Sara Bergmark Elfgren (foto: Anna Drvnik), Niclas Christoffer (foto: Stefan Tell) och Lisa Bjärbo (foto: Gustav Gräll) är några av de medverkande författarna på litteraturfestivalen Kärlek x kamp.

Ny litteraturfestival för unga vuxna i Stockholm

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kärlek x kamp kallas den nya litteraturfestival för unga 14–25 år som äger rum 2–3 september på Lava, Kulturhuset i Stockholm.

Efter succén med barnboksfestivalen i samband med Stockholms bokhelg där flera av barnboksförlagen gick samman och skapade ett späckat program för de allra yngsta läsarna, har man nu tagit steget vidare och utvecklat ett event för en nästan vuxen publik, med förhoppningen att det ska bli årligt återkommande.

Under två dagar pågår ett program med författarintervjuer och panelsamtal med några av landets mest aktuella författare för unga vuxna. Medverkande är bland annat Sara Bergmark ElfgrenLisa Bjärbo, Johanna LindbäckSara OhlssonNora KhalilNiclas ChristofferSeluah AlsaatiJohanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall

Matilda Westerman kommer att hålla i ett föredrag om att rösta för allra första gången, varför det är så viktigt och hur det går till. Flera organisationer finns på plats för att berätta om sitt arbete med ungdomar. Det blir även öppen scen för den som vill läsa upp sina verk, och skrivarworkshop med Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur, för den som vill komma igång med sitt skrivande.

Arrangörer är Lava i samarbete med Bonnier Carlsen, B. Wahlströms, En bok för alla, Gilla Böcker, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Eventet Kärlek x kamp äger rum den 2–3 september. Här finns programmet.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …