Nya Drakar och demoner har dragit in över 4 miljoner på ett dygns Kickstarter

Nästa år släpps en nyutgåva av det legendariska rollspelet Drakar och demoner. Foto: Fria Ligan

Kickstartern för den nya versionen av rollspelet Drakar och demoner med bilder av Johan Egerkrans och äventyr av Niklas Natt och Dag har fått en flygande start.

Igår, den 30 augusti, lanserade Fria Ligan förlag sin Kickstarter för en utgåva av Drakar och demoner, Sveriges första och största bordsrollspel. Grundmålet för kampanjen, 100 000 kr, nåddes på 4 minuter, och redan första timmen passerades miljonen. I skrivande stund har insamlingen just passerat 4 miljoner SEK.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den kommande utgåvan av det legendariska rollspelet är en hyllning till arvet från 80-talet och en vidareutveckling grundad i Fria Ligans internationellt hyllade speldesign. 

Spelet illustreras av Johan Egerkrans, en av Sveriges ledande illustratörer och skapare av böcker som Nordiska väsen, Nordiska Gudar, De odöda och Drakar. Den prisbelönta speldesignern Tomas Härenstam leder det svenska teamet, och bland skribenterna finns författaren Niklas Natt och Dag, känd för den prisbelönta Bellman noir-sviten med böckerna 1793 (som släpps som serieroman i höst), 1794 och 1795.

Rollspelet kommer att ges ut under 2023 av Fria Ligan, förlaget bakom internationellt prisbelönade bordsrollspel som bland annat Mutant: År Noll, Ur varselklotet och Nordiska väsen. Fria Ligan har tidigare genomfört över 30 framgångsrika gräsrotsfinansieringar av spel och böcker, som sammanlagt har samlat in över 90 miljoner kronor sedan 2013.

Drakar och demoner är den första stora svenska satsningen från Fria Ligan på flera år. Spelet kommer även att släppas internationellt under namnet Dragonbane

Bordsrollspel har haft en stark uppgång både i Sverige och internationellt de senaste åren, bland annat genom användningen av crowdfunding-kampanjer samt lanseringen av digitala plattformar som gjort det enkelt för folk att spela bordsrollspel online tillsammans med vänner.

Om Drakar och demoner

Rollspelet släpptes i sin första utgåva 1982 av Äventyrsspel, och var länge det dominerande svenska bordsrollspelet – för många synonymt med hela spelformen. Drakar och demoner är ett klassiskt fantasyrollspel fyllt av magi och äventyr. Nyversionen är anpassad för intensiva spelomgångar som kräver minimalt med förberedelser. I samma anda som de tidigare spelen har äventyren skapats med glimten i ögat och spelet är fyllt av humor, även om äventyren är utmanande. Spelet har utformats för att enkelt kunna spelas även för nybörjare som vill ge sig in i den fantastiska världen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Nya Drakar och demoner som släpps under 2023. Foto: Fria Ligan. Omslagsbild: Johan Egerkrans
1984 års utgåva av Drakar och demoner. Foto: Fria Ligan
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.