Johannes Larcher, tillträdande VD för Storytel. Pressbild.

Johannes Larcher från HBO blir ny VD för Storytel som stuvar om i styrelsen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Från tv till böcker: Johannes Larcher från HBO Max International blir ny VD för Storytel den 1 oktober 2022. Samtidigt ersätts flera ledamöter i styrelsen av nya namn.

– Jag är mycket glad att välkomna Johannes Larcher som ny VD för Storytel. Han passar perfekt för att leda företaget i nästa fas av tillväxt och internationell expansion. Johannes tillför marknadsledande expertis inom innehåll, growth marketing samt ledarskap och strategier för att skala digitala prenumerationstjänster. Ingrid Bojner kommer att fortsätta ingå i ledningsgruppen och jag vill tacka henne för det enastående arbete hon gjort som tillförordnad VD, säger Hans-Holger Albrecht, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Alla i bokbranschen: Vem är Johannes Larcher? Jo, enligt Storytel har han mer än 20 års erfarenhet från streaming- och mediebranschen. I sin senaste position som chef för HBO Max International har han planerat och lett lanseringen av HBO Max i 60 länder i Latinamerika och Europa och varit ansvarig för WarnerBros. Discovery-ägda HBO Max Internationals kundaffär med över 28 miljoner prenumeranter utanför USA. Johannes Larcher är amerikansk och österrikisk medborgare med en masterexamen från University of Music and Performing Arts i Wien och en Master of Business Administration från Wharton School vid University of Pennsylvania. Han är medlem i International Academy of Television Arts & Sciences.

Och med tanke på vad som just hänt inom HBO Max (som kastat ut nordiska serier) så är det nästan ironiskt att han nu tar över Storytel som nyss gått igenom en handbromssladd på tillväxtresan. Ska hans ankomst signalera en ny växel och full gas?

– Kraften i berättelser är tydligare än någonsin idag. Storytel har byggt en imponerande tjänst som sömlöst kopplar samman miljontals användare med sina favoritförfattare och har etablerat sig som ledande inom ljudunderhållning, inte bara i Norden utan även internationellt. Jag ser verkligen fram emot att, tillsammans med Storytel-teamet, bygga vidare på framgångarna och hjälpa bolaget att växa för att ännu fler lyssnare ska få tillgång till berättelser som berör, säger Johannes Larcher i pressmeddelandet.

Storytelaktien har varit iskall det senaste halvåret. Kan en ny VD och lite nya styrelseledamöter tina upp investerarna? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Men tillförordnad VD Ingrid Bojner använder formuleringen att ”Storytel är ett fantastiskt bolag som befinner sig på en spännande förändringsresa mot skalbar tillväxt”.

ANNONS

Att det är stora förändringar på gång är dock uppenbart liksom att någon form av maktkamp föregått Jonas Tellanders avgång som VD tidigare i år.

Samtidigt som VD-rekryteringen presenteras nämligen tre nyförvärv till styrelsen av valberedningen:

  • Jared Grusd har mångårig erfarenhet som digital mediechef och har haft ledande roller på SNAP, Spotify och Google. Grusd är för närvarande strategichef för det finansiella teknikföretaget Chime. Han är adjungerad professor vid Columbia Business School och medlem i Advisory Council och lektor i juridik vid University of Chicago Law School. Han har en Master of Business Administration från Columbia Business School och en Juris Doctor-examen från University of Chicago Law School och en Bachelor of Arts från University of Pennsylvania.
  • Lina Brouneus med meriter inom den europeiska och amerikanska medieindustrin, har arbetat med tillväxtstrategi, affärsutveckling och internationell expansion. Hon är idag Director Film Acquisitions EMEA på Netflix och har varit avgörande för att bygga ut Netflix närvaro och team i Europa, Mellanöstern och Afrika. Hon var tidigare Chief Content Officer på Viaplay och har även haft flera ledande befattningar inom Modern Times Group, MTG AB. Brouneus har en Master of Science i Corporate and Financial Management från Lunds universitet.
  • Lutz Finger är tech- och dataforskare med en mångsidig bakgrund i att bygga innovativa teknikplattformar för företag som Google, Linkedin och SNAP. Finger är för närvarande President of Product and Development på Marpai Inc. Han har en Master of Business Administration från INSEAD och en Master of Physics från Technische Unversität i Berlin.

Så tre in, betyder tre ut. De nya styrelseledamöterna föreslås ersätta Rustan Panday, Jonas Sjögren och Richard Stern. Rustan Panday kommer att kvarstå som rådgivare till styrelsen och styrelseordförande för Storytel Books. Jonas Sjögren har suttit i Storytels styrelse sedan 2008 och Panday sedan 2011. De är dessutom storägare fortfarande. Stern däremot dök upp i styrelsen så sent som 2021 och försvinner alltså ut snabbt.

– Vi är glada att välkomna Jared Grusd, Lina Brouneus och Lutz Finger till Storytels styrelse. Tillsammans bidrar de med en kombination av strategiska insikter och beprövad erfarenhet av att marknadsföra internationella digitala medieföretag, globala innehållsstrategier och att utnyttja värdet av data genom teknik. De nya styrelseledamöterna har valts med omsorg för att säkerställa att styrelsen kan arbeta tillsammans med, och stötta ledningsgruppen, på bästa möjliga sätt i nästa fas för Storytel. Jag vill å styrelsens vägnar också tacka Rustan Panday, Jonas Sjögren och Richard Stern för deras viktiga bidrag till bolaget, säger Hans-Holger Albrecht, styrelseordförande och fortsätter:

– Kalibern och kvaliteten på de personer som vi presenterar idag understryker de spännande utsikterna för Storytels fortsatta tillväxtresa på den snabbt växande globala ljudboksmarknaden. Trots den nuvarande komplexa och osäkra omvärlden är den långsiktiga möjligheten attraktiv och med det nya teamet på plats är företaget ännu bättre positionerat för att leda och prägla marknaden, fortsätter Hans-Holger Albrecht.

Storytel meddelar även att ”Styrelsen har beslutat att kalla till extra bolagsstämma den 22 september 2022 för att godkänna de föreslagna förändringarna i styrelsen samt emissionen av teckningsoptioner som en del av ett prestationsbaserat aktierättsprogram till Johannes Larcher, i syfte att främja VD:s aktieinnehav i Storytel och därmed skapa gemensamt fokus för VD och aktieäagarna. Johannes Larcher har också åtagit sig att investera i Storytel-aktier för att ytterligare öka intressegemenskapen mellan honom och bolaget.”

Imorgon får vi se vad börsen tycker om nyheten. På torsdagen stängde aktien på drygt 46 kronor – årslägsta.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …