och Bokstavshusen (Opal) är deras debutbok.

Juryns motivering: ”Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur i bilderboken Bokstavshusen. Med egensinnig blandteknik varvas realistiska detaljer med fantasi i de färgrika och stilrena illustrationerna. Husen skildras tydligt med olika material såsom tegel och trä, där även husens reglar visas. Varje byggnad är snillrikt vald att representera en bokstav, till exempel operans O och det ödsliga zooets Z. Det smyger sig även in samhällsspaningar, som en väggmålning av klimatkämpen Greta Thunberg bredvid vattenkraftverket. Karaktärer och detaljer återkommer i berättelsen och för en uppmärksam barnblick finns det mycket att upptäcka. Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat. Ett synnerligen starkt debutverk.”

Priset delas ut vid en ceremoni i november.

Om plaketten

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.  

Bland tidigare pristagare finns bland andra Ilon Wikland, Jan Lööf, Pija Lindenbaum och Stina Wirsén. 

Bokstavshusen

Bokstavshusen

  • Förlag: Opal
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-24
  • ISBN: 9789172263765
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …