Effekten av att byta inläsare mitt i en serie. Till vänsterer Bookbeat jämförelse av bok sju och åtta, till höger Storytel jämförelse av snittbetyg för böckerna i serien. Montage: Boktugg.

Ljudbokstjänster motverkar bästsäljarism – främjar bästinläsarism

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lyssnarna rasar när förlaget byter inläsare på en populär ljudboksserie samtidigt som de bästa inläsarna är fullbokade i ett år. Inläsarna har fått allt större makt på ljudbokstjänsterna.

Förra veckan släpptes den åttonde boken i Ewert Truut-serien, Där korparna skriker av Dag Öhrlund. De första sju böckerna i serien är inlästa av Stefan Sauk (som även läste in den tidigare Silverbielke-serien) och har varit väldigt populära. Under Storytels ”Topp 50 idag” ligger boken trea.


ANNONS


Det anmärkningsvärda är att förlaget bytt inläsare – till författaren själv. Och lyssnarna, eller många av dem, reagerar kraftfullt negativt på skiftet.

Förlagschefen på Lind & Co, Kristoffer Lind, berättar om bakgrunden till bytet i dagens avsnitt av Förlagspodden. Orsaken var att Stefan Sauk meddelade att han var fullbokad i mer än ett år framåt och inte ens ett dubblat arvode kunde få honom att stuva om i kalendern. Kort sagt, han var inte så angelägen om att läsa in ännu en bok om Ewert Truut.

Det är också ett exempel på hur de allra hetaste och mest eftertraktade inläsarna är fullbokade för lång tid framöver. I vissa fall är en bidragande faktor att de även har andra uppdrag utöver ljudböcker, som teater eller film. Men ofta handlar det om att alla förlag (och författare) springer på samma namn.

Men hur illa reagerar då ljudbokslyssnarna på författarinläsningen av Dag Öhrlund? Ja, ska man tro betygen på ljudbokstjänsterna så är det väldigt illa. Men samtidigt ska man komma ihåg att många ”missnöjesröstar”, det vill säga de blir sura och besvikna och markerar med en etta i betyg för att ”förlaget ska vakna!”. Över tid jämnar det ut sig när fler personer hunnit lyssna, varav en del faktiskt inte tycker att skillnaden är så stor.

ANNONS

Jag har själv reagerat när man bytt inläsare mitt i en serie, det är störande. Men efter ett tag vänjer man sig. Oftast.

Jämför de här två skärmdumparna från Bookbeats app och jämför betygen på den sjunde och åttonde boken i Ewert Truut-serien:

Byte av inläsare gav lägre betyg. Skärmdumpar och montage: Boktugg.

Inte nog med skillnaden i betyg på inläsare, även boken får lägre betyg. Vilket onekligen känns som en överreaktion från lyssnarna om nu inte den senaste boken verkligen är sämre än den föregående. Tittar vi på snittbetyget på Storytel har faktiskt detta repat sig något sedan vi tog skärmdumpen överst, nu har den 3,5 istället för 2,8 stjärnor. Även på Bookbeat är nu boken uppe i 4,1 och uppläsningen 3,3. Så den verkliga utvärderingen kan inte göras förrän om några månader.

Så vad innebär detta? Ja, det är ett tecken på att förlagen måste skola in nya inläsare och hitta nya röster för att inte vara beroende av stjärnornas scheman och möjlighet att välja och vraka bland manus.

Samtidigt så blir effekten av reaktionen och siffrorna ovan att förlagen blir än mer försiktiga med att chansa på okända eller nya inläsare, vilket leder till att stjärnorna blir än mer eftertraktade.

Bästinläsarismen frodas i prenumerationstjänster

Kristoffer Lind pratade i podden om att prenumerationstjänsterna i viss mån har motverkat bästsäljarismen genom att folk vågar prova nytt i större utsträckning än vid styckköp. Samtidigt kan vi då konstatera att den istället skapat en bästinläsarism.

Men som alla vet är det ett övergående problem. Om några år kommer stjärnorna att licensiera ut sina röster till företag som erbjuder produktion av ljudböcker med talsyntes. Då kanske alla kan välja Stefan Sauk som inläsare. Eller Dag Öhrlund.


ANNONS


Ett annat perspektiv är att författare som själva kan läsa in sina böcker kan få en konkurrensfördel. Något som hittills är vanligast bland barnboksförfattare som Astrid Lindgren, Sören Olsson, Anders Jacobsson och varför inte humorgänget IJustWantToBeCool som gått från ljudbok till pappersbok – givetvis med sina egna röster. Bland vuxenböcker är John Ajvide Lindqvist en av de författare som läser in sina egna ljudböcker.

Vem vet, kanske är det ett lyckokast för Dag Öhrlund att han ”tvingats” läsa in sin egen bok. Om några år kommer läsare att undra varför de hade en annan inläsare på de första sju böckerna i serien när han släpper bok tjugosex.

Med en framtid där talsyntes används allt oftare kommer troligen författaruppläsningar att bli vanligare då de bara behöver producera sin röst – inte läsa hela böcker. Men det dröjer några år.

LÄS ÄVEN: Fem steg till självläsande böcker via ljudböcker med talsyntes

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …