Johannes Larcher, tillträdande VD för Storytel. Pressbild.

Storytel-VD får optionsprogram värt minst 54 Mkr – eller noll kr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytels nya VD Johannes Larcher kan jobba ihop 600 000 aktier om han stannar i fyra år och lyckas dubbla dagens börskurs. Dessa aktier kan då vara värda långt över 54 Mkr.

Idag kallade Storytel till en extra bolagsstämma för att fastställa bland annat ett incitamentsprogram för den nya VD:n Johannes Larcher. Det bygger på att han kan jobba ihop ett antal optioner som han kan köpa för kvotvärdet 50 öre styck. Om han stannar i fyra år (till 2026) och dessutom når upp till ett mål som säger att Storytel-aktien då är värd minst 89,50 kr, blir det 600 000 aktier.

Med andra ord: han köper för 300 000 kr och får aktier värda minst 53,7 Mkr (räknat på börskursen 89,50). Men de kan också vara värda mycket mer – antag exempelvis att Storytel tar sig upp till nivån företaget hade för ett år sedan på 245 kr. Då är aktierna värda 147 miljoner.

Å andra sidan, om han misslyckas med att höja börskursen (som just idag verkar nå en ny bottennivå under 45 kr och börsvärdet på Storytel är farligt nära att gå under 3 miljarder kronor) så får han noll ersättning i aktier. Däremot lär han få 4-5 Mkr i årslön utöver incitamentsprogrammet.

Och vinsten på aktier beskattas som inkomst av tjänst för övrigt.

Dyrt? Nja, om värdet på bolaget flerdubblas så är aktieägarna förmodligen nöjda. Samtidigt som många av dem är spända på att se om den nya VD:n själv investerat i bolaget till dagens börskurs.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …