Nästa år släpps en nyutgåva av det legendariska rollspelet Drakar och demoner. Foto: Fria Ligan

Nya Drakar och demoner har dragit in över 4 miljoner på ett dygns Kickstarter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kickstartern för den nya versionen av rollspelet Drakar och demoner med bilder av Johan Egerkrans och äventyr av Niklas Natt och Dag har fått en flygande start.

Igår, den 30 augusti, lanserade Fria Ligan förlag sin Kickstarter för en utgåva av Drakar och demoner, Sveriges första och största bordsrollspel. Grundmålet för kampanjen, 100 000 kr, nåddes på 4 minuter, och redan första timmen passerades miljonen. I skrivande stund har insamlingen just passerat 4 miljoner SEK.


ANNONS


Den kommande utgåvan av det legendariska rollspelet är en hyllning till arvet från 80-talet och en vidareutveckling grundad i Fria Ligans internationellt hyllade speldesign. 

Spelet illustreras av Johan Egerkrans, en av Sveriges ledande illustratörer och skapare av böcker som Nordiska väsen, Nordiska Gudar, De odöda och Drakar. Den prisbelönta speldesignern Tomas Härenstam leder det svenska teamet, och bland skribenterna finns författaren Niklas Natt och Dag, känd för den prisbelönta Bellman noir-sviten med böckerna 1793 (som släpps som serieroman i höst), 1794 och 1795.

Rollspelet kommer att ges ut under 2023 av Fria Ligan, förlaget bakom internationellt prisbelönade bordsrollspel som bland annat Mutant: År Noll, Ur varselklotet och Nordiska väsen. Fria Ligan har tidigare genomfört över 30 framgångsrika gräsrotsfinansieringar av spel och böcker, som sammanlagt har samlat in över 90 miljoner kronor sedan 2013.

Drakar och demoner är den första stora svenska satsningen från Fria Ligan på flera år. Spelet kommer även att släppas internationellt under namnet Dragonbane

ANNONS

Bordsrollspel har haft en stark uppgång både i Sverige och internationellt de senaste åren, bland annat genom användningen av crowdfunding-kampanjer samt lanseringen av digitala plattformar som gjort det enkelt för folk att spela bordsrollspel online tillsammans med vänner.

Om Drakar och demoner

Rollspelet släpptes i sin första utgåva 1982 av Äventyrsspel, och var länge det dominerande svenska bordsrollspelet – för många synonymt med hela spelformen. Drakar och demoner är ett klassiskt fantasyrollspel fyllt av magi och äventyr. Nyversionen är anpassad för intensiva spelomgångar som kräver minimalt med förberedelser. I samma anda som de tidigare spelen har äventyren skapats med glimten i ögat och spelet är fyllt av humor, även om äventyren är utmanande. Spelet har utformats för att enkelt kunna spelas även för nybörjare som vill ge sig in i den fantastiska världen.

Nya Drakar och demoner som släpps under 2023. Foto: Fria Ligan. Omslagsbild: Johan Egerkrans
1984 års utgåva av Drakar och demoner. Foto: Fria Ligan
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …