Storytel-VD får optionsprogram värt minst 54 Mkr – eller noll kr

Johannes Larcher, ny VD för Storytel. Pressbild.

Storytels nya VD Johannes Larcher kan jobba ihop 600 000 aktier om han stannar i fyra år och lyckas dubbla dagens börskurs. Dessa aktier kan då vara värda långt över 54 Mkr.

Idag kallade Storytel till en extra bolagsstämma för att fastställa bland annat ett incitamentsprogram för den nya VD:n Johannes Larcher. Det bygger på att han kan jobba ihop ett antal optioner som han kan köpa för kvotvärdet 50 öre styck. Om han stannar i fyra år (till 2026) och dessutom når upp till ett mål som säger att Storytel-aktien då är värd minst 89,50 kr, blir det 600 000 aktier.

Med andra ord: han köper för 300 000 kr och får aktier värda minst 53,7 Mkr (räknat på börskursen 89,50). Men de kan också vara värda mycket mer – antag exempelvis att Storytel tar sig upp till nivån företaget hade för ett år sedan på 245 kr. Då är aktierna värda 147 miljoner.

Å andra sidan, om han misslyckas med att höja börskursen (som just idag verkar nå en ny bottennivå under 45 kr och börsvärdet på Storytel är farligt nära att gå under 3 miljarder kronor) så får han noll ersättning i aktier. Däremot lär han få 4-5 Mkr i årslön utöver incitamentsprogrammet.

Och vinsten på aktier beskattas som inkomst av tjänst för övrigt.

Dyrt? Nja, om värdet på bolaget flerdubblas så är aktieägarna förmodligen nöjda. Samtidigt som många av dem är spända på att se om den nya VD:n själv investerat i bolaget till dagens börskurs.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL